Pratite nas

Naši u svijetu

Komentar: U sukobu u Ukrajini treba dati šansu diplomaciji

Objavljeno

na

Ukrajinske jedinice uspjele su polučiti vojne uspjehe protiv separatista na istoku Ukrajine. Ali čitav sukob se ne može riješiti silom, smatra u svom komentaru Ingo Mannteufel.

Ukrajinski vojniciDok je svjetska javnost bila zaokupljena nogometnim prvenstvom i eskalacijom na Bliskom istoku, posljednjih dana su se intenzivirali vojni sukobi u područjima na istoku Ukrajine koja su osvojili separatisti. Pritom se upotrebljava sve teže oružje, obaraju se zrakoplovi, a broj žrtava raste. I rat informacijama bilježi nove vrhunce, prije svega retorika političara iz pozadine postaje sve oštrija kao kad na primjer jedan ruski zastupnik traži ciljane vojne napade protiv Ukrajine.

Vojno se i stanje na terenu nešto promijenilo. Snage ukrajinske vlade trenutno vode inicijativu i vrše pritisak na separatističke borce. Od kako su se na brzinu povukli iz simbolički važnih gradova Slovjanska i Kramatorska, sada svoje snage koncentriraju u svoje osnovno područje između gradova Donjecka, Luganska i dijela granice Ukrajine i Rusije. Ovi vojni uspjesi i povratak nadzora nad pojedinim gradovima stvaraju dojam kako je strategija ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka bila ispravna kad se od početka srpnja odlučio na rješenje izvojevano silom.

Moguća vojna pobjeda?

Ipak, politika koja se zasniva samo na sili je rizičan potez vlade u Kijevu jer prijeti krvavi partizanski rat. Ulične borbe u velegradovima poput Donjecka ili Luganska bi dovele do zastrašujućih razaranja i golemog broja žrtava osobito među civilnim stanovništvom.

Povrh toga, time se neće povećati niti povjerenje stanovnika istoka Ukrajine u državnu vlast Kijeva. A u Kremlju i Moskvi bi takva eskalacija nasilja mogla biti povod da ipak pošalju ruske jedinice u istok Ukrajine. Utoliko je golemo pitanje, može li se sukob u Donjecku i Lugansku završiti vojnom pobjedom.

Šansa za posrednike

Zato je dobra i ispravna odluka opet započeti pregovore između predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i ispitati mogućnost za prekid neprijateljstava i diplomatsko rješenje. Time se jedva može izbjeći i uključivanje predstavnika separatista u pregovore – isprva putem videokonferencije, kasnije i u neposrednim kontaktima, ali to je i vrlo problematična stavka.

Jer u osnovi, ti pobunjenici bi takvim razgovorima bili uzdignuti na razinu koju nisu zaslužili. Naime, oni nemaju nikakav mandat da zastupaju interese stanovnika u područjima koja su okupirali.

Ingo Mannteufel Autor komentara Ingo Mannteufel

Pregovori u toj kontaktnoj skupini ne smiju dovesti niti do toga da se primirjem postigne praktično odcjepljenje područja Donbasa od Kijeva. Cilj tih razgovora može biti samo da se separatiste potakne na predaju kako bi se spriječilo daljnje prolijevanje krvi.

To i same pregovore stavlja na tešku kušnju, ali zbog tog problema potpuno odustati od svakih pregovora sa separatistima i spas tražiti samo u vojnoj sili bi, zbog zastrašujuće alternative, bio težak slučaj nehaja. A bilo bi i više nego tvrdoglavo vjerovati kako u ovom složenom problemu ima nekakvog jednostavnog rješenja u kojem sve strane ne moraju pristati na neke kompromise.

DW.DE

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati