Pratite nas

Hrvatska

Kolinda Grabar Kitarović u vodstvu – osvojila 2,8% više glasova

Objavljeno

na

Prema prvim izlaznim anketama HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović vodi sa 51,4 a Ivo Josipović osvojio je 48,6 posto.  Razlika je 2,8 posto, što je iznad statističke pogreške.

izlazne ankete

Ovi rezultati Ipsos pulsa temelje se na izlaznoj anketi koja je provedena na 150 birališta na području Hrvatske. Anketirano je oko 13.674 tisuća birača. Anketa je provedena tako da se biračima, pri izlasku s birališta, postavilo pitanje kako su glasovali.

Praksa je pokazala da su izlazne ankete vrlo pouzdan instrument predviđanja rezultata izbora. Prosječna odstupanja rijetko kada prelaze 1 %.

Ankete za direktno.hr

Kako što smo objavili prije izbora, agencija 2×1 komunikacije za direktno.hr provela je istraživanje rejtinga dvaju kandidata za predsjednika; Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića u cijeloj Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici. Po tim procjenama, Kolinda u drugom izbornom krugu pobjeđuje za 4,6 posto, sa 52,30, dok Josipović osvaja 47,70 posto glasova. U prvom krugu pobijedio je Josipović sa razlikom od samo 1,24 posto, sa 38,46 posto glasova, dok je Kolinda imala 37,22 posto.

Agencija je u razdoblju od drugog do sedmog siječnja radila ankete rezultata svih 21 županija zasebno. Ukupno je ispitanih 6.300, a u svakoj županiji ispitano je njih 300. Podsjećamo, Agencija 2×1 komunikacije je ankete za direktno.hr ranije radila na uzorku od 500 ispitanika, a sada su, zbog manjeg broja kandidata i kratkoće vremena, broj ispitanika smanjili za 200.

Anketa udruge Promatrač

Udruga Promatrač osnovana 2013. godine do sada je s više od 100 promatrača pratila prošlogodišnji referendum o ustavnoj definiciji braka, potom s više od 300 promatrača izbore za Europski parlament 2014. godine, te sa više od 50 promatrača prati i ove izbore za predsjednika Republike Hrvatske.

Zbog učestalih primjedbi o namještanju rezultata predizbornih anketa o rejtinzima predsjedničkih kandidata i sumnji da se one u stvarnosti koriste za promidžbu pojedinih kandidata i oblikovanje javnog mnijenja, udruga Promatrač je odlučila provesti predizborne ankete u prvom i drugom krugu, a sukladno svom Statutu u kojem je navedeno da će “provoditi istraživanja o problematici vezanoj uz ciljeve Udruge” među koje svakako spada praćenje izbornih procesa te ukazivanje na nelogičnosti i eventualne zlouporabe.

Udruga Promatrač je u razdoblju od 2. do 6. siječnja na 1000 stanovnika Republike Hrvatske napravila novu telefonsku anketu za drugi krug predsjedničkih izbora i dobila ove rezultate:
Kolinda Grabar Kitarović 47,9%, Ivo Josipović 44,9%, Nevažeći listići 3,4%, Neodlučni 3,8%.

Direktno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Umag dobio Obalu dr. Franje Tuđmana – prvu u Istri!

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što smo na svibanjskim lokalnim izborima u Istarskoj županiji postigli najbolji rezultat u zadnjih 20 godina i nakon što je predsjednik Županijskog odbora naše stranke dr. Jurica Šiljeg, zahvaljujući rekordnom broju HDZ-ovih mandata, postao predsjednik Gradskog vijeća Umaga, s neskrivenim zadovoljstvom možemo objaviti da je taj grad, kao prvi u Istri, dobio Obalu dr. Franje Tuđmana, javljaju iz HDZ-a.

Avenija grada Vukovara

I ne samo to! Osim što je dosadašnja Nova Obala preimenovana u, vrijedi ponoviti, Obalu dr. Franje Tuđmana, Umag je (umjesto Kolodvorske ulice) dobio i – Aveniju grada Vukovara!

Za promjene naziva glasovalo je 10 od ukupno  17 članova Gradskog vijeća, predvođenih predsjednikom Šiljegom. Ruku „ZA“ digli su vijećnici HDZ-a, SDP- a i Živog zida, dok su IDS-ovci ostali suzdržani.

Umag primjer za cijelu Istru

– Što drugo mogu reći nego da sam – ponosan! Na nužnost da utemeljitelj suvremene hrvatske države i naš prvi predsjednik dr. Tuđman te Grad Heroj dobiju ulice u Umagu apelirao sam još prije nego što smo dogovorili suradnju i formirali većinu u Gradskom vijeću. Zahvaljujem predstavnicima SDP-a i Živog zida što su podržali naš prijedlog. Nadam se da će u ostalim lokalnim jedinicama u Istri slijediti primjer Umaga. Dr. Tuđman i Vukovar to zaslužuju! – za hdz.hr izjavio je dr. Jurica Šiljeg i završio razgovor s geslom istarskih HDZ-ovaca: Ljubimo naš zavičaj Istru – i jedinu nam domovinu Hrvatsku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

SAVA STAR 17 – Zajednička vježba hrvatskih i britanskih vojnika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Pripadnici Oružanih snaga RH i Britanskih oružanih snaga (British Armed Forces) održali su danas na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina prezentaciju međunarodne bilateralne vojne vježbe “Sava Star 17” u području medicinskog zbrinjavanja te su prikazali pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda.

Vježba “Sava Star 17” provodila se od 11. do 19. rujna i na njoj je sudjelovalo 95 pripadnika britanskih i 65 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, a današnjoj su prezentaciji nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi.

Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti na području medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih. Na završnom prikazu vježbe pripadnici britanske i hrvatske strane prikazali su pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda. Ove godine u vježbi prvi put su sudjelovale pričuvne medicinske snage britanskih oružanih snaga i pripadnici Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), Gardijske oklopne mehanizirane brigade (GOMBR) i Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske s medicinskim osobljem i borbenim oklopnim vozilom Patria SAN.

Dvije su obučne skupine: primarna, koju čini medicinsko osoblje britanskih OS i HKoV-a koje provodi obuku kroz pojedinačne i zajedničke zadaće te seknudarna, koju čini zapovjedno i logističko osoblje britanskih OS iz područja veze, stožernog planiranja, procedura vođenja postrojbe i transporta. Britanska medicinska pukovnija koja sudjeluje u vježbi je utemeljena 1985. u Cambridgeu, pruža medicinsku podršku raznim vojnim jedinicama, a njihove su kompetencije pružanje prve pomoći, spašavanje života, te trijaža.

“Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva”, rekao je ministar Krstičević te komentirao vježbu nakon prezentacije. Naglasio je i kako je Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku jedan od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti te dodao da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH. Veleposlanik Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi. “Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu”, zaključio je veleposlanik.

Bilateralna vježba “Sava Star”, u kojoj sudjeluju britanske i hrvatske OS, održava se od 2013., a planirano je održavanje do 2020. Također, u veljači 2017. u Londonu potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa u području obrambene i sigurnosne suradnje između MORH-a i Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Riječ je o razmjeni iskustava u području obrambenih reformi, razvoju sigurnosne i obrambene politike, bilateralnih vježbi, obuke i izobrazbe, multinacionalnih vježbi i operacija (uključujući i operacije pod okriljem UN-a), kao i u području vojno-tehničke suradnje.

facebook komentari

Nastavi čitati