Pratite nas

Kolumna Milana Ivkošića: Srbiju treba obuzdati!

Objavljeno

na

Pogledajmo što je među ostalim rekao ministar branitelja Predrag Matić Fred na obljetnicu najveće razmjene zatočenika u Domovinskom ratu: “Prije tri godine pripremljena je spomen-ploča za logor Stajićevo, ali se sad u Srbiji promijenila vlast pa će trebati iz početka… Kad je riječ o procesuiranju odgovornih za postojanje logora u Srbiji, kod srbijanske strane se još uvijek javljaju otpor i nevjerica da su ti logori postojali, iako to stalno djelatno dokazujemo…

Prošle su godine podignute optužnice protiv pukovnika Miroslava Živanovića, zapovjednika logora u Stajićevu, te Aleksandra Vasiljevića, tadašnjeg šefa Kontraobavještajne službe takozvane JNA. Hrvatsko pravosuđe je te predmete proslijedilo Srbiji i očekuje se pokretanje procesa, ali to nije dovol jno, jer to nisu mogla organizirati samo dva čovjeka, a mi znamo da su za osnivanje i postojanje logora u Srbiji odgovorni tzv. JNA i političko vodstvo tadašnje krnje Jugoslavije.” Citat je podugačak, ali u priči o držanju Srbije prema ratu i njegovim žrtvama koja se stalno ponavlja treba mu dodati i to da još nema informacija o mnogim nestalim Hrvatima, da nije vraćeno sve oteto umjetničko blago, da je još pod okupacijom dio hrvatskoga teritorija uz Dunav, da o ratnoj odšteti u Srbiji nitko ne želi ni čuti, da su i Haaški sud i svi drugi poštedjeli zločinački vrh JNA… Unatoč takvu ponašanju Srbije, udvaranje hrvatskih vlasti agresoru traje dvanaestak godina, a počelo je s koalicijom Ivice Račana i Dražena Budiše. Račanovu ministru vanjskih poslova Piculi s usta nije silazila “pomoć Hrvatske demokratizaciji Srbije”, to jest rušenju Slobodana Miloševića.

I što se s tom demokratiz acijom dobilo? Dobio se, na primjer, Zoran Đinđić koji je u nekoliko navrata drsko dao do znanja da neće biti nikakva priznanja srbijanske agresije pa prema tome ni odgovornosti za posljedice zločina. Ni poslije trijumfalnoga Sanaderova posjeta Beogradu ništa se nije promijenilo. Dapače, nekoliko mjeseci nakon toga “povijesnoga događaja” srbijanski su se dužnosnici razletjeli po europskim pijestolnicama ne bi li odgodili početak pregovora Europske unije i Hrvatske! A kao papige svi hrvatski predsjednici, premijeri, ministri vanjskih poslova i drugi dužnosnici godinama ponavljaju kako će pomoći susjedima, pa, dakle, i Srbiji u približavanju EU, pa im besplatno ustupaju i prijevode zakona na koje su potrošeni milijuni eura. Što god je Srbija ustrajnija u nastojanju da ne prizna agresiju i ne snosi njezine posljedice, hrvatske su vlasti ustrajnije u nagovaranju Beograda da pruži ruku prijateljstva.

Proći će i sadašnja suzdržanost pre ma Tomislavu Nikoliću, jer koliko ga bude prihvaćala Europa – a već mu je uvelike sklona – toliko će ga prihvaćati i sluganska hrvatska vlast. Ali kakva će Nikolića i kakvu Srbiju prihvaćati Hrvatska, i kakvu je prihvaćala kad je u njoj bila “demokratska vlast”? Srbiju koja je silom hrvatske obrane odstupila iz Hrvatske, ali je ostala ratna Srbija. U odnosima s Hrvatskom oružje je zamijenila “prijateljstvom” koje se nije temeljilo na plaćanju ratnih računa nego je iskorišteno da se oni poreknu. Tako europskoj Srbiji legitimitet daje žrtva njezine agresije, pa bi i u budućnosti, u miru, dvije zemlje mogle obnavljati uloge iz devedesetih. Srbiji će se uvijek gledati kroz prste, Hrvatskoj kroz povećalo. Stoga bi, kad je riječ o posljedicama rata, hrvatski zahtjevi prema Srbiji trebali biti što ultimativniji, Hrvatska bi i nju i Europu trebala navikavati na svoja prava iz rata koja ima kao žrtva i pobjednik. Svakom drugom politikom ide se na ruku onima koji izjednačavaju krivnju, koji govore o građanskom ratu, koji će savezništvom sa Srbijom slabiti Hrvatsku kao što su nastojali spriječiti Oluju i oslobođenje Lijepe naše. Sudeći po ponašanju različitih srbijanskih vlasti Srbija neće nikad biti prijateljska Hrvatskoj, može biti samo susjed koji je podnošljiv zato što je obuzdan. Ako smo ga znali obuzdati u ratu, za to imamo argumente i u miru.

Milan Ivkošić, Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati