Kolinda ruši Mesićev rekord, može li ju Ivo Josipović pratiti

13

Rekord drži Mesić iz 2005. godine. Najviše mu je pomogao Bandić. Josipović ima taktičku prednost jer iza sebe već ima jedan mandat

Kad dogori prva adventska svijeća znat ćemo tko će u utrku za predsjednika, ali i s kakvim potencijalima. Tada će, naime, potencijalni kandidati predati prikupljene potpise za kandidaturu. Premda će tvrditi da im je cilj bio skupiti dovoljno, a ne što više potpisa, svi znamo da im to neće biti ni prva ni posljednja laž koju su izrekli u kampanji.

Sva je sreća da prikupljene potpise neće brojati šef Sabora, jer tada izbori vjerojatno ne bi bili održani do iduće zime. Leko je naime poznat po brzini brojanja potpisa. Njih skoro dva milijuna u Saboru mjesecima čeka biti prebrojeno, ali Leko očito ne želi tako daleko brojati. Radi se naime o potpisima prikupljenim za tri prijedloga referenduma, koji će očito morati pričekati neku demokratsku vlast.

Rekorder Mesić i nepoželjni Zoka

Iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da potpise za kandidaturu najlakše skupi aktualni predsjednik. Dosadašnji rekorder je Mesić sa 223.000. Skupio ih je 2005. uoči svog drugog mandata. Od toga broja 65.000 skupio mu je Bandić. Za očekivati je da ih Josipović skupi barem toliko. Preduvjet za to je da u blizini nema Milanovića, jer gdje je Zoka tamo se potpisuju samo porazi.  Došao mu neki dan na štand dati potporu, pa je nastala prava nervoza. Dočekao ga kiseli predsjednički osmjeh s porukom da se što prije izgubi. Jer svjestan je trenutni predsjednik, ako se Milanović ne izgubi, izgubit će se izbori.

Holly i predsjednikove „zelene ideje”

Zato je brže bolje već sutradan šetao sa Holly i Lekom, ne bi li svima pokazao da je Milanović bio slučajnost. Ali ni Holly nije zablistala. Njezina izjava da Predsjednik ima „zelene ideje” svima je zazvonila, poglavito kad se zna da nam Predsjednik u pet godina nije ponudio niti jednu ideju koja bi nam pomogla riješiti ključne egzistencijalne probleme.

Uoči prvog mandata Josipović je skupio 117.000 potpisa, pa bi sada svaki rezultat ispod Mesićevih 223.000 bio neuspjeh, poglavito ako pogledamo prednost koju mu daju predizborne ankete. I njemu je Bandić navodno obećao potpise, međutim neki poznavatelji prilika tvrde da je zadnjih mjeseci bio neodlučan, pa je naglo, umjesto da je trčao po Sljemenu, šetao po Remetincu.

Nijedan HDZ-ov kandidat do sada nije bio niti blizu Mesićevog rekorda. Hebrang je skupio 140.000, a Kosor 90.000. Kolinda je, kažu upućeni, odlučila potući taj rekord. Navodno je za cilj postavila 270.000, neki kažu čak i 350.000, što bi za njezine protukandidate bilo zastrašujuće.

Odustaje li don Grubišić?

Potreban broj skupit će i Kujundžić. Iz njegovog stožera tvrde da je im nije važno koliko. Premda se prvotni cilj kretao oko 30-ak tisuća. Oni su, kažu,  čak namjeravali prestati prikupljati nakon što su ispunili kvotu, međutim, bilo bi nezgodno, tvrde, onemogućiti potpise onima koji to žele, a nisu to učinili prvih dana.

Rude i don Grubišić ulažu velike napore, ali ne ide to tako lako. Pojavila se tako mogućnost da Grubišić na kraju podrži Rudu. Najmlađi kandidat, Ivan Sinčić, hrvatski borac protiv deložacija, do danas je prikupio oko 7.000 potpisa i čvrsto vjeruje da će dosegnuti kvotu.

I Josipović i Kolinda potrebnih 10.000 potpisa prikupili su već prvi dan u Zagrebu. Prema našim informacijama i jedan i drugi u ovih tjedan dana su prešli 100.000. Kolinda se navodno već u nedjelju približila i brojci od dvjesto tisuća. To bi značilo da bi Mesićev rekord nakon 10 godina mogao biti srušen. Ako Kolinda u Zagrebu skupi koliko je Bandić skupio Mesiću, to će značiti visoki izborni potencijal, motiviranost i mobiliziranost njezinog biračkog tijela. Sudeći prema posljednjoj predizbornoj anketi koja mi je sinoć došla u ruke, Kolinda i Josipović sasvim su izjednačeni u Zagrebu.  Ako je tome stvarno tako, Kolinda ima realne šanse za pobjedu.

