Kolinda Grabar-Kitarović: Smijemo i moramo biti ponosni na svoju mladu državu, koja je izrasla iz duge višestoljetne borbe za slobodu

4

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je svim hrvatskim državljanima čestitala Dan neovisnosti RH 8. listopada, poručujući im da su u 25 godina hrvatske neovisnosti puno postigli te da “smiju i moraju” biti ponosni na svoju mladu državu.

“Smijemo i moramo biti ponosni na svoju mladu državu, koja je izrasla iz duge višestoljetne borbe za slobodu. U dvadeset pet godina svoje neovisnosti mnogo smo postigli.

Nakon teških iskustava totalitarnih režima i diktatura uspješno smo razvili demokratsku kulturu, izgradili institucije, postali uvažena članica međunarodnih organizacija i institucija. Širom svijeta naši učenici, studenti, inovatori, gospodarstvenici, znanstvenici, liječnici, umjetnici, sportaši i mnogi drugi postižu zapažene uspjehe”, navodi predsjednica u čestitki.

Podsjeća kako je u povijesnim mjesecima procesa hrvatskom osamostaljenja 8. listopada 1991. označio konačan raskid s bivšom SFRJ i potvrda očitovanja neopozive volje hrvatskoga naroda za uspostavom samostalne države.

“Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog povijesnog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su tih dana hrabro odbijali najteže agresorske napade”, poručuje Grabar-Kitarović.

Ističe kako je snaga Hrvatske u njezinim ljudima. “Kao što nas nisu pokolebale teškoće u najtežim danima obrane tek proglašene neovisnosti, čvrsto sam uvjerena da ćemo duhom istoga zajedništva svoju dragu domovinu uspješno razvijati i učiniti još boljim mjestom za život, osobito našoj djeci i mladima”, zaključuje u čestitki.

facebook komentari

 • josip

  mi smo imali i državu i 41 ali je za vas ta država zločinačka a sto cete sad reci za ovu da je isto zločnačka jer smo se braniti od srba

 • Otporaš

  Kada bi netko sada pitao ovu predsjednicu RH da ona to malo pojasni i nabroji nama današnjim Hrvatima koje su to “višestoljetne borbe za slobodu” bile, kada ona kaže: “Smijemo i moramo biti ponosni na svoju mladu državu, koja je izrasla iz duge višestoljetne borbe za slobodu”. Za sigorno – za račun naših hrvatskih neprijatelja – ona – KGK – nebi nabrojila najhrabriju vojsku u trinaestostoljetnoj borbi Hrvata za njihovom državnom slobodom, VOJSKU NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE, NDH. dakle, ona, KGK je još pod dojmom YU škole.

  • Malleus_Haereticorum

   Istina je, Predsjednica još nije u stanju ponoviti ni riječi Predsjednika Tuđmana, koji je rekao barem to da je NDH, uza sve što joj se može spočitnuti glede savezništva s nacistima, bila i izkaz težnje hrvatskoga naroda za svojom nezavisnom državom. Mnogi se pozivaju na Tuđmana, ali nisu u stanju napraviti ni najmanje od onoga što je on učinio.

 • Maks

  Velika razlika u vladi i saboru kad se sjetim 2015e, 2014e , Karamarko je sve promjenio – nema povratka na staro:-) Nema Zorana hehe…