Komšićevi ” Hrvati” uskoro bi mogli biti povučeni sa veleposlaničkih pozicija

7

Veleposlanici BiH koje su imenovali članovi Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Željko Komšić i Nebojša Radmanović, uskoro bi mogli biti povučeni sa svojih pozicija, a umjesto njih bi novoimenovani članovi Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, odnosno iz RS, Dragan Čović i Mladen Ivanić mogli postaviti nove kadrove, saznaje „Dnevni avaz“ iz pouzdanih izvora.
Žejko Komšić, Tito, Angelina Jolie

angelina-jolie-josip-broz-tito

Smjene u diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu mogle bi uslijediti ne samo za veleposlanike koji su pri kraju trogodišnjeg mandata nego i za one koje su Radmanović i Komšić „progurali“ pred kraj mandata u Predsjedništvu BiH. Izvor sarajevskog lista blizak diplomatskim krugovima, naime, tvrdi da novi saziv kolektivnog šefa države ništa ne obvezuje na to da na pozicijama ostavi veleposlanike koje su imenovali njihovi prethodnici.

Posebno će biti zanimljivo pratiti razvoj situacije u slučajevima imenovanja na pozicijama u diplomatskim misijama koje pripadaju hrvatskom narodu, koje je postavljao Komšić.

Naročito zbog toga jer je Komšić svojevremeno iz diplomacije povukao sve kadrove HDZ-a, među kojima su tada bile i veleposlanice Darija Krstičević i Lidija Topić.

Ako se, ističe izvor sarajevskog lista, Čović odluči na čistku kadrova u misijama koje pripadaju Hrvatima, među prvima bi se mogao iz Rima vratiti veleposlanik Nerkez Arifhodžić, bivši Komšićev savjetnik.

Kako podsjeća Hrvatski Medijski servis Arifhodžić je bio veleposlanik BiH u Turskoj. To diplomatsko mjesto pripadalo je Bošnjacima. No, po isteku veleposlaničkog mandata u Ankari Arifhodžić se, tada već kao umirovljenik, izjasnio kao Hrvat da bi ga Komšić imenovao za veleposlanika u Italij, na poziciju koja prema raspodijeli veleposlaničkih pozicija pripada hrvatima. On je, kako saznaje sarajevski list, stigao ovih dana u Sarajevo, kako bi pokušao izlobirati svoj ostanak u Italiji do isteka mandata.

Veleposlanička fotelja ljulja se i Ivanu Orliću, nedavno imenovanom veleposlaniku u Francuskoj, također Komšićevom kadru, a upitna je i pozicija Tomislava Leke, kojeg je Komšić poslao u Beč kao predstavnika BiH pri Misiji OSSE-a.

Dosta klimava je i daljnja pozicija Jagode Negodić koja je, također po Komšićevoj preporuci, otišla u misiju u SAD.

ugrožene su i pozicije Zlatka Miletića i Branimira Jukića, ( brata direktora programa federalne televizije Zvonimira Jukića) koji su na Komšićevu preporuku imenovani za ministre „at large“ u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu. Oni su, kaže “Avazov” sugovornik, glavna spona između u ovom slučaju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i MVP-a, te se očekuje da će na te pozicije Čović htjeti postaviti svoje kadrove.

Uprkos tome što su nedavno imenovani, s veleposleničkih pozicija mogli biti povučeni Nina Sajić iz Rumunjske, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore. Bez diplomatskog statusa mogao bi ostati i Ranko Škrbić, veleposlanik u Beogradu, te Koviljka Špirić, veleposlanica u Kanadi.

Svi su oni imenovani u mandatu Nebojše Radmanovića, koji je kadar SNSD-a.

Opasnosti od smjena za sada su pošteđeni kadrovi koje je u svijet tijekom prošlog mandata poslao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva..

facebook komentari

 • peppermintt

  “Ako se, ističe izvor sarajevskog lista, Čović odluči na čistku kadrova u
  misijama koje pripadaju Hrvatima, među prvima bi se mogao iz Rima
  vratiti veleposlanik Nerkez Arifhodžić, bivši Komšićev savjetnik.
  Kako podsjeća Hrvatski Medijski servis Arifhodžić je bio veleposlanik
  BiH u Turskoj. To diplomatsko mjesto pripadalo je Bošnjacima. No, po
  isteku veleposlaničkog mandata u Ankari Arifhodžić se, tada već kao
  umirovljenik, izjasnio kao Hrvat da bi ga Komšić imenovao za
  veleposlanika u Italij, na poziciju koja prema raspodijeli
  veleposlaničkih pozicija pripada hrvatima. On je, kako saznaje
  sarajevski list, stigao ovih dana u Sarajevo, kako bi pokušao izlobirati
  svoj ostanak u Italiji do isteka mandata.”

  Nerka šaneru a di ćeš sad aja :)))

 • peppermintt

  Željko Komšić u svom uredu drži sliku komunjarskog zločinca Broza, uzurpirao je u čak dva mandata položaj hrvatskog člana predsj u BiH, za veleposlanike je imenovao jednake konvertite kao što je i sam,napravio je nemjerljivu štetu hrvatskom narodu u BiH.
  Kaznena odgovornost po više osnova morala bi bit neupitna.

 • 1diablo

  Zna li Sabina za ovo rukovanje sa Angelinom?

  • wolf

   Nisam nist drugo sabina patriotizma mi :)))))

   • 1diablo

    :)))