Po najnovijoj anketi agencije za istraživanje javnog mnijenja 2×1 komunikacije na i području Zagreba kandidatkinja HDZ-a i partnera za predsjednicu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u prednosti je pred Ivom Josipovićem, kandidatom aktualne Vlade Zorana Milanovića i drugih stranaka. HDZ je i kod Zagrepčana u stabilnom vodstvu, kao i u ostatku Hrvatske, tako da su danas parlamentarni izbori, ta bi stranka osvojila najviše – 31,5 posto glasova.

Anketa, koja je u Gradu Zagrebu provedena od 24. do 29. studenog na 1000 ispitanika, pokazuje da se i u Zagrebu, za kojeg su analitičari, kad je riječ o parlamentarnim i predsjedničkim izborima, uglavnom ocjenjivali da tradicionalno podupire “lijeve” kandidate – većinsko političko raspoloženje birača kreće prema centru.

Tako bi Kolinda Grabar-Kitarović, po ovoj anketi, osvojila u prvome krugu predsjedničkih izbora 31,40 posto, Ivo Josipović 31 posto, Milan Kujundžić 8,10, Anto Đapić 2,20, don Ivan Grubišić, koji će vjerojatno odustati od kandidiranja, 1,1 posto. Neodlučnih je čak 26,2 posto.

Da su sada parlamentarni izbori za HDZ bi glasovalo 31,5 posto Zagrepčana, za SDP 24,3, a ORAH 6 posto. Ispod potrebnog praga od 5 posto ostali bi svi drugi: Hrvatska zora dobila bi 3, HSP AS 2, Bandićeva lista 1,9, HSS 1,8, HNS 1,8, BUZ 1,8, HSU 1,6, HSP 0,8, Laburisti 0,8, HSLS 0,7 posto. Neodlučnih anketiranih je 22 posto.

Rezultati na “državnoj razini”

Kolinda Grabar Kitarović uživa podršku 42,80% birača, Ivo Josipović 40,40%, Milan Kujundžić 8,10%, Don Ivan Grubišić 1,80%, Anto Đapić 0,50%, te svi ostali 6 posto, pokazala je anketa iste agencije na uzorku od 3 tisuće ispitanih u cijeloj Hrvatskoj.

Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS- HSLS s 43,80% po anketi 2×1 komunikacije u velikoj je prednosti pred Kukuriku koalicijom koja uživa potporu 18,90% birača.

Anketa je provedena između 17. i 26. studenog na uzorku od 3000 ispitanika, a osim raspoloženja birača za predsjedničke izbore, dobiveni su i rezultati o rejtingu stranaka za predstojeće parlamentarne izbore, ocjene rada hrvatskih institucija, te raspoloženje birača za izvanredne parlamentarne izbore.

Čak 83,70% ispitanih ne podupire rad Vlade, a samo 10,20% smatra da je vlada dobro radila, dok 6,1% ne zna.

Za prijevremene parlamentarne izbore je 62,10% birača, a protiv je 18,2%, dok je 19,7% neodlučnih.

Da Hrvatska ide u dobrom smjeru misli samo 10,10% ispitanih, dok 82,80% misli da idemo u krivom smjeru.

Vlada je za svoj rad dobila prosječnu ocjenu 1,3, predsjednik Ivo Josipović mršavih 2, a Sabor 2,1.

Kad govorimo o rezultatima stranaka, HDZ je samostalno u velikom vodstvu sa 36,01% potpore. Izborni prag bi samostalno prešli još samo SDP i Orah, koji bi zajedno osvojili 20,7 posto glasova.

(direktno.hr)

facebook komentari

 • kvot

  Jaaoooj Kolinde.
  De gonite onog Josipovića s fotošopa
  i Kolindu u više izazovnih poza…

  • peppermintt

   si vidio kakvu budemo predsjednicu imali

   • kvot

    Ihhhhh, milina ste vi Šokice..

    • peppermintt

     jah jesi ih se ti nagledao ovako virtualno aja 😛 :))

     • wolf

      i zabalija :)))

     • diablo

      Reko ja šta će bit ako nju izaberemo,ali neće mene niko da posluša. :)))

     • peppermintt

      neka šta fali 😉

     • peppermintt

      ta će nejač naša :)))

     • diablo

      bona dodijale mu one što im samo oči svitle u mraku.. 😛 :)))

     • peppermintt

      :))))

     • kvot

      Kako god, dobre ste.
      A volite ići i u Beograd,
      muškinja sebi iskat… 😀

     • peppermintt

      pa što dangubiš na portalu, trk zauzmi misto kraj Dunava i čami čekajući

 • peppermintt

  Kolinda jako dobro stoji i napredovat će još, a ima obilje oružja kojim može tuć Josipovića Hrvatska je u rasulu a sukrivac za takvo stanje i sadašnji predsjednik.
  Don Grubišić nema nikakve šanse morti će osvojit manje od 1%, gosp Rude koji je meni jako pozitivna osoba, domoljub za primjer, nažalost nije poznat od ranije, nema stranačku infrastrukturu iza sebe tako da nema šansu, iako moj izbor je 🙂