Pratite nas

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Za RH arbitraža ne postoji, 29. se neće ništa dogoditi

Objavljeno

na

Hrvatsku se arbitražni postupak o graničnom prijeporu sa Slovenijom više ne tiče i ništa se posebno neće dogoditi idući četvrtak, kada će prema najavi arbitražni sud donijeti odluku u tom sporu, rekla je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

“Hrvatska neće niti prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji”, kazala je predsjednica, podsjetivši na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Naglaske iz dužeg razgovora s hrvatskom predsjednicom slovenski list je objavio u petak, a u cijelosti će ga objaviti u svom subotnjem broju.

Predsjednica je u razgovoru za Dnevnik rekla da će se Hrvatska i nakon objave presude arbitara ponašati kao da do nje i nije došlo te takvo stajalište zadržati bez obzira na rezultat arbitraže iz koje je istupila.

Idući četvrtak, kada će arbitri objaviti svoju odluku, bit će sasvim običan dan kao i svi drugi i ništa se posebno neće dogoditi, kazala je Grabar-Kitarović dodavši da s hrvatske strane u vezi s tim ne treba očekivati nikakve zaplete i da su slovenski turisti kao i svih prethodnih godina dobrodošli.

“Pozivamo slovenske goste da dođu i očekjemo ih otvorenih ruku”, poručila je.

U slovenskim medijima skora objava arbitražne presude i dalje ima najistaknutije mjesto na prvim stranicama novina i u televizijskim emisijama, uz mnoštvo priloga o “povijesti” graničnog prijepora i komentara budući da je premijer Miro Cerar idući četvrtak nazvao “povijesnim” danom za Sloveniju.

Portal Siol.net koji se poziva na neimenovane diplomatske izvore tvrdi da bi stajalište Slovenije da će presuda arbitara obvezvati i Hrvatsku mogla podržati Njemačka, nakon što presuda bude objavljena, ali ima i nagovještaja da lobiranje u tom smislu među članicama EU-a nije bilo prema očekivanjima Ljubljane.

Iako je teoretski točno da bi i Hrvatska trebala priznati rezltat arbitraže, očekivanja slovenske politike da će je u tom zahtjev podržati druge države pomalo je naivno, ocjenjuje u komentaru mariborski list Večer.

I pokojni premijer Janez Drnovšek tvrdio je da pregovorima s Hrvatima treba imati dobre živce, a međusobnim zaoštravanjem odnosa i nekorektnim ponašanjem, na primjer prema turistima na granici, možemo jedino “dokazati” da nismo izišli iz balkanske “bačve baruta”, navodi komentator mariborskog lista u povodu nekih zapaljivih izjava bivšeg slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela koje je ovih dana iznio za jednu privatnu policijsku postaju, govoreći o korištenju “ratnih brodova” u spornom morskom pojasu.

Arbitražna presuda će se konačno dogoditi, ali je jasno da će i nakon nje trebati voditi dijalog jer arbitri nemaju ni vojsku ni mornaricu, navodi Večer.

Slovenski mediji u petak prenose izjave premijera Cerara o tome da je zadovoljan onim što je čuo od sugovornika kojima je na marginama jučer započetog summita EU-a prezentirao poglede Ljubljane na očekivanu presudu arbitražnog suda, a pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore navode da je aktivan na tom planu bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, kako tvrde slovenski mediji, u Bruxellesu navodno čelnicima država članica EU-a podijelio memorandum o poziciji hrvatske vlade u vezi arbitražnog spora sa Slovenijom.

Davor Ivo Stier o arbitraži: Proces je kontaminiran, za nas 29. lipnja nije ključan datum

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kolinda Grabar-Kitarović pisala Kavazoviću: I dalje ostajem pri izrečenim stavovima

Objavljeno

na

Objavio

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, kao odgovor na njegova dva ranije upućena pisma, te poručila kako “i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”.

Kavazović je od Grabar-Kitarović tražio da pojasni javno izrečene tvrdnje o tisućama dobrovoljaca koji se sa sirijskog ratišta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, ali i o radikalizaciji islama u toj državi.

U pismu se predsjednica Grabar-Kitarović zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima.

Kavazović je u izjavi za agenciju MINA izrazio zahvalnost Grabar-Kitarović na odgovoru ističući kako se s njom slaže da je “iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo”.

On je u posljednjem pismu od predsjednice Hrvatske i drugih organa i dužnosnika te zemlje tražio da “prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskreditovanje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi”.

Također je zatražio od predsjednice Hrvatske da, radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa, pojasni dokaze na osnovu kojih iznosi tvrdnje o tome da su muslimani u Bosni i Hercegovini i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Prethodno je hrvatska predsjednica izjavila kako “retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska” nakon što je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o “prijetnji islamskog radikalizma u regiji”.

“U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu, koji nikako ne može ugroziti Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima.

Bošnjački dužnosnici u Bosni i Hercegovini protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

“Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su Bosna i Hercegovina i Hrvatska orijentirane jedna na drugu”, dodala je hrvatska predsjednica.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u izvješću objavljenom ranije navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo gotovo 1.000 ljudi, uglavnom “sljedbenika džihadističkog salafizma”.

Upitana je li reakcija Bošnjaka, s obzirom na to izvješće, pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

“Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Istaknula je da se protivi tomu da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

Predsjednica: Apsolutno nema nikakve kampanje protiv BiH, nego upravo suprotno

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina.

Na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Proglašen je krivim po dvije točke optužnice: zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana i u njemu je ispitano 60 svjedoka. Optuženom se sudilo prema tri točke optužnice, i to za zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva od sredine 1991. do početka 1993.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. Odbacio je sve navode iz optužnice, posebno onaj da je imao zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu. Rekao je da je samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor preseli.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić završni su govor držale tri i pol sata i među ostalim rekle da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine, koja je sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Usto je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a zatim i njihovo zauzimanje. Tijekom napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

Ivan Šantek: Očekujem da će ‘kapetan Dragan’ biti osuđen za sve zločine

facebook komentari

Nastavi čitati