Pratite nas

Hrvatska

Kolinda: Josipović mora sazvati VNS zbog rusko-srpske vojne vježbe

Objavljeno

na

Nedaleko hrvatsko-srpske granice, na poligonu u Nikincima, održana je velika protuteroristička vojna vježba Srijem 2014

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Dubrovniku kako bi predsjednik Ivo Josipović trebao hitno sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjetimo, nedaleko hrvatsko-srpske granice, na poligonu u mjestu Nikinci, na sjeverozapadu Srbije, održana je velika rusko-srpska protuteroristička vojna vježba “Srijem 2014”.

Prema izvješćima srbijanskih medija, na vježbi je, po prvi put u Srbiji, prikazano i spuštanje oklopnih transportera iz transportnih zrakoplova “Iljušin”, a pripadnici ruskih zrakoplovnih snaga demonstrirali su visoku obučenost.

Vježba je trajala oko sat i pol, uz desant padobranaca i borbenih oklopnih vozila, oslobađanje talaca, uništavanje terorističke baze i evakuiranje ozlijeđenih, u čemu je sudjelovalo 207 vojnika iz zračno-desantnih postrojbi Ruske Federacije te 197 pripadnika VS, specijalne brigade Vojne policije i Zrakoplovstva VS.

srem-2014

U vježbi su, kako se navodi, korišteni transportni zrakoplovi Iljušin 76, Antonov 26, borbeni zrakoplovi MIG 29, helikopteri MI 8 i “gazela”, specijalna oklopna vozila te topničko i pješačko naoružanje.

Grabar Kitarović komentirala je i dosadašnji izostanak reakcije hrvatskih vlasti na skandalozne izjave Vojislava Šešelja u Beogradu po izlasku iz haaškog zatvora. Smatra kako hrvatske vlasti trebaju Šešelja prijaviti Haaškom sudu. Kako je prije tri dana izjavila da bi, u slučaju izostanka reakcije Beograda, hrvatska trebala povući veleposlanika na konzultacije – a reakcija se nije dogodila, Kolinda ovaj put tvrdi da veleposlanika i treba vratiti u Zagreb.

Osvrnula se na trenutnu vlast te naglasila kako ova Vlada ne zna i ne prati trendove te ih ne zabrinjava situacija s ISIL-om, kriza u Ukrajini i Rusiji, ali niti što se događa na našim granicama.

”Ne zabrinjava ih rusko-srpska vojna vježba, povratak Vojislava Šešelja, njegove izjave kako ideja Velike Srbije nije mrtva, a na to se službeni Beograd još nije ogradio. Dobivam kritike kako ne poznajem vanjsku politiku, ali ja ne mogu vjerovati da naša Vlada sjedi na ušima i da nisu tražili da hrvatski veleposlanik u Srbiji dođe na konzultacije u Zagreb, da nisu Haškom sudu izrazili nezadovoljstvo, da nisu izvijestili međunarodnu zajednicu i da nisu sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost jer upravo je to pitanje nacionalne sigurnosti”, poručila je Grabar Kitarović.

Ustvrdila je kako u Hrvatskoj trenutno vlada ozračje pesimizma i bezidejnosti, i zbog posljedica svjetske krize, ali još više, istaknula je, zbog nesposobne i neodgovorne hrvatske Vlade, “kao i predsjednika koji već pet godina promatra kako država tone i ne radi ništa”. Ponovila je kako će joj prvi potez kao predsjednici biti sazivanje tematske sjednice Vlade na temu stanja u državi, a najavila je da će se na toj visokoj dužnosti zalagati i za izgradnju Pelješkog mosta europskim sredstvima.

“Gradnja mora početi što je moguće prije, moramo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Tvrdim vam odgovorno da je to u interesu i Hrvatske i EU. Nije riječ samo o prometnom povezivanju i Jadransko-jonskom pravcu, riječ je i o razvoju juga Hrvatske, ali i o simboličkom povezivanju hrvatskog juga. Pelješki most mora ići”, poručila je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja. (H)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati