Komentira Boris Traljić: “Nažalost, Hrvatska nije izabrala promjene!”

1

Zašto Tomislav Karamarko nije sinoć podnio ostavku!?

[ad id=”93788″]

Nažalost, Hrvatska nije izabrala promjene!“, je najpametnija sinoćnja izjava i najbolja analiza upravo završenih izbora. Možda je bitno, a možda i ne, da je ovo izjavila izborna gubitnica, predsjednica ORaH-a Mirela Holy. Ma vjerojatno je ipak bitno, jer da joj je kojim slučajem “darkerska guza” dobila šansu grijati crvenu saborsku fotelju naredne četiri godine, i Hrvatska i njene promjene bi joj drugačije izgledale.

S druge strane hrvatskog političkog spektra stoji relativni izborni pobjednik – Domoljubna koalicija, odnosno HDZ, odnosno Tomislav Karamarko. Čestitam im na pobjedi. “Naravno i ja čestitam gospodi iz MOST-a koji su stvarno ostvarili zavidan rezultat. Doista su vrijedni čestitki i vašeg aplauza u konačnici“, imao je potrebu sinoć čestitati i predsjednik HDZ-a. Doduše trebao ga je na to podsjetiti predsjednik HSS-a, Branko Hrg, jer jebiga, bez MOST-a nema Vlade, a draže je gospodinu Hrgu (gdje ih samo nalazite gospodine Karamarko?) četiri godine grijati ministarsku fotelju, nego saborsku… nekako je mekša, toplija.

Nažalost, Hrvatska nije izabrala promjene!” ili “Nakon izbora imat ćemo izbornu skupštinu na kojoj se neću kandidirati!” ili nešto slično sam, očito utopijski, očekivao kako će izaći iz usta gospodina Karamarka. Jer doista nije promjena kad jednu skupinu preambicioznih nesposobnjakovića – SDP i partneri, zamijeniš s drugom – MOST.

A MOST, vrijeme će pokazati, nije ništa drugo do skupina neuspješnih lokalnih šerifa i/ili otpadnika protjeranih iz velikih stranaka. 44% naprema 35% je pobjeda Domoljubne koalicije nad lokalnim šerifom MOST-ovcem Božom Petrovim u Metkoviću, 43% naprema 32% je pobjeda Domoljubne koalicije nad lokalnim šerifom MOST-ovcem Ivanom Kovačićem u Omišu. Je li sad nešto jasnija situacija? Ovoj gospodi je bilo ili Sabor ili politička smrt. A oni su čak dobili priliku(!) da i predizborno i u samoj izbornoj noći, nakon što je bilo jasno kako su Hrvatsku uspjeli “prevariti” i osvojiti velik broj mandata, bahato guraju svoje “reforme“. Ma kakve vražje reforme mogu takvi smisliti? Kakve promjene osim gradonačelničkih sa saborskim ili ministarskim foteljama, osim spašavanja golog političkog života.

Hrvatska je sinoć izgubila izbore. Građani su birali i dobili smo vlast kakvu zaslužujemo, ali, nažalost, u ovom prazniku demokracije “popušila” je naša domovina. Oni koji prate moje članke znaju da sam se pribojavao ovakvog razvoja događaja:
Sačuvaj nas Bože, Petrova (postizborne koalicije), Kamenjar 24. listopada 2015.
Zato je u interesu svih nas da pobjednička politička opcija ostvari natpolovičnu većinu, kako bi mogli provesti program u djelo bez ucjene. Naravno, oni koji program imaju, oni kojima Hrvatska ne raste pa su se potrudili pripremiti ga za odgovorno obnašanje vlasti. Prigodno sam smislio i jedan slogan koji možda najbolje oslikava ove strančice kojima je glavni program – ucjena eventualnog relativnog pobjednika izbora: Sačuvaj nas Bože, Petrova!
Je li premijer Zoran Milanović maničan?, Kamenjar 2. studenog 2015.
Dakle, realno je očekivati slabu izlaznost, pobjedu HDZ-ove koalicije i uspjeh Mosta nezavisnih lista.

A tko je glavni krivac za ovakve izborne rezultate? Tomislav Karamarko. I Hollywood, naravno. Nemojte u nijednom segmentu javnog života zanemariti nevjerojatan utjecaj tog kvartića Los Angelesa, otprilike veličine jednog Splita, na cjelokupnu svjetsku kulturu, način života, politiku… Hollywood nam, na primjer, servira kako je tajni agent lik poput Jamesa Bonda, iako je u stvarnom životu to osoba s naočalama poput dna pivske boce te poluinvalid iskrivljene kralježnice od cjelodnevnog sjedenja za stolom i analiziranja obavještajnih podataka.

Za Tomislava Karamarka je zajeb to što on nema gotovo niti jednu karakteristiku modernog političara kakvog nam je ovaj generator američke popkulture nametnuo. Nema simpatičnu fizionomiju, djeluje fizički tromo, djeluje psihički sporo, ima govornu manu, frflja, izgleda nesigurno, oči mu ne gledaju sugovornika nego bježe na sve strane kao da traže neku prijetnju, nekog mamlaza koji ga želi zatući s bejzbol palicom.

On je vjerojatno najsposobniji aktualni lider političkih stranaka, osoba s uspješnim projektima iza sebe što jamči kako bi bio vrlo dobar, možda i odličan hrvatski premijer. Nažalost, modernoj Hrvatskoj pod utjecajem Hollywoodskih kriterija su važnije njegove nemirne oči. I, ma kako to surovo, glupo i beskrajno diskriminatorno bilo, te njegove oči su stvorile MOST i zbog vlastitih očiju treba podnijeti ostavku. Da je “bilo tko” drugi vodio HDZ, glasači koji su na ovim izborima glasali za MOST bi glasali za Domoljubnu koaliciju, ili uopće ne bi izašli. Ukratko, HDZ bi imao oko 80 mandata.

Zašto onda Tomislav Karamarko nije još sinoć podnio ostavku? Doista ne znam. Uvjeren sam da je dovoljno moralan za taj čin. Možda planira to napraviti kad složi nekakvu “koaliciju” s MOST-om, odnosno oformi nekakvu nestabilnu vladu? Izuzetno je važno za HDZ da ovdje donese pravu odluku, jer MOST s ovakvim neutemeljeno bahatim stavom Bože Petrova et al. može dobro uzdrmati našu najjaču, i dozvolite mi osobni stav – najvažniju, političku stranku. Zamislite samo lustraciju i dignitet Domovinskog rata iz perspektive MOST-a.

SDP je, s druge strane, na krilima popkulturno prihvatljivog političara Zorana Milanovića, najnegativnijom i najprljavijom kampanjom u hrvatskoj povijesti, osvojio maksimum. A takav je Milanović mogao biti, opet i samo, zbog Tomislava Karamarka koji ga nije, opterećen navedenim manama, znao zaustaviti. Nije bio sposoban sučeliti se s njim, opravdano svjestan kako mu ne može parirati s elokvencijom, i zakopati ga u kloaku iz koje mu još samo glava viri.

Hajdemo se malo poigrati s opcijama nakon ovakvih izbornih rezultata…

  1. “Velika koalicija” nije opcija jer je polarizacija između HDZ-a i SDP-a na povijesno visokoj razini i takva koalicija bi dovela u pitanje stabilnost obje stranke.

  1. Bilo kakva druga koalicija bez MOST-a nije matematički moguća.

  1. Ponovni izbori, također, nisu opcija, jer MOST nije lud prokockati “svemirskih” 19 mandata, a po prvim izjavama i HDZ i SDP mu se nude.

  1. Koalicija (ili kako već tu novonastalu suradnju po želji (čitaj: ucjeni) MOST-a nazvali) HDZ-a ili SDP-a (plus IDS) s bahatim MOST-om će skupo koštati jednu od dviju vodećih hrvatskih političkih stranaka, tako da je pitanje je li pametnije koalirati ili ne. Anarhokomunist Milanović je sigurno spreman ponuditi (pre)više.

  1. Nekakva vlada će se, dakle, uskoro formirati. Za Hrvatsku bi bilo najbolje “razbijanje” MOST-a i kreiranje čvrste vlade. Uspije li to Tomislav Karamarko, onda (i samo onda) je zaslužio ostati predsjednik HDZ-a i voditi domovinu naredne četiri godine. Ali ako se to ne dogodi, zbog ovakve postizborne situacije sigurno idemo na prijevremene parlamentarne izbore za godinu-dvije.

Vratimo se, za kraj, opet malo na neizbježni Hollywood. Ovaj put na Pepeljugu koju je, iako bajku europskog podrijetla, Disney napravio svjetski popularnom. Tomislav Karamarko je upravo poput Pepeljuge. Samo što život nije bajka, nema ovdje dobre vile koja će bundevu pretvoriti u kočije… u stvari, sačekajmo još malo da vidimo hoće li vilenjak Milijan Brkić nekako “srušiti most“…

Piše Boris Traljić za Kamenjar.com

facebook komentari

  • Sivooki

    Aaah!