Konačno: Milanoviću za sastanak s Kolindom trebalo puna dva mjeseca

0

Premijer nije čestitao. Nije se odazvao na Pantovčak. Nije se očitovao ni o zajedničkoj sjednici Vlade. A prvi susret zakazuje na neutralnom terenu

Premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konačno će se sastati. Vlada je predložila predsjednici održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), i to na neutralnom terenu – u prostoru Hrvatskog sabora. Kako javljaju mediji, iz ureda predsjednice potvrdili su da su primili poziv Milanovića i da se predsjednica složila s prijedlogom. Zakazan je i termin – 12. ožujka, javlja Direktno.hr

Zoran_Milanovic_FAH-kolinda3Bit će to puna dva mjeseca nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske. Dva mjeseca trebat će Milanoviću da konačno sjedne za stol s novom predsjednicom države.

Podsjetimo, svoj odnos s Josipovićevom nasljednicom premijer je loše počeo još u izbornoj noći. Nije joj čestitao na pobjedi. Tada, a nije niti do danas. Jedini postizborni susret dogodio se na inauguraciji, u vidu formalnog rukovanja. Milanović je odbio Kolindin poziv da dođe na Pantovčak. Tek su se jednom čuli telefonski, a i to je bilo na inicijativu predsjednice. Ipak, aktivni su u razmjeni pisama. Predsjednica je, potaknuta negativnim rezultatima i nespremnošću za suradnjom, već zatražila i premijerovu ostavku.

U međuvremenu, Kolinda je na Pantovčaku primila ministra gospodarstva Vrdoljaka, a nju je pak u Ministarstvo branitelja pozvao ministar Predrag Matić. Dok su joj kod ministara vrata otvorena, premijer svoju ”premijeru” želi zaigrati na neutralnom terenu.

A da je dva mjeseca bez službenog susreta jako puno vremena za Vladu koja nije ništa poduzela, smatra analitičar Slaven Letica. Predsjednica i premijer, ističe, trebali su se susresti već prvoga dana njenog mandata.

”Trebali su se naći već prvog dana. Trebao joj je čestitati. No ovako ga je ona pozvala na ostavku, uputila pismo da se sazove sjednica Vlade. Velik je problem u tome što on sad o tome može šutjeti sto godina jer nije definirano u  zakonu da joj mora odgovoriti u određenom roku”, kaže Letica.

Napominje kako je izostanak susreta u čak dva mjeseca od izbora  rezultat velikog zakonodavnog vakuuma .

”Hrvatski Ustav precizno u članku 94 definira da predsjednica Republike zastupa i predstavlja zemlju u zemlji i inozemstvu. A čl. 144 kaže da u europskim poslovima zemlju predstavljaju Vlada i predsjednik Republike. Ali za to nema pratećih zakona. Trebalo bi donijeti zakon o predsjedniku Republike. Time bi se sve reguliralo. Pa i gdje se trebaju sastati premijer i predsjednica i kako teče procedura”, naglasio je Letica.

[ad id=”40551″]

facebook komentari