Komentar Mire Banovića: Ideološki rat jumbo plakatima

0

U tijeku je natječaj tvrte Outdoor Akzent, u kojem će objaviti 150 jumbo plakata na raznim lokacijama u Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Plakati će stajati dva tjedna, što je standardno vrijeme za jedan plakat. Polovicu, dakle 75 plakata, biraju sami čitatelji. Drugu polovicu izabrat će žiri koji u javnosti slovi za svjetonazorski liberalan. Natječaj traje do nedjelje, 22. studenog 2015. Pozivam vas da se uključite i podržite poruke koje su za kulturu života, vjeru, domovinu i ljubav. Ne isplati se raditi nove plakate, jer za njih više neće biti vremena. Podržite postojeće, pogotovo one oko i ispod granice.

Ideološki rat

Prilika da netko potpuno besplatno objavi vašu poruku na jumbo plakatu zainteresirala je mnoge. Iako doista ima kreativnih i šaljivih poruka, kampanja je odmah poslužila kao još jedna platforma za djelovanje agresivnih lijevoliberalnih pokreta. Onih koji imaju neopisivu potrebu reći da nema Boga, da su vjernici glupi, da su glavni problem države glasovi dijaspore (koje po njima treba zabraniti) i „vatikanski ugovori“ (iako zapravo misle na ugovore sa Svetom Stolicom, ali ne razumiju razliku). Također su poručili da život počinje erekcijom, a neki su ponudili i uslugu profesionalnog klečanja na „prosvjedima“ pred bolnicama u kampanji „40 dana za život“ (iako nije riječ o prosvjedu nego o molitvenoj podršci majkama i životu).
Kako je vrijeme odmicalo, u kampanju su se sve više počeli uključivati domoljubi, vjernici i osobe koje pripadaju konzervativnom svjetonazoru, a nisu članovi nekih udruga. Velik broj pro-life i kršćanskih poruka probio se u prvih 75 plakata koji će biti objavljeni jer je publika tako htjela. Izuzetno je popularan citat Nikoline Nakić „Što donosi zabrana pobačaja? Život djeci!“, zatim citat iz čl.21 Ustava RH „Svako ljudsko biće ima pravo na život!“ i tradicionalni pozdrav „Hvaljen Isus i Marija!“ uz potpis „Bog i Hrvati“.

Zabranili „za dom spremni“ ali ne i poruke mržnje

Bio je objavljen i plakat „Za dom spremni – sveta dužnost, ne fašizam (Ustav RH čl.47)“. Iako je u kratko vrijeme dobio popriličan broj glasova, izbrisan je bez objašnjenja. Može se pretpostaviti da se radi o strahu od eventualnog sudskog procesa, ili o uvjerenju administratora da se radi o govoru mržnje, netolerancije, fašizma, rasizma i ostalih epiteta kojih su se političari mogli domisliti u nedostatku argumenata. Iako se pozdrav doista službeno upotrebljavao u NDH i ustaškom pokretu Ante Pavelića, također se koristio i u drugim kontekstima i nije sam po sebi zabranjen. Iz ovoga je vidljivo da autor cilja na dužnost svakog državljanina da brani Domovinu i stavi joj se na raspolaganje kada je to potrebno, te da takva spremnost ne može biti proglašena fašizmom.
S druge strane, iako svi državljani RH imaju pravo glasa (gdje god bili!), neki bi diskriminirali one koji su izvan RH. Poruka u kojoj se religije proziva da trajno spaljuju mozak vjernicima, ili se vjernike proziva glupima, također je ostala i dosta dobro stoji. Dobro stoje i poruke koje pozivaju na diskriminaciju svećenika i redovnika, tj. poručuje im se da se ne petljaju u politiku. Podsjetimo: svećenici i redovnici koji su državljani RH imaju sva prava kao i ostali hrvatski državljani. Država im ne smije zabraniti „petljanje“ tj. niti komentiranje, niti inicijative, niti sudjelovanje u radu državnih institucija – kao što uostalom nije branila ni don Grubišiću. Jedini tko smije ograničiti svoje pripadnike je sama Katolička Crkva, tj. nadležni biskup ili redovnički poglavar. Unatoč tome, plakati koji pozivaju na diskriminaciju i iz kojih pršti mržnja i netrpeljivost – stoje.

Sumnjiv broj glasova?

Na stranu što postoje načini kako jednom plakatu dati više glasova. To čak nije niti zabranjeno. Ali, primjerice trenutno vodeći plakat koji poziva na zabranu glasovanja dijaspore već nekoliko dana gubi prednost pred čl.21 Ustava RH koji ističe pravo na život. Posljednja dva dana razlika je oko 1200-1300 glasova i smanjivala se do subote u jutro. A onda je u samo par sati prednost narasla na 2000 glasova. Odmah uz njega je i plakat „protiv financiranja katoličke crkve novcem svih hrvatskih građana“. Plakat je još noćas u 2 sata zaostajao nekoliko stotina glasova i razmak se povećavao. Jutros je bio ispred čl.21 Ustava, a u posljednja 2 sata dobio je čak 1000 glasova. Da ne znam s kime imam posla, još bih pomislio da se pijani katolici trijezne i još „dolaze k sebi (iz više smjerova)“ nakon lude noći, dok siroti ateisti nisu imali što raditi u noći s petka na subotu pa žive zdrav život već od 5 u jutro. Još je više skočio plakat „Ljubav pokreće svijet“, iako ta poruka sama po sebi nije negativna.

Maštoviti odgovori koje možete podržati

plakat

Želim pozvati sve koji podržavaju kršćanske, domoljubne i pro-life poruke, da se uključe u ovaj natječaj, osobito pred ovom završnom navalom koja će očito trajati sve do završetka nedjelje – pretpostavljam posebno u zadnjim trenucima. Čeka nas puno klikanja ovaj vikend.
Kao odgovor na sve ove agresivne sekularističke provokacije pojavili su se i mnogi maštoviti prijedlozi. Tako su izuzetno naglo skočili plakati „Ni Sjeverna Koreja nema vjeronauk u školama“ i

kaa

„Ni u Sjevernoj Koreji ne financiraju Katoličku Crkvu“. Na žalost iz prvih 75 za sada je ispao citat „Brak = muškarac+žena! (volja naroda – za obitelj)“, ali i dalje ima izgleda.

Narod.hr

facebook komentari