Kome smeta istina

10

(Iznijeti ću ovdje jedan mali dio spletaka oko moje osobe, Mile Boban, koje su pomoglu američkom državnom odvjetniku Sturat-u Baskin-u pokrenuti optužnicu protiv mene a i protiv drugih djelatnih Hrvata na sjevero/američkom kontinentu. Radi se o njujorškom procesu desetorici Hrvata pripadnika i članova Hrvatskog Narodnog Otpora, koje su američke federalne vlasti uhapsile (jedan dan poslije ukazivanja Gospe šestorici hrvatske djece u Međugorju 24 lipnja 1981. godine,) sikroniziranom racijom u četvrtak 25 lipnja 1981. godine.

Prenosim iz Hrvatskog Tjednika priložene dokumente na sudu u New York-u kako bih dokazao američkim vederalnim vlastima da moj stric Mate Boban nije bio “visoki dužnostnik Udbe u Mostaru” kako su me u San Jose, Californija, optužili u letcima koje su javno pred hrvatskom crkvom dijelili Andrija Škrabo, Jozo Majić, sada pok. Ilija Ćurić i drugi. Poslušajmo šta novina H.T. kaže:)

komesmetaistina

 Kome smeta istina, Hrvatski Tjednik, Australija, br. 263, 7.12.1982.
KOME SMETA ISTINA

Nikada u prošlosti nisam mislio da će se ukazati potreba uvjeravati hrvatsko općinstvo u iseljeništvu da je moj stric mate Boban poginuo u prometnoj nesreći u rujnu 1966. godine. Sve što sam mislio bilo je to sačekati konačni provorijek američkog pravosuđa i odluku suda priopćiti hrvatskom iseljeništvu. Ali, izgleda mi da se moram pokoriti znatiželji Hrvata kojima je povjerenje narušeno, te iz dana u dan zapadaju sve dublje i dublje u zabunu.

Da bih pomogao svim, i onima koji i uz najsvetije i čistije dokaze ne žele promijeniti svoje mišljenje i priznati da su prevareni, i onima koji još uvijek imaju snage, strpljenja i vjere u djelatne hrvatske rodoljube, koji nikada nisu glumili u radu za Hrvatsku, prilažem kao prvi prilog osmrtnicu, kao vjerodostojan dokaz da je moj stric Mate Boban pogunuo u prometnoj nesreći. Na njoj se može pročitati imena sve bližnje rodbine i jasno se vidi da je imao samo jednog brata, Petra, koji je moj otac, a on je umro od kljenuti srca, kada je prošle godine saznao što se sa mnom desilo u Ameriki.

Drugi prilog je pismo komunalnog poduzeća Slavonske požege, kojim potvrđuju moju molbu da se stavi vijenac sa trobojnicom crven-bijeli-plavi na grob mojeg strica na Dan mrtvih.

Treći prilog je potvrda iz matečne knjige umrlih, kao očit dokaz da se moj stric, Mate Boban, ne nalazi među živima od rujna 1966. godine. Prilog četvrti je pismo od 8 ožujka 1960. godine, u kojem me moli (moj stric, mo) da odem ja jugoslavensku sekciju radio Pariza (tada se je, u to vrijeme, od 7:20 do 8:00 u večer moglo slušati Glas Amerike, Grgu Zlatopera, mo) i potražim njegove žene brata koji je posljenji put viđen u Dravogradu 1945. (Žao mi je da prilog drugi (2), (3) i (4) nisam mogao iz novine H.T. ovdje prinijeti, mo) Moj stric, obiteljskim putem, preko pisama, želi nadahnuti hrvatskim duhom svog bratića Milu Boban u tuđeme svijetu, završavajući svoje pismo da sluša svaku večer preko radia Pariza Glas Amerike na hrvatskom jeziku i sa “Ostajem uvik Bog i Hrvati”.

Moj stric Mate Boban bio je hrvatski vojnik u dobrovoljačkim jedinicama (dakle Ustaša, mo) i kao takav ostao je duboko uvjeren u državotvornu ideju Hrvatske. To je i bio razlog da sam sačuvao ovo pismo koje me je potaklo da mu položim na dan Svih Svetih 1966. godine vijenac sa ružama crven-bijeli-plavi i sa hrvatskom trobojnicom, što i kopija komunalnog podužeća potvrđuje. (Kako sam ja taj koji sam iz Pariza poslao pismo sa molbom na Komunalno Pogrebno poduzeće Slavonske Požege i u pismu crtež kako vijenac mora izgledati, bijela ruža prva pa zatim kako redosljedom treba ići, da se to mora učiniti točno u utorak na dan Svih Sveti 1.11.1966. Oni su meni dana 4.10.1966. odgovorili da će sve učiniti onako kako sam zahtijevao. Novčanu doznaku pošaljite čim prije. DIREKTOR Pavlović, Ing. Vice, mo. Mile Boban, danas je subota 3 siječnja 2015.)

Ovo sve iznodim na svijetlo dana da se upoznaju pošteni Hrvati kako se zamke zameću, šire, prigvaćaju i da se na koncu nađe jedan “vatreni i čestiti Hrvat” koji to više nije mogao podnositi te jugoslavenskog “uhodu udbaša”, zakletog neprijatelja Hrvata ubio. Jugoslavija se požuri i proširi vijest da su to “međusobni obračuni”, a razni Vrbićevci (Jozo Vrbić, koji je izdavao povremenik “KRONIKA” mislim sve skupa 12 brojeva, u kojoj je širio i laži i istinu, zbunjavao svakoga i širio među polariziranim Hrvatima napetost do te mjere da je na nekim mjestima dolazilo do svađa, pa čak i do tuče, mo) te vijesti javno šire i tako zbunjuju hrvatskog čovjeka.

Kroničarevo društvo širi laži da je noj stric visoki “funkcioer” Udbe u Mostaru, da sa mnom organizirao ubojstvo Generala Drinjanina, Mile Rukavine, Maričića i Tolja, da sam se sa njim sastao u Parizu kada sam išao na sprovod pok. bruni Bušiću, itd., itd. Mene bih ugodno veselilo kada bi bilo Hrvataudbaša koji bi pisali i završavali pisma kao moj pokojni stric Mate Boban. Još bih me više veselilo kada bi “Kronika” mogla dokazati činjenicama ono što širi, osim izvadaka iz zapisnika sa suda u New Tork-u, što su govorili državni svjedoci i tužitelji.

Osobno nisam sklon nikakovim polemikama, jer znam kako to djeluje na poštenog hrvatskog čovjeka. Zato molim sve one koji budu ovo čitali da razumiju i mene i moju odluku da se branim od raznih i smišljenih laži koje mi smetaju državotvorno djelovati među Hrvatima.

Sve sam navedeno potkrijepio dokazima kako bi se Hrvati širom iseljeništva osvjedočili kako se neodgovorno kleveće druge, ocrnjuje, ogovara, podmeću podvale najgore vrsti i to sve u ime “hrvatstva”. U narednim brojevima HT ću iznijeti na vidjelo tko je htio ubiti Antu Buljana u San Franciscu 1978. godine. Podatke je potvrdio 11.9.1982. na crkvenoj večeri gosp. Ante Šiško u Domu Hrvatskih Udružitelja.

Zato molim čitatelje za strpljenje. oni će najbolje moći prosuditi tko širi i podržava laži.

Mile Boban

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Spletke, pa ta riječ se proteže još od Isusovih dana. Naš hrvatski narod bi još rekao: “I šapotom Bosna pade”.
  Čuo sam o toj “Kroniki” Joze Vrbića, ali nikada nisam bio na čistu kakova joj je uloga bila, i za čiji račun i čije ciljeve je radila. Znači, po ovome gore opisanom Udba je svoje težište iz Europe prinijela u SAD. Zbilja treba čestitati Udbi i njezinim “Operativcima” na mnogim uspjesima koje su postigli ponajviše zbog HRVATSKE GLUPOSTI!

  • EMINƎM

   novca su imali (UDBA) koliko im je bilo potrebno, stoga uspjeh nije dolazio U pitanje,
   “para buši gdje burgija neće”

 • Ivo Jolic

  Opet, evo mene.! Ja sam svojevremeno ( pocetkom 60-tih god, proslog stoljeca ) dobio ispod ruke od covjeka koji je bio zmjenik ministra ??????? u Beogradu dokumente t.j knjigu budzeta UDB-e za emigraciju specificirano po ambasadama I konzulatima gdje je bio naveden iznos u dolarima,Ukupno je bilo cca 500 milijuna dolara rasporedjeno za borbu protiv “neprijateljske emigracije ” pa nije cudo da su PLACENICI radili dan I noc,a ti si dragi OTPORASU kO I JA VODIO BORBU DA SVIJET SAZNA ISTINU O HRVATSKOJ,i vodio borbu za oslobodjenje Hrvatske.Znam ja tu “rodoljubnu ” brigu nasih izdajnika-udbasa I ubojica koji su bili istovremeno suradnici americkih I kanadaskih i inih sigurnosnih agencija.Ja sam u drzavnom arhivu u ZAGREBU provjerio tko je o meni “vodio brigu ” I pronasao na 14 tiskanih stranica izvjestaje po imenu I prezimenu nekoliko ” postenih -mirnih ” Hrvata,a I nekoliko pod imenima “Tihi ” Mirni” ” Brzi “,a I onih koji su vjerovali da ih se nece otkriti pa su uredno dolazili na predavanja koja sam ja drzao I sto sam govorio na radiju skoro 20 god.Ja sam znao da se to biljezi,ali sam bio takodjer informiran od NEKIH “udbasa ” sto jugo-konzulat interesira,a to znaci I oni su bili spijunirani od svojih spijuna.!!

