Pratite nas

Herceg Bosna

Kolindi Grabar Kitarović najbučniji i najdugotrajniji pljesak na Sinjskoj alci

Objavljeno

na

Na današnjem početku 299. Sinjske alke spiker je pozdravljao brojne nazočne dužnosnike, a na spomen imena Kolinde Grabar Kitarović uslijedio je najbučniji i najdugotrajniji pljesak nazočnih.

kolindaa
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako izjava predsjednika Vlade Zorana Milanovića da je HDZ-ova kandidatkinja na izborima za predsjednika Republike Kolinda Grabar Kitarović “u lošem društvu”, govori o Milanoviću a ne HDZ-u.
Na novinarski upit danas u Sinju kako komentira izjavu premijera Milanovića da je Kolinda Grabar Kitarović, kako se izrazio novinar, u lošem društvu, Karamarko je najprije kazao kako ne može uopće to komentirati a potom dodao: “To govori o premijeru a ne o gospođi Kolindi, ni o nama ni o HDZ-u”.Zamoljen za komentar nenazočnosti premijera Milanovića današnjoj Sinjskoj alci, Karamarko je rekao kako to ne bi komentirao.”Ne bih komentirao, slobodan (je) čovjek, slobodno vrijeme – neka radi što hoće”, protumačio je Karamarko Milanovićevu nenazočnost današnjim svečanostima Sinjske alke.

Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović više je puta danas u Sinju na pitanja novinara kazala kako joj je nebitno što je danas u Sinju i njezin protukandidat Ivo Josipović, te da je došla danas u Sinj biti s narodom.

– Bitno mi je vidjeti narod i s njim proslaviti ovaj svečani dan, razveseliti se i radovati s njima, ali i čuti isto tako što misle kako im je u životu danas, koji su problemi ovdje u Sinjskoj krajini, jer ovo što tišti hrvatskog čovjeka i hrvatsku ženu je ono na čemu će se temeljiti moj program i buduće vođenje Hrvatske – rekla je Grabar Kitarović novinarima u Sinju.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s izjavom premijera Milanovića da je odabrala krivu stranu, Grabar Kitarović je danas više puta ponovila kako bi se “premijer trebao posvetiti svojem poslu za dobrobit Hrvatske i svih građana”.

Na današnjem početku 299. Sinjske alke spiker je pozdravljao brojne nazočne dužnosnike, a na spomen imena Kolinde Grabar Kitarović uslijedio je najbučniji i najdugotrajniji pljesak nazočnih na prepunim tribinama trkališta Sinjske alke.

josipovic sinj

Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću je, kao pokrovitelju Sinjske alke, na svečanom prijamu danas u Alkarskim dvorima uoči početka 299. Sinjske alke predsjednik Viteškoga alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić uručio dar – zlatnik i srebrnjak koji su izdani u povodu 300. Sinjske alke koja će se slaviti 2015. godine.

Po završetku prijama na novinarski upit je li danas u Sinju prvi dan kampanje za predsjedničke izbore, pošto je nazočna i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), Josipović je odgovorio niječno.

– Ne bih rekao, kampanja počinje tamo negdje u jesen, radimo svoj posao i svi mi koji smo danas u Sinju ovdje smo da odamo počast jednom velikom i važnom običaju, a to je naša Sinjska alka koja, evo, već 300 godina šalje jednu poruku domoljublja, zajedništva i junaštva – rekao je Josipović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je također danas u Sinju, u više je izjava novinarima istaknuo kako očekuje da će iduće godine slavodobitni štit pobjedniku Sinjske alke predati Kolinda Grabar Kitarović.

– Po mojem dubokom uvjerenju i po svemu što mi poduzimamo i po svemu onome što vidimo kako narod diše, gospođa Kolinda će vjerojatno biti sljedeći hrvatski predsjednik – istaknuo je danas Karamarko u Sinju.

Zamoljen da prokomentira takva stajališta po kojim će Grabar Kitarović biti sljedeća predsjednica Hrvatske te da će sljedeće godine predati pobjedniku Sinjske alke slavodobitni štiti, Josipović se nasmijao, a potom dodao: “Nadam se da će me pozvati za stol”.

Upitan je li se sreo s protukandidatkinjom Grabar Kitarović, Josipović je kratko odgovorio: “Bit će prilike”.

Na novinarski upit očekuje li zvižduke 5. kolovoza u Kninu na obilježavanju 19. obljetnice “Oluje”, Josipović je odgovori sa “ne” a potom rekao: “Gledajte, u Kninu se odaje počast, slobodi, braniteljima i našoj domovini. Tko na to ima zviždati, neka zviždi – to je njegovo pravo”.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je također danas u Sinju, dometnuo je kako je za zviždanje Markov trg” u Zagrebu.

“Za zviždanje je Markov trg, a proslava slobode, demokracije i oslobođenja od velikosrpske agresije slavi se u Kninu. Sve drugo je za institucije demokratske države i proteste pred Vladom i Saborom”, kazao je Leko.

Na 299. Sinjskoj nazočni su, između ostalih, ministri Gordan Maras i Anka Mrak Taritaš, potpredsjednici Sabora Nenad Stazić, Tomislav Čuljak i Željko Rainer, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja fra Joško Kodžoman, predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, izaslanstva braniteljskih udruga te brojni javni i kulturni djelatnici.

(hina/kamenjar.com)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

U Jablanici ubijena 172 imenom poznata Hrvata od strane četnika i partizana

Objavljeno

na

Objavio

U Doljanima je 19.7.2017 god., otkriveno spomen obilježje poginulim Hrvatima općine Jablanica u Prvom i Drugom te Domovinskom ratu.

Na spomeniku su uklesana sva imena poginulih Hrvata, i to 11 imena poginulih u Prvom svjetskom ratu, 172 imena ubijenih od strane četnika i Titovih partizana u Drugom svjetskom ratu, te 52 poginula Hrvata iz općine Jablanica u Domovinskom ratu.

Idejni tvorac spomenika je fra Vendelin Karačić, a izvedbeni projekt potpisuje tvrtka Urbis 86 iz Širokog Brijega. Spomenik je isklesan iz kamena domaćim radnim snagama kompanije MT “Gabro”, Jablanica a pripremu terena i uređenje okoliša uradili su mještani Doljana. Blagoslov spomenika i misno slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Spomenik-u-doljanima-1Drugi svjetski rat:

O stradanju Hrvata Jablanice u dugom svjetskom ratu malo je  tko pisao. U drugom mjesecu 1943.g. Partizani provaljuju od Drežnice na Glogošnicu prema Jablanici s jedne strane, a od Prozora s druge strane. Osvajaju Jablanicu te vrše likvidacije civila i zarobljenika. U narednom periodu vode se borbe između partizana, četnika i Talijana te Jablanica pada sad u jedne sad u druge ruke, dok nije stigla hrvatska legija s Nijemcima i protjerala i jedne i druge. Sve su zgrade u Jablanici bile porušene u tim borbama. Partizani i četnici su tri puta pljačkali župnu kuću. Na kraju je oštećena  i crkva. U trećem mjesecu 1943.god., četnici haraju Glogošnicom i spale 12 kuća i 6 štala, te pobijaju 22 čeljadi. Grozno su prije izmasakrirali i izmučili te ljude i naposljetku ispekli ih. Četnici su svo blago otjerali. Najgori su bili Bjelopoljski četnici. Evo najcjelovitijeg popisa Hrvata stradalih u Drugom svjetskom ratu:

proleterske divizije u osvojenom italijanskom uporištu kod Jablanice
Na slici: Partizani 2. proleterske divizije u osvojenom uporištu kod Jablanice 23. 2. 1943.

Cjeloviti popis žrtava možete vidjeti na Komunistickizlocini.net

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati