“Komandiru Šamilu” prijeti zatvor do 10 godina…

6

Sjeća li se još itko imena Damir Mamić? Teško! No, kad spomenemo “Komandir Šamil”, mnogi će ga se sjetiti kao osebujnog 42-godišnjaka, tada zaposlenog u trogirskom škveru, koji je početkom prošle godine “uznemirio” široke narodne mase pozivajući ih, prema optužnici splitskog ŽDO-a, preko videosnimke na Facebooku, na terorističke napade na objekte specijalne policije, policijske postaje, javne ustanove, i to posebno one na kojima su izvješene zastave Europske unije, željezničke pruge i ceste, mostove, bankare, zlatare, pripadnike šiptarske i druge mafije, krupne kapitaliste i sve njima sklone građane, kao i one sklone EU-u, Bruxellesu i NATO-u…

Ako to ne bi uspjelo, “Šamil” je, po optužnici, pozvao na oružane akcije u duhu partizanskih odreda i grupa iz ljeta 1941. godine. “Šamilovo” pojavljivanje na mreži svih mreža koincidiralo je s tadašnjom sveopćom histerijom oko eksplozija bombi u Zagrebu u siječnju prošle godine.

Optužnica protiv “Šamila” kojom ga se tereti za javno poticanje na terorizam postala je pravomoćna i sad se čeka određivanje početka suđenja na splitskom Županijskom sudu, a iako je psihijatrijskim vještačenjem u Klinici za psihijatriju u Vrapču utvrđeno da je “Šamil” osoba iznadprosječnih intelektualnih sposobnosti koja ima “trajni poremećaj ličnosti narcističkog tipa”, te da su mu “u vrijeme počinjenja djela sposobnost shvaćanja postupanja i vladanja voljom bile smanjene”, to mu nije pomoglo da ga se shvati kao “redikula”, nego upravo suprotno, pa mu prijeti kazna od jedne do 10 godina zatvora.

Pratio ratove u svijetu

Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a Split, u optužnici navodi kako je “Šamil” osoba koja prati ratnu i političku problematiku, i to u različitim dijelovima svijeta, kao i na području Hrvatske te bivše Jugoslavije, jer je njegovo osobno računalo prepuno sadržaja takve tematike i fotografija političara i drugih javnih osoba. Tužiteljica zaključuje da je iz sadržaja CD-a snimke videouratka kojim je uznemirio domaću javnost “jasno da je za okrivljenika ovo ozbiljna problematika koja mu je životna preokupacija i o kojoj je dobro informiran”.

U optužnici se navodi kako Šamil, “da nije htio da ovaj uradak vide druge osobe, ne bi ga ni stavio na svoj facebook profil budući mu je poznato kako internet funkcionira i kako se informacije stavljene na takav način brzo šire… Uostalom, on je odrasla osoba i završio je višu školu za prvostupnika javne uprave, pa su mu i okolnosti ovakvog postupanja jasne.” Optužba smatra da je “Šamilu” ovo bila prilika da prikaže svoju “veličinu”, znanje ratne i slične problematike i postane “poznat i popularan”, no to je izveo na zakonom neprihvatljiv način.

“Objava videouratka u trenutku opće uznemirenosti javnosti pokazuje da je bio svjestan posljedica i da je birao trenutak za objavu sadržaja, i to takvih kojima se može zastrašiti stanovništvo.

‘Svojevrsno liječenje’

‘Tužiteljica Julijana Stipišić smatra da je Damir Mamić svojim  videouratkom uznemirio javnost

Time on zapravo želi svoje misli učiniti dostupnim drugim osobama, a svjestan je da može i potaknuti druge osobe da čine ovakva kaznena djela”, navodi se u optužnici.

“Komandir Šamil” je na ispitivanju u ŽDO-u priznao da je postavio spornu videosnimku, no kazao je kako nije htio izazvati uznemirenje javnosti, potaknuti oružanu pobunu, nego je htio u Facebook grupi “Revolucionari” ispasti “baja”.

Kazao je i da je fasciniran Šamilom Basajevom (sada pokojnim vođom čečenskih pobunjenika, op.a.) još od malih nogu, a pogotovo razdobljem kad je ovaj vojevao protiv ruske vojske dok je predsjednik Rusije bio Boris Jeljcin. “Šamil” je istaknuo i da su svi problemi nastali jer o ratnim povijesnim temama i Basajevom vojevanju nije mogao razgovarati ni sa kim od svoje rodbine pa se zato uključio na Facebook koji mu je bio “svojevrsno liječenje”.

Rekao je i da je shvatio da je stvar ozbiljna tek kad je sve završilo na vijestima te da je snimku vjerojatno spremio u file pod nazivom “Tatine piz…ije”, no taj file tužiteljstvo nije pronašlo na CD-ovima.

Rekao je također da je na Facebooku osnovao grupu “Revolucionari” zajedno s osobom zvanom Pipi duga Sijoux te da je sve to bila djetinjarija koja je izmakla kontroli u jednom trenutku, te da mu je čak supruga, zbog čestog korištenja interneta, posumnjala da ima drugu osobu.

SD

facebook komentari

 • Vacca, the mljac

  Drug šamil je za pet! – Pet godina robije.

  • vidiš kako čovik iz dosade popuši zatvor

   • Vacca, the mljac

    Aaaaaaaaaaa, nemoj tako Vrancek, dobar je naš šamil. Dobar.
    – Njega bi čak tribalo jebavat da se razmnoži.

 • Vacca, the mljac

  Drug šamil je za pet! – Pet godina robije.

  • vidiš kako čovik iz dosade popuši zatvor

   • Vacca, the mljac

    Aaaaaaaaaaa, nemoj tako Vrancek, dobar je naš šamil. Dobar.
    – Njega bi čak tribalo jebavat da se razmnoži.