Komentar Milorada Pupovca: ‘Zločinci iz Oluje’ su i dalje nekažnjeni!

  4

  [quote]SNV se s pijetetom prisjeća svih žrtava u VRA ‘Oluja’, ali stavlja naglasak na osudu i neučinkovitost državnih institucija koje su nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Gotovini i Markaču izjavljivale da će počinioci zločina biti kažnjeni.[/quote]

  Samo dan, dva prije početka obilježavanja oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja, na stranici Srpskog narodnog vijeća osvanula je još jedna srpska provokacija. Izjavu sjećanja potpisao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, potpredsjednik SDSS-a i usput budi rečeno, bivši predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju u Hrvatskom saboru.

  ‘Povodom 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, Srpsko narodno vijeće s pijetetom se prisjeća svih onih, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, koji su do nje, tokom nje i nakon nje izgubili živote ili postali prognanici, odnosno izbjeglice.

  Srpsko narodno vijeće također se sjeća razornih posljedica rata po odnose među ljudima i narodima, po društvene vrijednosti i po društvenu ekonomiju. Od njih se većina hrvatskih građana do danas, gotovo dva desetljeća od njegova završetka, nije oporavila. Osuđujemo nastavljanje političke upotrebe rata jer način njegova tumačenja i njegova slavljenja obnavlja i produžuje ratnu atmosferu i ratnu retoriku, produbljuje etničke i društvene podjele te sprječava javnost da se suoči s njegovom tamnom stranom i njegovim razornim posljedicama.

  Unatoč međunarodno preuzetim obvezama i dostupnim činjenicama, unatoč deklariranoj spremnosti državnoga vrha i državnih institucija, brojni i obimni zločini počinjeni prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon Oluje ostali su do danas nekažnjeni. Do danas nitko od neposrednih počinilaca ili zapovjedno odgovornih nije odgovarao za ubojstva više stotina civila, paljenje brojnih sela i gradova, za sistematsko etničko čišćenje i sprječavanje povratka izbjeglica, nasilnim ili administrativnim sredstvima. Srpsko narodno vijeće podsjeća da su predstavnici državnoga vrha nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Gotovini i Markaču izjavljivali da će počinioci zločina biti kažnjeni. Na žalost, to se nije dogodilo – zločinci su i dalje nekažnjeni. Zato očekujemo da se međunarodno preuzete obaveze i dana obećanja ispune.

  Područja zahvaćena ratom, posebno područja povratka i nakon gotovo dvije decenije nose više obilježja rata nego mira. U njima je više porušenog i devastiranog nego obnovljenog i razvijenog. Srpsko narodno vijeće podsjeća na odgovornost Vlade i njezine razvojne politike za produžavanje ovakva stanja. U interesu povratnika  i naseljenika, kako Srba tako i Hrvata, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da od ratnih ova područja počne pretvarati u razvojna’, stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac.

  Ne čudi to nimalo predsjednika zagrebačke HVIDRE, Mirka Ljubičić Švepsa, koji za Dnevno.hr kaže:

  – Pupovac je glavni strateg Srba i ne čude me ovakve njegove izjave. Zabrinut ću se kad on, kao građanin ove države, počne poštivati Oluju. Da se Pupovca pita, on bi zatvorio tisuće hrvatskih branitelja i dobro je da nije na vlasti! – zaključuje Šveps.

  dnevno.hr

  facebook komentari

  • $28092260

   Ako Pupovčevi pozivi znače kažnjavanje četničkih terorista kojima i sam pripada , slažem se sa njim , stvarno je krajnje vrijeme da se poništi abolicija i kazne četnički zločinci …Čudno , nitko od tzv. novinara se ne sjeti priupitati Pupovca , tog profesionalnog Srbina , što je sa 10 000 pokrštene srpske djece , ili što je sa Dr. Šreterom , i gdje su mu braća bila .

   • peppermintt

    e dobro veliš, sve prid sud pravde. pružena im ruka pomirbe a oni je stalno grizu.

    a za ovo o pokrštavanju dece, pročitala sam da je još davne godine protiv Pupovca podignuta kaznena prijava radi laži ali negdje je stopirana. Di ?!

    • $28092260

     Upitati treba Bajića

     • peppermintt

      Bajića ? promjenile se vlasti Bajić ostaje znači paše svima jer lipo sluša