Konačno otkriveno šta ubija pčele širom svijeta

0

pceleNovo istraživanje je ojačalo dokaze koji povezuju pesticide sa sindromom izumiranja kolonija (CCD). Ovaj sindrom već godinama ubija pčele radilice, a u Sjevernoj Americi pčelari godišnje prijave gubitke i do 90 posto, što predstavlja veliki problem po svjetsku poljoprivredu.

Sindrom izumiranja kolonija je fenomen koji uzrokuje neobjašnjivo nestajanje pčela iz košnica, a njihova tijela se obično ne pronađu. Ova bolest prijeti kompletnoj svjetskoj populaciji pčela, a predviđa se da bi nestankom pčela na svijetu nastupila glad pošto su ovi mali insekti glavni oprašivači.

Istraživanje koje je vodio Chensheng Lu sa Harvardskog univerziteta su identificirali pesticide poznate pod imenom neonitionidi kao glavnog „osumnjičenog“.

Ovaj pesticid djeluje kao nervni otrov i ima slične efekte kao nikotin.

Naučnicu su sa posebnom pažnjom pratili kako male doze dvije vrste neonikotinoida – imidakloprid i klotianidin utiču na košnice tokom zime.

Rezultati istraživanja idu u korist argumentu da i male doze neonikotinoida izazivaju CCD.

Naime, otkriveno je da dugotrajno izlaganje malim dozama ovog pesticida u pčelama pokreće određeni biološki mehanizam koji, u konačnici, vodi ka CCD-u.

Tri neonikotinoida su zabranjena u Evropskoj uniji, dok se u SAD-u još uvijek koriste.

Ovaj sindrom je prvi put prijavljen u SAD-u 2006. godine, a od tada je uzaludno uloženo mnogo resursa u pokušaju pronalaženja uzroka bolesti. Naučnicu su dugo vremena mislili da se radi o virusu koji napada samo pčele, no u posljednje vrijeme se više pažnje posvetilo istraživanju uticaja pesticida.

businessinsider.com / kamenjar.com

facebook komentari