  • Gabro Vuskic

   Čuo sam o inžinjeru – Legendarnom – Ivi Joliću iz Toronta, pa me sada zanima dali je to taj Ivo koji ovdje komentira? Ako jest, onda te iskreno pozdravljam i želim sve najbolje u nadi da ćeš nastaviti iznositi mnoge stvari za koje ti znaš iz prve ruke. Osobito pripremanje puta Dragi Sudaru iz Toronta na sud u New York 1982. godine.

   Čitao sam negdje, mislim u HT iz Australije, ali davno je to bilo, da je neki američki stručnjak kriminologije – hrvatskog podrijetla – Zvonko Pavelić pisao u HT od 22.7.1980., br. 145, stranica 18 i 21 da je neki Udbin doušnik Krešo Šimović (koji danas živi u selu Proboju kod Vitine blizu Ljubuškoga i neki Krešin suradnik Slobodan Radić ili Raić) tu fatalnu noć, kada je ubijen Hrvat Križan Brkić iz Pogane Vlake kod Gruda, bio kod njega. Moje pitanje legendarnom Ivi Joliću je: dali on i koliko on o tome znade i ako znade da to iznese za one koje to zanima a ne znaju.

   • Ivo Jolic

    Svasta se pise gosp.Gabro,a sto ces laz ne boli I ne ide se u zatvor.Drago Sudar je kidnapiran po FBI I prebacen u USA pod imenom “Charly Brown” tako tvrde njegovi blizi prijatelji.Sve je bilo vrlo tajnovito.Cinjenice su da je jedan broj Hrvata iz Hercegovine bio prisilno umrezen u jugo-udbasku mrezu,neki su to radili za novce I “priznanje ” njihove rodbine u Domovini.Tako su neki uhljebili svoju rodbinu,a I zadrzali vec umrezene na poslu.Pitas za neke ljude, te ljude ne poznam,ali da Raica ima u Torontu to je tocno,pa jedan od njih je postao biskup,jer se skolovao u Rimu.Tog Brkica I o njemu znam samo to da je ubijen u USA,ali nista vise.Drago Sudar se vratio u Hrvatsku negdje 91-2 ili 93.Sto je bilo cudno po mom misljenju da je dobio posao u ministarstvu unutarnjih poslova I sa zadatkom da “prati ” hrvatsko iseljenistvo ?? Neznam da li je imao slicne zasluge kao I G.Susak ??Sudar je umro,pokoj mu dusi uvijek je radio kao “vuk samotnjak ” !
    2015-01-06 11:47 GMT-05:00 Disqus :

    • Gabro Vuskic

     Bog! Ivo Joliću, lijepo ti to nakiti, ali mogao si malo i više pojasniti kako je došlo do toga da su američke federalne vlasti, na čelu javnog tužitelja Stuart Baskina kidnapirali Dragu Sudara i iz Canade ga dopeljali u Ameriku pod imenom “Charly Brown”. Za hrvatsku domovinsku povijest je to nepoznanica, pa bi bilo poželjno, Legendo Ivo Joliću, da malo podrobnije za nas na hercegovačkom Kamenjaru malo pojasniš: tko je bio tko, tko je bio nitko. Kako je bilo ime one dvojice Hrvata koji su nesretnim slučajem nastradali u Tornotu?

     • Ivo Jolic

      Gospodine Gabro ,Hrvatska borba za slobodu I nezavisnost je bila vrlo sofisticirana jer se sastojala od psiholosko-financijskog rata I vrlo opasnog zivota u zabranjenoj politickoj borbi u stranom svijetu,koja je stalno vodjena na oshtrici noza.U toj nemogucoj borbi hrvatski pojedinci I organizacije su pronalazile najpovoljnije moguce nacine kako prikazati svijetu zasto Jugoslavija mora nestati;a ta drzava je bila dokazano teroristicka kako u unutrasnjoj tako I vanjskoj politici I to nam je pomagalo da je lakse rusimo.da bi na toj bazi velike sile konacno I tajno PONUDILE HRVATSKIM DISIDENTIMA DA POCNU PROMJENE U HRVATSKOJ I DRUGIM REPUBLIKAMA.
      TAKO JE UDARENA KOORDINIRANA POLTIKA DOMOVINE I ISELJENISTVA I DA SE SRUSI TAMNICA HRVATSKOG I DRUGIH POTLACENIH NARODA I KOMUNISTICKO-FASHISTICKOG TERORA.
      U Torontu (Mississaugi ) su stradala dvojica mladih Hrvata jer su bili takodjer u nekakvoj ” grupi ili organizaciji ” izvan standardne politicke djelatnosti STANDARDNIH HRVATA.Prema prici oni su pginuli u exploziji u svojoj garazi (jednog od njih ) oni su navodno slagali explozivnu napravu da je negdje upotrebe????,Oni nisu pripadali niti jednoj legalnoj politickoj organizaciji (toliko ja znam }, a gdje su nabavili exploziv I TKO IM JE PRODAO DETONATORE ILI UPALJACE ZA TAKAV EXPLOZIV TAJ JE BIO NJIHOV likvidator .Predpostavka je da je to bila necija tajna sluzba. To je tipican nacin rada nadobudnih pojedinaca I domoljuba koji nisu imali pojma o onome sto rade,a njihova djelatnost , tajnovitost I druzenje u takvoj “revolucionarnoj ” aktivnosti je bila stetna za sve Hrvate,a eto oni su nazalost izgubili svoje zivote baveci se s tim opasnim poslom,Ja ih nisam poznavao niti sam cuo za njih dok nisu poginuli.!
      Sto se tice Drage Sudara I kidnapiranja mislmi da znas da se amerikanci sluze tom praksom da pronalaze “neprijatelje ” njihove nacije I dovode ih pred sud u SAD ili ih u obracunu likvidiraju (Ben Laden-lider talibana ).to je gospodine Gabro povijest koju su Hrvati u brbi sa SLOBODU DEBELO PLATILI !!
      Moram napomenuti da su pojedinci takvim radom stetili kako vidimo sami sebi,a u sirem smislu svim normalnim Hrvatima u Kanadi i drugim drzavama po cijelom svijetu..Poznato ti je da su Hrvati na svjetskoj listi terorizma jedno vrijeme bili na trecem mjestu iza Palestinaca I Armenaca,i kao takvi smo gubili ugled u politickom svijetu uz konstantnu jugoslavensku propaganda smo svrstani medju teroriste,a ne borce za slobodu ( Film o Bruni Busicu : Teroristi ili boric za slobodu ).Eto to je nacin kako su hrvatski pojedini politicki djelujuci u bogatim I jakim
      zemljama svrstani u teroriste I kao prijetnja slobodnim gradjanima tih drzava i istovremeno stetili hrvatskoj borbi za nezavisnost,a istovremeno placali svojim zivotom ili slobodom ( Zvonko Busic I drugovi )
      Mislim da ima puno materijala za povijest Hrvata u Emigraciji u borbi za oslobodjenje Hrvatske,o kojoj domaci Hrvati vise manje neznaju nista,pa I ne cijene taj rad,a iz mog iskustva boravkom u Hrvatskoj primjetio sam cak I izvjesnu mrznju prema t.zv. Iseljenistvu.

      2015-01-07 10:38 GMT-05:00 Disqus :

     • Gabro Vuskic

      Poštovani gospodine Jolić jako sam zadovoljan Vašim odgovorom, jer, po Vašem odgovoru, izgleda da ste upoznati s političkom situacijom u emigraciji i, nada sve, da ste jako iskren, da ne kažem oprezan u Vašim odgovorima. To mogu činiti samo izvanredno pošteni Hrvati i ljudi, a Vi ste jedan od tih.
      Jest, istina je da smo mi u Domovini Hrvatskoj, kako Vi kažete, više manje ne znamo mnogo i da ne cijenimo Vaš hrvatsku borbu i žrtvu u emigraciji. Na to želim samo nadodati je to, gosp. Joliću, da ste Vi živjeli s nama, mislili bi o Vama u emigraciji isto kao i mi koji smo ostali na djeovskim ognjištima, ili da smo mi iz Domovine bili s Vama u Dijaspori bi mislili i djelovali kao i Vi. Dakle, sve u svemu, zaključak bi mogao biti taj: da još i dandans mnogi žive pod hladom kišobrana druga Tita.

     • Otporaš

      Gospodine Gabro od kuda ti poznaješ gosp. Ivu Jolića?
      Za njega sam čuo preko četiri desetljeća i sve što sam čuo je najbolje i da je bio žrtva hrvatstva i svi mogućih pomaganja hrvatske stvari. najviše sam čuo za njega dok je on išao kod Mire Barešića u zatvor da ga sokoli i hrabri.

     • Ovo što je gospodin Jolić ovdje iznio ima temelja i podloge za vjerodostojnost. Istina i ja sam čuo za neke te stvari o kojima gosp. Jolić ovdje priča. Emigrantska borba Hrvata za ponovnu Obnovu Hrvatske Države 1991. godine je uveliko poznata i cijenjena. To se neće zaboraviti usprkos petnaestojgodišnjem nasojanju projugoslavenske politike LAŽOVA Mesića i JUGOSLAVENA Josipovića i svih njihovih istomišljenika.