Pratite nas

Vijesti

“Komandiru Šamilu” prijeti zatvor do 10 godina…

Objavljeno

na

Sjeća li se još itko imena Damir Mamić? Teško! No, kad spomenemo “Komandir Šamil”, mnogi će ga se sjetiti kao osebujnog 42-godišnjaka, tada zaposlenog u trogirskom škveru, koji je početkom prošle godine “uznemirio” široke narodne mase pozivajući ih, prema optužnici splitskog ŽDO-a, preko videosnimke na Facebooku, na terorističke napade na objekte specijalne policije, policijske postaje, javne ustanove, i to posebno one na kojima su izvješene zastave Europske unije, željezničke pruge i ceste, mostove, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske i druge mafije, krupne kapitaliste i sve njima sklone građane, kao i one sklone EU-u, Bruxellesu i NATO-u…

Ako to ne bi uspjelo, “Šamil” je, po optužnici, pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa iz ljeta 1941. godine. “Šamilovo” pojavljivanje na mreži svih mreža koincidiralo je s tadašnjom sveopćom histerijom oko eksplozija bombi u Zagrebu u siječnju prošle godine.

Optužnica protiv “Šamila” kojom ga se tereti za javno poticanje na terorizam postala je pravomoćna i sad se čeka određivanje početka suđenja na splitskom Županijskom sudu, a iako je psihijatrijskim vještačenjem u Klinici za psihijatriju u Vrapču utvrđeno da je “Šamil” osoba iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ima “trajni poremećaj ličnosti narcističkog tipa”, te da su mu “u vrijeme počinjenja djela sposobnost shvaćanja postupanja i vladanja voljom bile smanjene”, to mu nije pomoglo da ga se shvati kao “redikula”, nego upravo suprotno, pa mu prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Pratio ratove u svijetu

Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a Split, u optužnici navodi kako je “Šamil” osoba koja prati ratnu i političku problematiku, i to u različitim dijelovima svijeta, kao i na području Hrvatske te bivše Jugoslavije, jer je njegovo osobno računalo prepuno sadržaja takve tematike i fotografija političara i drugih javnih osoba. Tužiteljica zaključuje da je iz sadržaja CD-a snimke videouratka kojim je uznemirio domaću javnost “jasno da je za okrivljenika ovo ozbiljna problematika koja mu je životna preokupacija i o kojoj je dobro informiran”.

U optužnici se navodi kako Šamil, “da nije htio da ovaj uradak vide druge osobe, ne bi ga ni stavio na svoj facebook profil budući mu je poznato kako internet funkcionira i kako se informacije stavljene na takav način brzo šire… Uostalom, on je odrasla osoba i završio je višu školu za prvostupnika javne uprave, pa su mu i okolnosti ovakvog postupanja jasne.” Optužba smatra da je “Šamilu” ovo bila prilika da prikaže svoju “veličinu”, znanje ratne i slične problematike i postane “poznat i popularan”, no to je izveo na zakonom neprihvatljiv način.

“Objava videouratka u trenutku opće uznemirenosti javnosti pokazuje da je bio svjestan posljedica i da je birao trenutak za objavu sadržaja, i to takvih kojima se može zastrašiti stanovništvo.

‘Svojevrsno liječenje’

‘Tužiteljica Julijana Stipišić smatra da je Damir Mamić svojim  videouratkom uznemirio javnost

Time on zapravo želi svoje misli učiniti dostupnim drugim osobama, a svjestan je da može i potaknuti druge osobe da čine ovakva kaznena djela”, navodi se u optužnici.

“Komandir Šamil” je na ispitivanju u ŽDO-u priznao da je postavio spornu videosnimku, no kazao je kako nije htio izazvati uznemirenje javnosti, potaknuti oružanu pobunu, nego je htio u Facebook grupi “Revolucionari” ispasti “baja”.

Kazao je i da je fasciniran Šamilom Basajevom (sada pokojnim vođom čečenskih pobunjenika, op.a.) još od malih nogu, a pogotovo razdobljem kad je ovaj vojevao protiv ruske vojske dok je predsjednik Rusije bio Boris Jeljcin. “Šamil” je istaknuo i da su svi problemi nastali jer o ratnim povijesnim temama i Basajevom vojevanju nije mogao razgovarati ni sa kim od svoje rodbine pa se zato uključio na Facebook koji mu je bio “svojevrsno liječenje”.

Rekao je i da je shvatio da je stvar ozbiljna tek kad je sve završilo na vijestima te da je snimku vjerojatno spremio u file pod nazivom “Tatine piz…ije”, no taj file tužiteljstvo nije pronašlo na CD-ovima.

Rekao je također da je na Facebooku osnovao grupu “Revolucionari” zajedno s osobom zvanom Pipi duga Sijoux te da je sve to bila djetinjarija koja je izmakla kontroli u jednom trenutku, te da mu je čak supruga, zbog čestog korištenja interneta, posumnjala da ima drugu osobu.

SD

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati