Pratite nas

BiH

Konferencija Paneuropske Unije: Dayton pregazilo vrijeme

Objavljeno

na

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji “Bosna i Hercegovina na prekretnici – novi pristup euroatlantskim integracijama” usvojila tekst deklaracije od osam točaka kojim je data snažna podrška europskom putu Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

“Danas su članovi Paneuropske unije iz nekoliko europskih zemlja nakon dugih razgovora usvojili tekst deklaracije od osam točaka koju ćemo distribuirati predstavnicima vlasti u BiH i u EU-u. Dat je jedinstven stav da je jedini put BiH ka EU, i očekujemo što prije priključenje BiH u EU. Naravno, nije realno to očekivati u neko skorije vrijeme, ali želimo da naše vlasti ozbiljno krenu s reformama i riješe presudu Sejdić-Finci i primijene odluku i da se uspostavi koordinacijski mehanizam prema EU. To su dva glavna uvjeta”, rekao je Gavran.

Napominje kako je zaključeno da je potrebna snažnija medijacija međunarodne zajednice u BiH.

“Uloga međunarodne zajednice, točnije EU, mora biti u smislu medijacije. Teško je očekivati da se mijenja EU, treba se BiH mijenjati. Naši političari imaju stav da se EU treba mijenjati, ali moramo shvatiti da je problem u nama”, rekao je Gavran, dodajući kako je danas poručeno da je Daytonski sporazum jedna od glavnim prepreka za BiH na putu prema EU.

“Zemlja je nefunkcionalna i jasno je da je Daytonski sporazum pregazilo vrijeme, i stoga mora doživjeti svoju reformu. Da bi zemlja bila samoodrživa treba manju adiministraciju”, naglasio je Gavran.

Sudionici konferencije su poručili kako je Daytonski sporazum iscrpio svoje mogućnosti te da produbljuje krizu u zemlji, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti.

Na kraju, sudionici konferencije su dali veliku podršku civilnom sektoru, ali i mladima u BiH.

AA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati