Kolinda Grabar Kitarović: Treba se pripremiti za najgori mogući scenarij

1

Najavu postroženih kontrola schengenskog prostora komentirala je i Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednica Republike, rekavši da je to i očekivala jer je sve vodilo ka tome, od privremene suspenzije Schengena, pa do njegove restrikcije.

“Nadam se da to u konačnici neće dovesti do erozije jedne od temeljnih sloboda u EU, a to je sloboda kretanja ljudi. Moramo se pripremiti za to, pregledati scenarije.

Uvijek se volim pripremiti za najgori mogući scenarij, dakle pripremiti se za ljeto da ne bi bilo gužvi, da nam turisti ne čekaju u kolonama na granici prema Hrvatskoj”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi dnevnik.hr

Predsjednica smatra da će u početku vjerojatno biti malo problema, ali se nada da će se Hrvatska brzo prilagoditi.

“Ipak treba voditi računa da državljani EU podliježu nekim provjerama, da smo svi mi registrirani u policiji i da bi ipak ta fluktuacija trebala ići brže i zbog biometrijskih putovnica koje mogu odmah očitati sve moguće podatke o nositelju putovnice.

Tako da vjerujem da će kontrole biti ipak strože prema državljanima onih država koje nisu članice Europske unije”, rekla je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

  • Malleus_Haereticorum

    „Nadam se da to u konačnici neće dovesti do erozije jedne od temeljnih sloboda u EU, a to je sloboda kretanja ljudi. Moramo se pripremiti za to, pregledati scenarije.“

    Poštovana Predsjednice, erozija se je već dogodila. Da nije, ne bismo uobće imali ovakvu Vašu izjavu. Dobro je to što, kako kažete, uvijek mislite na najgori mogući scenarij, ali bojim se da namjerno iz toga scenarija izostavljate ono što zaista jest najgore. A to je sljedeće: EU će prisiliti i Vas i Vladu RH da Hrvatska ima „meku granicu“ sa Srbijom, jer se ne smije ometati „europski put Srbije“, a s druge strane će granica RH prema ostatku EU ostati tvrdom i biti još tvrđa. Smatram da imate elementarne matematičke i logičke sposobnosti pa da vidite kamo to vodi. Ako se oglušite na ovakve opomene, bit će to jedino i samo Vaša krivnja i odgovornost.

    Pravi stav u ovakvoj situaciji je IZRAZITA I NEPOKOLEBLJIVA ZAŠTITA državnih granica RH na svim mjestima, i prema Srbiji i prema ostatku EU. Četnicima u Srbiji valja stalno govoriti da Hrvatska ima svoje granice na koje oni ne mogu i ne smiju imati utjecaja, ma pod čijom zaštitom to činili (Rusi, Englezi i ostali neprijatelji hrvatskoga naroda), a ostatku EU valja dati do znanja da i hrvatski narod ima svoj suverenitet na svojemu ozemlju, i da tu može postojati jedino reciprocitet, ako tako žele. Koliko njihova granica bude tvrda prema Hrvatima, toliko treba granica RH biti tvrda prema njima. NEMA drukčijeg načina. To je JEDINI izpravni način. Ne učinite li tako, bit ćete krivi.