Konferencija Paneuropske Unije: Dayton pregazilo vrijeme

0

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji “Bosna i Hercegovina na prekretnici – novi pristup euroatlantskim integracijama” usvojila tekst deklaracije od osam točaka kojim je data snažna podrška europskom putu Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

“Danas su članovi Paneuropske unije iz nekoliko europskih zemlja nakon dugih razgovora usvojili tekst deklaracije od osam točaka koju ćemo distribuirati predstavnicima vlasti u BiH i u EU-u. Dat je jedinstven stav da je jedini put BiH ka EU, i očekujemo što prije priključenje BiH u EU. Naravno, nije realno to očekivati u neko skorije vrijeme, ali želimo da naše vlasti ozbiljno krenu s reformama i riješe presudu Sejdić-Finci i primijene odluku i da se uspostavi koordinacijski mehanizam prema EU. To su dva glavna uvjeta”, rekao je Gavran.

Napominje kako je zaključeno da je potrebna snažnija medijacija međunarodne zajednice u BiH.

“Uloga međunarodne zajednice, točnije EU, mora biti u smislu medijacije. Teško je očekivati da se mijenja EU, treba se BiH mijenjati. Naši političari imaju stav da se EU treba mijenjati, ali moramo shvatiti da je problem u nama”, rekao je Gavran, dodajući kako je danas poručeno da je Daytonski sporazum jedna od glavnim prepreka za BiH na putu prema EU.

“Zemlja je nefunkcionalna i jasno je da je Daytonski sporazum pregazilo vrijeme, i stoga mora doživjeti svoju reformu. Da bi zemlja bila samoodrživa treba manju adiministraciju”, naglasio je Gavran.

Sudionici konferencije su poručili kako je Daytonski sporazum iscrpio svoje mogućnosti te da produbljuje krizu u zemlji, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti.

Na kraju, sudionici konferencije su dali veliku podršku civilnom sektoru, ali i mladima u BiH.

AA

facebook komentari