Pratite nas

Komšić je svjestan kako bi ponovno pravljenje vlasti u F BiH, bez HDZ-a BiH, bio sulud posao

Objavljeno

na

Nema sumnje da su predsjednici HDZ BiH i Demokratske frone Dragan Čović i Željko Komšić održali sastanak,za koji javnost nije znala i, vjerojatno ne bi na saznala, da to nije iziritiralo nesuđenog člana Predsjedništva BiH Damira Marijanovića, piše Hrvatski Medijski Servis.

secret-meetingNjemu, koji, prema Komšićevim riječima,  nije znao je li “Ostali”, Hrvat ili Bošnjak,  zasmetao je tajni sastanak i dogovor, kako je napisao,  “ljutih neprijatelja” u “širokom hercegovačkom gradu” pa je odlučio istupiti iz Komšićeve stranke, odustati od svih kandidatura za Predsjedništvo BiH i sve to napisati na svom Facebook profilu.

Isti dan, u subotu navečer, Komšić je priznao da se susreo “tri puta s Martinom Ragužem, nekoliko puta s Lijanovićem, s Kukićem isto tako, i jednom s Čovićem”.

Iz Marijanovićevog opisa mjesta sastanka “široki hercegovački grad”, može se zaključiti kako je sastanak održan u Širokom Brijegu, a iz opisa Komšićevog sugovornika na tom sastanku “ljuti neprijatelj” ,također, se da zaključiti kako je “ciljao” na Komšićev sastanak s Čovićem.

Marijanoviću je zasmetalo što se prije izbora prave planovi za postizborne koalicije. Iz onog što je bivši ministar obrazovanja Sarajevskog kantona napisao na svom Facebook profilu da se zaključiti i kako su  “ljuti neprijatelji”, a prema napisima nekih sarajevskih medija posrednik i treći sudionik tog sastanka bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić, razgovarali o stvaranju preduvijeta za postizbornu koaliciju  triju stranaka SBB-a, DF- s i HDZ BiH .

Iz Komšićeve odluke da odustane od kandidiranja za ćlana Predsjedništva BiH isključivo iz reda Hrvata, i istakne dva kandidata, relativno jako ime za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH- Emira Suljagića, i posve anonimnu Zoru Tarzić Šeremet za hrvatsku članicu kolektivnog šefa države ( jučer je spominjana, također, nepoznata Karolina Karačić) jasno je što je bio predmet dogovora.

Isticanjem anonimne osobe za hrvatskog člana Predsjedništva Komšić je odustao od politike da se bošnjačkim glasovima nameće hrvatski član Predsjedništva BiH- odustao je od politike SDP-a kojoj je on 8 godina bio sredstvo potiranja hrvatskog suvereniteta u BiH, i uvećao šanse da, ovaj put u Predsjedništvo sjedne onaj koji osvoji najveću podršku hrvatskih birača, a to će, nesumljivo biti kandidat HDZ BiH, Čović ili netko drugi. Komšić je istovremeno poslao “jakog igrača” u utrku s Izetbegovićem i Cerićem za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, čime će svoje birače odvratiti od namjere da glasaju za hrvatskog kandidata, odnosno kandidatkinju.

– Cilj je relaksacija odnosa između Bošnjaka i Hrvata i stabilizacija prilika u BiH, objasnio je sam Komšić teme sastanka koje je imao i odluku DF-a o isticanju dva kandidata.

Računica sudionika sastanka je jasna. Komšić je svjestan kako bi ponovno pravljenje vlasti u F BiH, bez HDZ-a BiH, koji će, prema svim istraživanjima javnog mjenja, uvjerljivo pobjediti među Hrvatima- bio sulud posao koji bi gurno BiH još bliže provaliji, i još više povećao jaz između Hrvata i Bošnjaka.

S druge,pak, strane, u okolnostima, kada su se na bošnjačkoj političkoj sceni jasno profilirala dva bloka; jedan koji čini SDA i SDP i drugi koji čine SBB i DF, Čović je, također, postao svjestan da će mu ili Lagumžaija ili Komšić morati biti partneri za formiranje vlasti nakon izbora.

Iz onog što je Lagumdžija napravio protekle četiri isključivanjem HDZ-a iz izvršne vlasti u F BiH i nepravednog stigmatiziranja Čovića kako krivca za sve loše u BiH, jasno je, naime, da je lider HDZ BiH Lagumdžiju “prekrižio”- pa mu i nije reostala druga mogućnost već pokušati postići dogovor s drugim blokom SBB- DFF- prije izbora, o formiranju vlasti u Federaciji nakon izbora.
Istina, kao postizborne partnere Čović bi najradije birao SDA i SBB, što je potvrdio i u nedavnoj izjavi za Federalnu televiziju, no, na njegovu žalost, SDA je u savezu sa SDP-om, a SBB s DF-om.

Može birati između jednog ili drugog bloka i izabrao je ovaj drugi. No, to je još “račun bez krčmara”. Ako, naime, SBB i DF osvoje većinu glasova račun će imati pokriće, a u slučaju drugačijeg ishoda pobjede bloka SDA- SDP, teško je prosuditi bi li taj blok nastavio s politikom majorizacije Hrvata. /HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati