Connect with us

Najave

Konačno: Milanoviću za sastanak s Kolindom trebalo puna dva mjeseca

Published

on

Premijer nije čestitao. Nije se odazvao na Pantovčak. Nije se očitovao ni o zajedničkoj sjednici Vlade. A prvi susret zakazuje na neutralnom terenu

Premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konačno će se sastati. Vlada je predložila predsjednici održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), i to na neutralnom terenu – u prostoru Hrvatskog sabora. Kako javljaju mediji, iz ureda predsjednice potvrdili su da su primili poziv Milanovića i da se predsjednica složila s prijedlogom. Zakazan je i termin – 12. ožujka, javlja Direktno.hr

Zoran_Milanovic_FAH-kolinda3Bit će to puna dva mjeseca nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske. Dva mjeseca trebat će Milanoviću da konačno sjedne za stol s novom predsjednicom države.

Podsjetimo, svoj odnos s Josipovićevom nasljednicom premijer je loše počeo još u izbornoj noći. Nije joj čestitao na pobjedi. Tada, a nije niti do danas. Jedini postizborni susret dogodio se na inauguraciji, u vidu formalnog rukovanja. Milanović je odbio Kolindin poziv da dođe na Pantovčak. Tek su se jednom čuli telefonski, a i to je bilo na inicijativu predsjednice. Ipak, aktivni su u razmjeni pisama. Predsjednica je, potaknuta negativnim rezultatima i nespremnošću za suradnjom, već zatražila i premijerovu ostavku.

U međuvremenu, Kolinda je na Pantovčaku primila ministra gospodarstva Vrdoljaka, a nju je pak u Ministarstvo branitelja pozvao ministar Predrag Matić. Dok su joj kod ministara vrata otvorena, premijer svoju ”premijeru” želi zaigrati na neutralnom terenu.

A da je dva mjeseca bez službenog susreta jako puno vremena za Vladu koja nije ništa poduzela, smatra analitičar Slaven Letica. Predsjednica i premijer, ističe, trebali su se susresti već prvoga dana njenog mandata.

”Trebali su se naći već prvog dana. Trebao joj je čestitati. No ovako ga je ona pozvala na ostavku, uputila pismo da se sazove sjednica Vlade. Velik je problem u tome što on sad o tome može šutjeti sto godina jer nije definirano u  zakonu da joj mora odgovoriti u određenom roku”, kaže Letica.

Napominje kako je izostanak susreta u čak dva mjeseca od izbora  rezultat velikog zakonodavnog vakuuma .

”Hrvatski Ustav precizno u članku 94 definira da predsjednica Republike zastupa i predstavlja zemlju u zemlji i inozemstvu. A čl. 144 kaže da u europskim poslovima zemlju predstavljaju Vlada i predsjednik Republike. Ali za to nema pratećih zakona. Trebalo bi donijeti zakon o predsjedniku Republike. Time bi se sve reguliralo. Pa i gdje se trebaju sastati premijer i predsjednica i kako teče procedura”, naglasio je Letica.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Najave

HRVATSKA IZVAN DOMOVINE

Published

on

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Centar za kulturu i informacije Maksimir i Hrvatska matica iseljenika imaju čast pozvati Vas na svečano predstavljanje zbornika radova predstavljenih na Drugom Hrvatskom iseljeničkom kongresu održanom u Šibeniku od 1. – 3. srpnja 2016. pod naslovom HRVATSKA IZVAN DOMOVINE koje će se održati u srijedu, 18. listopada 2017. u 13 sati u velikoj dvorani HMI-ja, Trg Stjepana Radića 3Zagreb.

Uz pozdravne riječi ravnatelja HMI-ja Mije Marića, Zbornik će predstaviti urednici: dr. sc. Marin Sopta (predsjednik Organizacijskog odbora HIK-a), dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade, prof. dr. sc. Ivan Rogić i dr. sc. Marina Perić Kaselj te akademski slikar Josip Boteri Dini autor naslovnice zbornika.

Opis Zbornika:

HRVATSKA IZVAN DOMOVINE: svezak II : zbornik radova predstavljenih na Drugom Hrvatskom iseljeničkom kongresu (Šibenik, 1. – 3. srpnja 2016.) : uredili dr. sc. Marin Sopta (predsjednik Organizacijskog odbora HIK-a), dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade, prof. dr. sc. Ivan Rogić i dr. sc. Marina Perić Kaselj, Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Centar za kulturu i informacije Maksimir, Zagreb, 2017, 830 str.

Drugi svezak zbornika radova s Hrvatskog iseljeničkog kongresa (HIK), koji opseže 830 stanica, donosi fantastičan pregled recentnih znanstvenih i stručnih studija s aktualnom migrantskom tematikom hrvatske provenijencije iz raznih grana ljudske djelatnosti od gospodarstva do kulture raspoređenih u 11 tematskih cjelina sa više od 160 zasebnih autorskih priloga i to slijedom izlaganja na panel-diskusijama koje su bile naslovljene:Poduzetništvo i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, Hrvatska iseljenička politika, Portreti, Migracije žena i identiteti iseljeničkih zajednica, Društvene mreže, Hrvatsko iseljeništvo i javnost,  Pastoralna skrb u hrvatskom iseljeništvu, Iseljavanje i povratak: teškoće i perspektive,  Hrvati kao nacionalne manjine; Jezik,  kultura, književnost te  jedanaesti panel i ujedno 11 tematska cjelina Uloga institucija u hrvatskom iseljeništvu.

Drugi Hrvatski iseljenički kongres, međunarodni znanstveno-stručni skup, uspješno je održan pod visokim pokroviteljstvom hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar Kitariović u Šibeniku od 1. do 3. srpnja 2016Zbornik je objavljen uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Hrvatska danas pripada krugu zemalja EU s najvećim relativnim udjelom ljudi u pokretu pa je Kongres stoga privukao mnoštvo sudionika iz brojnih zemalja od Amerike, preko europskih država do Australije. Nastupilo je ukupno 250 sudionika koji su održali više od 160 različitih izlaganja. Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora HIK-a i jedan od inicijatora njegove misije u okviru akademske zajednice dr. sc. Marin Sopta u predgovoru ističe kako je cilj da HIK sustavno analizira razvojne doprinose hrvatskog iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva, napose u razdobljima bližim suvremenosti. Promotori će pokušati odgovoriti na uredničko pitanje je li u Hrvatskoj danas, prema procjenama znanstvenika koji su nastupili na 2. HIK-u, riječ o fenomenima vezanim uz suvremenu mobilnost ili o egzodusu iz toliko željene neovisne Lijepe Naše.

Radujemo se susretu!

facebook komentari

Continue Reading

Kultura

Predstavljanje knjige ‘Ja sam 6387’ političkog zatvorenika Davida Rojnice

Published

on

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska udruga Benedikt, u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu, pozivaju na predstavljanje knjige „Ja sam 6387“ autora Jakoslava Davida Rojnice, koje će se održati u srijedu, 11. listopada 2017., s početkom u 19 sati u dvorani Pravnog fakulteta u Splitu, Domovinskog rata 8.

Rojnica piše o svom zatvaranju, istrazi, zatvorskoj bolnici i Golom otoku. Zatvoren je 25. svibnja 1978. godine i osuđen 1. studenoga na tri godine. U tim godinama prolazio je vrlo, vrlo loše. Osim batina pri isljeđivanju, u bolnici ga dr. Košuljanović liječi elektrošokom. Sudac ga osuđuje na temelju iskaza dvaju svjedoka da im je jedanput dao nekoliko brojeva lista „Nova Hrvatska“, a jednome knjigu Ive Rojnice koju je taj svjedok (prema izjavi) samo pogledao. Gladuje danima i ne želi svjedočiti ništa što bi nekoga moglo stajati zatvora.

Nakon Golog otoka i godine dana slobode, mora u JNA pa piše i o tim danima. Nedugo nakon povratka iz vojske, ženi se i opisuje stresnu situaciju kod poroda kad njegova žena dolazi u smrtnu opasnost, a težak porod ostavlja posljedice na Josipa, njegovo drugo dijete. David je građanin drugog reda sve do rata za slobodu svoje domovine.

Opisuje doprinos svog brata u ratu i nakon rata. Brat Stipe je od prvog dana u redovima specijalne policije i dva puta ranjen, jedva izvlači živu glavu.

Već gotovo dvadeset godina Rojnica je zbog nefunkcioniranja pravosuđa u financijskim poteškoćama jer je izostala realizacija pravedne sudske presude. O svemu što je prošao piše u svojoj knjizi.

Narod.hr

facebook komentari

Continue Reading