Kolinda: Josipović mora sazvati VNS zbog rusko-srpske vojne vježbe

0

Nedaleko hrvatsko-srpske granice, na poligonu u Nikincima, održana je velika protuteroristička vojna vježba Srijem 2014

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Dubrovniku kako bi predsjednik Ivo Josipović trebao hitno sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjetimo, nedaleko hrvatsko-srpske granice, na poligonu u mjestu Nikinci, na sjeverozapadu Srbije, održana je velika rusko-srpska protuteroristička vojna vježba “Srijem 2014”.

Prema izvješćima srbijanskih medija, na vježbi je, po prvi put u Srbiji, prikazano i spuštanje oklopnih transportera iz transportnih zrakoplova “Iljušin”, a pripadnici ruskih zrakoplovnih snaga demonstrirali su visoku obučenost.

Vježba je trajala oko sat i pol, uz desant padobranaca i borbenih oklopnih vozila, oslobađanje talaca, uništavanje terorističke baze i evakuiranje ozlijeđenih, u čemu je sudjelovalo 207 vojnika iz zračno-desantnih postrojbi Ruske Federacije te 197 pripadnika VS, specijalne brigade Vojne policije i Zrakoplovstva VS.

srem-2014

U vježbi su, kako se navodi, korišteni transportni zrakoplovi Iljušin 76, Antonov 26, borbeni zrakoplovi MIG 29, helikopteri MI 8 i “gazela”, specijalna oklopna vozila te topničko i pješačko naoružanje.

Grabar Kitarović komentirala je i dosadašnji izostanak reakcije hrvatskih vlasti na skandalozne izjave Vojislava Šešelja u Beogradu po izlasku iz haaškog zatvora. Smatra kako hrvatske vlasti trebaju Šešelja prijaviti Haaškom sudu. Kako je prije tri dana izjavila da bi, u slučaju izostanka reakcije Beograda, hrvatska trebala povući veleposlanika na konzultacije – a reakcija se nije dogodila, Kolinda ovaj put tvrdi da veleposlanika i treba vratiti u Zagreb.

Osvrnula se na trenutnu vlast te naglasila kako ova Vlada ne zna i ne prati trendove te ih ne zabrinjava situacija s ISIL-om, kriza u Ukrajini i Rusiji, ali niti što se događa na našim granicama.

”Ne zabrinjava ih rusko-srpska vojna vježba, povratak Vojislava Šešelja, njegove izjave kako ideja Velike Srbije nije mrtva, a na to se službeni Beograd još nije ogradio. Dobivam kritike kako ne poznajem vanjsku politiku, ali ja ne mogu vjerovati da naša Vlada sjedi na ušima i da nisu tražili da hrvatski veleposlanik u Srbiji dođe na konzultacije u Zagreb, da nisu Haškom sudu izrazili nezadovoljstvo, da nisu izvijestili međunarodnu zajednicu i da nisu sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost jer upravo je to pitanje nacionalne sigurnosti”, poručila je Grabar Kitarović.

Ustvrdila je kako u Hrvatskoj trenutno vlada ozračje pesimizma i bezidejnosti, i zbog posljedica svjetske krize, ali još više, istaknula je, zbog nesposobne i neodgovorne hrvatske Vlade, “kao i predsjednika koji već pet godina promatra kako država tone i ne radi ništa”. Ponovila je kako će joj prvi potez kao predsjednici biti sazivanje tematske sjednice Vlade na temu stanja u državi, a najavila je da će se na toj visokoj dužnosti zalagati i za izgradnju Pelješkog mosta europskim sredstvima.

“Gradnja mora početi što je moguće prije, moramo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Tvrdim vam odgovorno da je to u interesu i Hrvatske i EU. Nije riječ samo o prometnom povezivanju i Jadransko-jonskom pravcu, riječ je i o razvoju juga Hrvatske, ali i o simboličkom povezivanju hrvatskog juga. Pelješki most mora ići”, poručila je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja. (H)

facebook komentari