Kome je do nostalgije za bivšom državom i do latentnog građanskog rata izabrat će dr. Ivu!

19

Oni koji su željeli pobjedu Ive Josipovića, dočekali su izborne rezultate prvoga kruga kao veliko iznenađenje, neki su čak napisali kako se dogodilo čudo. Problem je samo u tome da se, kako to često biva, zamienjuju želje i stvarnost.

Posebna su priča ankete, posebice one koje provodi famozni Ipsos puls, koje su davale Josipoviću, samo tjedan prije dana D prednost od 12 posto, a mediji su redovito baš takve ankete uzimali kao vjerodostojne, objavljujući u udarnim vijestima njihove rezulate kao činjenice. Po tko zna koji put pokazalo se kako su ta tobožnja istraživanja raspoloženja građana naprosto izmišljotine u funkciji političke promidžbe. Propaganda je legitimna, ali bi ipak mediji koji još drže do objektivnosti morali voditi računa o objavljivanju lažnih podataka.

Što je iznenađenje?

Svaki razuman čovjek želi u ovoj nezavidnoj društvenoj situaciji promjene, ali kako do promjena s istim ljudima i s istim strankama na čelu države? Zato, ako se nešto može smatrati iznenađenjem, onda je to ipak visok postotak glasova za Ivu Josipovića, s obzirom na to da se on nikako ne može izuzeti od odgovornosti za cjelokupno političko, gospodarsko i socijalno stanje u zemlji i s obzirom na to da su neki njegovi politički i svjetonazorski stavovi (defincija braka, ćirilica u Vukovaru, obilježavanje žrtava Bleiburga, “lex Perković”…) bitno odudarali od stavova većine ljudi. Iznenađenje je svakako Ivan Vilibor Sinčić, zbog toga što nema neku jaku organizaciju iza sebe i što je ipak premlad za funkciju predsjednika. Njegovi, pak, stavovi, uz puno iluzija, nude politički zaokret, koji mnogi priželjkuju. Milana Kujundžića je stajao preagresivni stil i posebno napadi na Sinčića, a da mu pri tome ideje o promjenama nisu bile dovoljno konkretizirane ni jasne. No, njegovi izravni napadi na glavnog kandidata otvarali su djelomice put glavnoj protukandidatkinji koja je to izbjegavala.

Od dvoje preostalih kandidata pobjedi je bliža Kolinda Grabar-Kitarović. Ona slobodno može računati na sve glasove Milana Kujundžića, dok će oni Sinčićevi, kao i glasovi onih koji će izići tek u drugom krugu, najvjerojatnije biti podjednako raspoređeni. Bit će važno tko je spreman neke od Sinčićevih ideja preuzeti, ali bez neukusnog ulizivanja. Ključni dio njegova programa jest inzistiranje na povratku državne suverenosti, što baš i nije svojstveno Josipovićevoj, SDP-ovoj i općenito ljevičarskoj retorici. Od presudne je važnosti za HDZ-ovu kandidatkinju motivirati dijasporu, specijalno hrvatske državljene u BiH, ali s druge strane i ona se sama mora otvoreno zauzeti za hrvatsku federalnu jednicu.

Josipovićeve poruke, najprije “nova pravednost“ pa “ovo je pravi put“, prazne su i neuvjerljive. Takav je i projekt sverješavajućih i spasonosnih ustavnih promjena. Njegovo naglo probuđeno domoljblje, pozivanje na krv branitelja, na Bozanića (čak je preko usta prevalio i ono tuđmanovsko “Hrvati i Hrvatice“), djeluje hinjeno. Sve što sada kaže odbija se kao negativan eho o ono što nije učinio u proteklih pet godina, o sastav njegova kabineta, o uvredljive izjave na račun novije i nešto starije nacionalne povijesti. Vidljivo nervozan izabrao je, čini se, taktiku koja ga još više potkopava, taktiku moralne diskreditacije protukandidatkinje i stranke iz koje dolazi, s otvorenom prijetnjom “nećemo vam to dopustiti“. Ne može više računati ni na apsolutnu potporu vodećih medija koji se naglo pregrupiraju osjećajući do bi moglo doći do smjene. Veliki mu je teret stranka uz koju je sudbinski vezan, koja ga financira, kao i šef te stranke.

Stanje fakata

Objektivno, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović razlikuju se u vanjskopolitičkoj usmjernosti, vremenskoj orijentaciji, doživljaju samih birača, te u odnosu prema aktulanoj Vladi. Dok je Josipović pokazao snažnu okrenutost prema “regionu“, odnosno jugoistoku Europe iliti bivšoj državi i specijalno prema strateškom savezništvu ni s kim drugim do li sa Srbijom, Grabar-Kitarović naglasak stavlja na Europsku uniju, NATO pakt i uopće zapadne zemlje, postavljujući jasne uvjete susjedima za prihvaćanje njihova puta u euroatlantske asocijacije, za razliku od protukandidata koji je zauzeo stajalište bezuvjetne potpore. On je prilično zakopan u temama iz prošlosti, sve tamo do četrdesetih, dok bi ona te teme najradije preskočila i zaboravala i okrenula se prema budućnosti, razvoju i gospodarstvu.

Josipović može isticati kako je on integrativni čimbenik društva i predsjednik svih građana, no ostaje gorak okus kako je on svojom “crvenom Hrvatskom“ osobno, snažno, kao i njegov prethodnik, pridonio produbljivanju ideoloških podjela na starim matricama. Kolinda je od samoga početka u prvi plan isticala zajedništvo kakvo smo imali devedesetih. “Nema više vaših i naših“, naglasila je u svojem obraćanju nakon zaključenja prvoga kruga. Ona je izrazito kritična prema Vladi, spremna tražiti i njezinu ostavku, dok se Josipović, čak i kad bi htio, od te Vlade ne može distancirati.

To je otprilike objektivno stanje fakata, pa tko što voli, nek izvoli. Kome je do nostalgije za bivšom državom, do bavljenja prošlošću i do latentnog građanskog rata izabrat će dr. Ivu, kome je do Zapada i do konačnog pomirenja dat će svoj glas gospođi Kolindi. I nešto što može biti stvar subjektivog dojma, ali je jako važno. Svojim nastupom, stilom i izgledom Kolinda Grabar-Kitarović djeluje iskreno, donosi zrno svjetlosti, nade i optimizma u ovu sumornu svakodnevicu, dok je Ivo Josipović pomalo namješten, zbunjen i nesiguran.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Nitko ne zna kako će izbori završiti iako ankete i svi analitičari daju prednost Kolindi ,što i sam priželjkujem .Ali mogu vam reći ,na Pantovčaku vlada panika .

  • Alan B’Stard

   Panika vlada vidljivo je u okicama predcjednika! Pobjedu treba potvrditi na izborima! Svi smo odgovorni i svi trebamo izaći na birališta!

   • Ljuta Trava

    Ne samo izići već i pozvati barem još dvije tri osobe svaki od nas .Vrijeme je za djela .

    • Alan B’Stard

     Opća mobilizacija! Tako je

 • cleuna

  Ako se propusti ova prilika,sada kada su vidno poljuljani pitanje je kada ce se ukazati druga.
  Jer ne zaboravite,korov se brzo oporavlja i uzima svoj danak.
  Neka mi bilo tko od vas kaze,tko je nakon 90-e mogao ocekivati da cemo za ovako malo vremena imati problema s onima od kojih smo se u krvi otrgli.

  • Lilith

   Upravo sam pročitao izvrsno razmišljanje i toplo preporučam a na tragu je toga što si rekao: http://kamenjar.com/svi-smo-odgovorni-na-kocki-su-vrlo-dalekosezne-stvari/
   Svi smo odgovorni, jer ovo je zadnja prilika, kasnije će biti kasno!

   • cleuna

    Kada smo mi 90-91.god.u onom Nacionalnom zanosu imali jednu sjednicu u lokalnoj skoli,tada se digao jedan covjek koji je rekao “samo ce mladost badava izginuti,a komunisti ce opet vladati,samo sto ce presvuci kosulje i promijeniti ponasanje”.
    Svi smo se skocili i covjek umalo nije dobio cak i batine,a do njegove smrti ostao je oznacen kao provokator.
    Neki dan sam s jednim prijateljem koji je tada bio prisutan na sjednici razgovarao o tom slucaju.Kaze mi “koje smo mi budaletine i naivcine tada bili,a covjek je bio puno pametniji od nas”.E sada je meni zao i nikada necu oprostiti sebi sto sam ga i ja tada etiketirao kao provokatora,a on je mrtav i ne mogu mu se ispricati.E,zbog ovoga moramo napraviti sve da NASE greske i naivnost ispravimo.A razloga zato imamo,prvenstveno zbog pomirbe u kojoj smo im pruzili ruku i rekli ne revansizmu onda kada su se tresli od straha i strepili za svoju sigurnost.Cim su se malo oporavili (odatle primjer korova) oni su,umjesto zahvalnosti krenuli s revansizmom za onih pet godina i stvaranja Hrvatske Drzave.
    Jer kada te netko uspije prevariti jednom,mozda i postoje neki drugi krivci,ali kada te prevari dva puta…kriv si sam sebi.U slucaju Josipoviceve pobjede…samo bez kuknjave,molim!

 • kvot

  Lijepo vam je Šešelj poručio i sugerisao da date glas Josipoviću.
  Bleiburška poljana je mjesto sa veoma lijepom prirodom,
  ahh kakva samo tišina tamo vlada.

  • Alan B’Stard

   Mirnije je Lijevče polje Kvote kućo stara! Eh to su vremena bila

   • cleuna

    A Kupres :)))…ma ima dosta idilicnih mjesta.

    • Alan B’Stard

     Na Kupresu su u dva rata podvili rep

     • cleuna

      U zadnjem smo samo rijesili onoga pokojeg sto je ostao.

     • Alan B’Stard

      Dakako, ku je i pošo 🙂

  • cleuna

   A u jasenovcu je jos i rijeka…prava idila.

   • Alan B’Stard

    U Jasenovcu su ih partizani ružno namlatili!

  • Alan B’Stard

   Nećemo se svađat Kvote :), Božić ti se bliži, evo da ti čestitam: Hristos se rodi!

   • Ljuta Trava

    Kako li će Kvot sretan biti kada ispod okićenog hrasta otvori poklon i ugleda nove opanke i ključeve Fergusona .

    • kvot

     Za tebe svi znamo da se extremno razumiješ u poljoprivredne mašine i ostalu ratarsko-stočarsku opremu.
     Nemaš potrebe se iznova dokazivati.
     Možeš ti sa sela, ali selo iz tebe ne može nikada.
     “Ljepotane”, živ bio 🙂

   • kvot

    Vaistinu se rodi.
    I nemam namjeru se svađati s bilo kime.
    Tu i tamo nekoga iznervirati (sve u granicama).
    I to je sve. A s obzirom da sam ovde uvijek dočekan na nož,
    red je da i ja nekada šuknem.