Komentira Boris Traljić: Objavite registar MOSTovaca!

1

MOST je favoriziran, objektivno slabiji igrač koji nameće volju puno jačim igračima…

[ad id=”93788″]

Objavite registar branitelja!” Godinama smo slušali taj zahtjev koji je dolazio mahom s lijeve, “prizivno-savjesne” strane hrvatskog političkog spektra. Jer, Bože moj, odakle se samo “nakotilo” toliko branitelja? Ne’š ti srbočetničke vojske… mi bismo to bu-ba s duplo manje naših “prizivno-savjesnih” ljudi. I tako se, medijski potpomognuta, akumulirala agresija u dobrom dijelu hrvatskog naroda.

Vražja je ta agresija. To akumulacijsko jezero koje im je pomoglo da se dokopaju vlasti odjednom je pritiskalo njihovu Kukuriku branu, pardon vladu. I zato su vrlo brzo otvorili ustave, odnosno objavili registar branitelja. I osim što su zadovoljili gomilu “prizivno-savjesnih” njuškala, možda i pokojeg hvalisavog branitelja, napravili su samo štetu najčasnijem dijelu hrvatske populacije. Doduše, “neobrazovanom i siromašnom” dijelu populacije po Zoranu Milanoviću, ali nedvojbeno časnom. Šteta je prvenstveno pri dobivanju viza i putovanju u ne baš prijateljske države gdje branitelji osjećaju, od vlastitog ministarstva, nacrtanu metu na čelu. Pozitivnog efekta nema. Nema lažnih branitelja osim onih 150.000 koje će Predrag Matić otkriti kad dobije od premijera vizu za Kanadu. Možda je problem s njegovom vizom baš u tome što je objavljen u registru? Ili zato što za Kanadu uopće ne treba viza? Nebitno, svakako, dotad ništa…

Objavite registar neprijateljskih vojnika!” Postoji već neko vrijeme takav zahtjev koji dolazi s desne, “bez-prizivno-savjesne” strane hrvatskog političkog spektra. To se, gotovo sigurno, nikad neće dogoditi… takav smo mi narod. Imamo više empatije prema ubojicama hrvatskih civila, osobama koje su granatirale Vukovar, Osijek, Zagreb, Karlovac, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik… (iskrena i duboka isprika svim nenavedenim gradovima i mjestima zbog ograničenog prostora, B.T.) nego prema vlastitim braniteljima. Nisu svi ubijali civile, kažete? Istina. Puno ih je samo “držalo vreću“. Ali velikosrpsku, ekspanzionističku, protuhrvatsku.
I ovdje postoji akumulirana agresija, ali ne dovoljno jaka da bi ijedna “brana” zbog nje otvarala ustave. Malo čudna ta nedovoljna agresivnost za “agresivne odvijače plinskih boca“.

Objavite registar MOSTovaca!” Ne treba iznenaditi skori ovakav zahtjev od većine hrvatskih građana, osim onih tristotinjak tisuća koji su glasali za MOST nezavisnih lista. Jer je akumulacija agresije prema MOSTu, niti dva tjedna nakon parlamentarnih izbora, nevjerojatno jaka. Visoka. I raste. Ne izgleda tako? Jasno… radi se o pasivnoj agresiji, oportuno potisnutoj dok traju pregovori. Tako da u medijima dominiraju MOSToljupci dok puno veći, ogroman možemo pretpostaviti, broj MOSTomrzaca šuti. Jer u skladu s hrvatskim medijskim slobodama, a po naputku centrale ili središnjice, “ne talasaju” dok se MOST ne odluči za jednu stranu. A onda…

Kad su ljudi agresivni? Kad su oni, ili netko njima blizak, nepravedno povrijeđeni ili poniženi, kad im je jasan i uzrok i uzročnik, a osjećaju kako još uvijek mogu utjecati na situaciju. U grupama se ta ljutnja multiplicira. Kao, na primjer, kad nastavnik tjelesnog za školsku nogometnu ekipu odabere favoriziranog lošijeg igrača od vas. Ljuti ste. Bijesni. A tek ako ste trojica boljih. Ili petorica.

Upravo je to prava slika MOSTa u ovim pregovorima. Favoriziran, objektivno slabiji igrač (čista matematika) koji nameće volju puno jačim igračima. Jesu li se, opijeni instant slavom, uopće zapitali kako ih gleda milijun i pol Hrvata koji su htjeli neke druge ljude, programe i reforme? Shvaćaju li zašto su “kritičari” utihnuli? Zato što su MOSTovci toliko sposobni, pravedni i neizrecivo pošteni?

Milijun i pol birača upravo, svjesni toga ili ne, postavljaju sebi četiri pitanja:
Je li mi doista važno tko je na vlasti?
Je li agresija koju osjećam primjerena razvoju situacije?
Može li se situacija promijeniti u skladu s mojim željama?
Isplati li se ispoljiti agresiju da promijenim situaciju?

Onog trenutka kad kritičnoj masi, sada oportuno pritajenih, odgovor na sva navedena pitanja bude DA, ne bih želio biti saborski zastupnik MOSTa. A sa svakim danom produžavanja “pregovora” takvih je sve više. Prvo će, jasno, puknuti oni od MOSTa odbačeni. Ali, agresija onih od MOSTa prihvaćenih će biti znatno kasnija i znatno jača, zbog dužeg trpljenja ponižavanja. Zato je višestruki samoubojica, politički naravno, Drago Prgomet po svemu sudeći najpametniji (bivši?) MOSTovac. Ma što tko mislio o njemu. Bez morala, pragmatičan, s iskustvom… ukratko – političar.

Reći ćete, MOSTu uvijek ostaje opcija ponovljenih izbora? Ha, ha, ha…

facebook komentari

  • EMINƎM

    Most mi ide na k… i jetru.