Pratite nas

Događaji

Kolinda Grabar Kitarović predala DIP-u 328.683 potpisa

Objavljeno

na

Mislim da ćete se iznenaditi kada vidite broj potpisa za kandidaturu – rekla je u jutros u Intervju tjedna Hrvatskog radija HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. I doista, HDZ je u Državno izborno povjerenstvo dostavio 328.683 potpisa potpore! Grabar-Kitarović tako je nadmašila Ivu Josipovića koji je u DIP dostavio 203.875 potpisa. HDZ-ovoj kanidatkinji Kolindi Grabar Kitarović potpise je u DIP nosio predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

– Skupili smo više potpisa nego ijedan kandidat u povijesti otkada se skupljaju potpisi za kandidaturu. Očekuje nas kampanja za bolju Hrvatsku, za modernu, samosvjesnu, domoljubnu i snažnu Hrvatsku. Kako smo dobili ovako veliku potporu od naroda u ovim potpisima, očekujem izbornu pobjedu – rekla je Kolinda Grabar Kitarović nakon što je predstavnicima DIP predala kutije s potpisima.

Rekla je kako će voditi kampanju u kojoj će građanima objasniti što je život u boljoj Hrvatskoj, što je gospodarski rast, socijalna stabilnost, vladavina prava, nacionalna sigurnost i obrana i međunarodni ugled Hrvatske.” A kakvu će kampanju imati protukandidati, to ćemo tek vidjeti”, dodala je.

 Viđeni su ljudi iz vrha HDZ-a – politički tajnik stranke Tomislav Čuljak, potpredsjenik Sabora Željko Renier, Milijan Brkić, predsjednici kolacijskih stranaka, Branko Hrg (HSS), glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić…

Još jutros dok je gostovala u intervjuu tjedna Hrvatskog radija , HDZ-ova predsjednička kandidatkinja naglasila je kako se “mora paziti kamo ide svaka kuna jer gospodarsko stanje u Hrvatskoj je takvo da si ne možemo priuštiti trošenje previše novca”, rekla je na pitanje koliko novca će potrošiti u kampanji.

Spremna je zatražiti prijevremene izbore

Naglasila je da je Josipović njezin politički protivnik, ali da joj je stvarni protivnik teško gospodarsko stanje u državi.

– Građanima nudim zaokret u pet točaka koje sam predstavila – rekla je Grabar Kitarović. Najavila je da bi, u slučaju da postane predsjednica, pokušaja uspostaviti suradnju s Milanovićem, a sazvat će i izvanrednu sjednicu Vlade. – Ako se pokaže da s ovom ekipom ne može dalje, tražit će od njih da svoje mjesto nekom tko zna i može – rekla je Grabar Kitarović i dodala da je u obrani interesa građana spremna zatražiti i prijevremene izbore.

– Onaj tko misli da je fikus, neka sjedi doma – kazala je Grabar Kitarović te dodala da ne misli da predsjednik nema dovoljno ovlasti.

“Treba uvesti reda na HRT-u”

Grabar Kitarović je komentirala i izjavu HDZ-ovog saborskog zastupnika Dujomira Marasovića da će, kada dođu na vlast, sve pomesti sa HRT-a.

– HRT je javna televizija koja mora raditi u interesu javnosti i objektivno prenositi informacije. Marasović ima pravo na svoje mišljenje i ima ga pravo izreći. Mislim da je raspon mišljenja dopustiv, ali predsjednik mora biti arbitar u svemu tome – rekla je Grabar Kitarović te dodala da “treba uvesti reda na HRT-u” i da se “kao predsjednica neće miješati u uredničku politiku HRT-a”.

– Diplomacija će biti u funkciji gospodarstva. Mora otvarati vrata našim poduzetnicima i izvoznicima, ali i stranim investitorima koji dolaze u Hrvatsku – rekla je Grabar Kitarović. – Veselim se sučeljavanjima. Spremna sam. Želim da suočimo programe, a u sučeljavanjima neću ići protiv kandidata osobno – zaključila je Grabar Kitarović.

VečernjiList/KolindaFB

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati