Konfuzna Martina Dalić ostaje uz banke – HDZ je dno dna

0

U zagrebačkom hotelu Hilton jučer se okupilo nekoliko opskurnih likova, koji se pokušavaju dodvoriti stranom interesu. Besramno su se obrušili na one izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje štite nesretne dužnike banaka s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Martina Dalić potvrdila je sumnje nacije da HDZ glumata podršku udruzi Franak. Nakon što se HDZ ovako posve razgolitio, možemo reći da je ta stranka bila i ostala dno dna. Nema nam pomoći – našu sudbinu kroje tri istovjetne partije: HDZ, SDP i HNS.

Nakon što je švicarac dramatično rastao, banke su po svim ljudskim zakonima bile dužne značajno smanjiti kamatu, a one su kamatu drastično povećale, gušeći svoje dužnike cijelu državu. I što čine danas? Traže da država nekako relativizira prvostupanjsku presudu Radovana Dobronića u svezi kredita s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Ta presuda korektno zahtijeva vraćanje na početak i kamata i tečaja. Slavko Linić poslušno se primio zadaće i u novi ZPK unio odredbu o smanjivanju kamata za “kredite u švicarcima”, ne u potpunosti, ali ipak toliko da narodu zamaže oči. Dramatičan rast tečaja švicarca posve je ignoriran. Kad tamo, banke nisu zadovoljne Linićevim kompromisnim rješenjem – ne žele se odreći niti jedne planirane ekstra lipe, na grbači sirotinje. Bankari će potrošiti koliko treba, ali ne za regulaciju “kredita u švicarcima”, nego da se vidi tko je pravi gazda u RH. Slavko Linić naglašava kako bankari angažiraju preskupe eksperte umjesto da pripadna sredstva usmjere za pomaganje svojim dužnicima u teškoćama. Banke su pokrenule sveobuhvatnu kampanju i protiv novog ZPK i protiv Dobronićeve presude.

Sramotna misija Martine Dalić

Pridružila se takvoj “pobuni” protiv Vlade RH, iako to nema blage veze s podjelom pozicija-opozicija. Banke su uvijek pozicija, pa i onda kada napadaju Vladu. Sve je to toliko zastrašujuće i toliko odvratno, da se nameće potreba za hitnom boljševičkom revolucijom u RH, koja bi stala na kraj podivljaloj buržoaziji i domaćoj petoj koloni. Došlo je dotle da opstojnost Hrvatske više nije ključna – neka propadne, ali da im se NJM, kako se to kaže u okvirima morala financijaša u RH. Znate, Jadranka Kosor je izbačena iz HDZ, a njeni ograničeni kadrovi su ostali, teško nama! Najveći grijeh Jadranke Kosor nije Ivo Sanader nego Martina Dalić. Možemo reći da je Ivo Sanader pokrao neke kabine u tonućem brodu, a Jadranka Kosor i Martina Dalić jednostavno su ugasile pumpe za izbacivanje vode. Možemo li dati povjerenje HDZ-u samo zato što je Goran Marić član te interesne skupine? Koliko pamtim, Marićevi razumni prijedlozi redovno su marginalizirani, i u tome je svoje prste imala i Martina Dalić, koja je svojevremeno previdjela santu koja je već razorila naš brod. Vrludanje Martine Dalić i samozvane desnice iskoristio je Slavko Linić. Poručio je bankama da se ne boji njihovih tužbi i da ih čeka na sudu!

Navodno je Martina Dalić na opakoj seansi u Hiltonu kritizirala uplitanje u ugovorni odnos klijenta i banke, koje pripisuje duhu etatizacije. Dalićka pokušava prikriti svoj doprinos krizi u zemlji – u vladi Jadranke Kosor obnašala je dužnost ministrice Financija. Došla je iz bankarskih krugova, pa smo se ponadali da će znati kontrolirati banke, a ona je bankama podredila državu. Nadnevka 1. lipnja 2011. Dalićka se sastala sa čelnicima banaka zbog divljanja švicarca. Sastali su se, popili kavu i otišli svatko na svoju stranu. Da bi nakon nekoliko godina lupnula: “Valutna klauzula posljedica je toga što hrvatski građani štede u stranoj valuti”. Briljirala je i u Hiltonu. “Onda ćemo za dvije godine opet sjediti ovdje i raspravljati zašto nemamo kredita i zašto su neki dijelovi bankarstva u gubicima.” Svi znamo da kredita nema već godinama i da to novi ZPK ne može pogoršati. U svim poduzećima neki dijelovi donose gubitke a neki dobit. Bitno je da poslovne banke u RH sveukupno ostvaruju ogroman profit i da to bitno neće poremetiti smanjenje kamata za kredite s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Naprotiv, možemo govoriti o mogućim gubicima banaka s naslova kumuliranog nepovjerenja – građani prepoznaju da su banke dizale kamatu na “kredite u švicarcima” i kada je tečaj švicarca dramatično rastao. Vjerujem da su tu pogrešnu politiku banaka prepoznale i njihove centrale u inozemstvu i da se nekim bankarima tresu fotelje.

Malo liberali, malo fašisti, i puno liberalni fašisti

Uvodno izlaganje pripalo je Željku Ivankoviću, koji uređuje časopis “Banka”. Što očekivati od takve osobe, zapravo zadaće. Ivanković je navodno ponovio nebuloze iz svog pamfleta u Večernjaku od petka, 25. studenog, koji nema nikakve veze sa zdravom logikom i konkretnim činjenicama. Ako niste znali, Ivanković nas upozorava da banke svojim zaposlenicima isplaćuju plaće! A samo bonusi u bankama dovoljni su za rješavanje krize kredita s deviznom klauzulom u švicarcu! Banke imaju prevelik broj zaposlenika! Banke su u deset godina zaradile 40 milijardi kuna (i to po njima nije ekstra profit!). Dok je polovica građana i tvrtki u RH u bankrotu. Prema podacima HNB-a, banke su 2010. na razlikama tečaja švicarca zaradile 3,5 milijarde kuna. U tom članku tipa plaćeni oglas, Ivanković je provalio kako su stranci glavni izvor za dugoročnu štednju u poslovnim bankama u RH! A na početku krize naši su fondovi slomljeni zato što su stranci preusmjerili svoje udjele i svoju štednju na istok. Ivanković je izjavio da “Vlada ide na banke tehnologijom HDZ-a iz 90-tih”, zna se da je HDZ udbaška preslika Partije, ali se svejedno pitam kako je Martina Dalić kao nekakva HDZ-ovka od formata mogla doći u Hilton i podržati Ivankovićevo izrugivanje s HDZ-om? Iz HDZ- ovih 90-tih izašli su Franjo Luković, Božo Prka, Marko Škreb, Borislav Škegro i sva sila financijaša koje danas promoviraju časopis Banka i Željko Ivanković. U svome tekstu pod nazivom “Banke na udaru – one su prekomjerno granatirana manjina” Ivanković pokušava iskoristiti aktualne prijepore u svezi prava manjina. Vrijeme je da banke u RH na svojim pročeljima postave ćirilične natpise i uvedu dodatno ćirilično poslovanje. Novaca za gluposti ima. I, tko su hiperaktivni amateri, koje spominje Ivanković? Profesori monetarne politike i bankarskih politika na EFZG-u, Ivan Lovrinović i Drago Jakovčić? Ivanković za sebe kaže da je direktor analiza u Hrvatskoj udruzi banaka, ali da je svaki komentar njegov osobni. Zamislite da Slavko Linić stalno istupa u svoje osobno ime, a ne u ime Ministarstva financija.

Na crnoj misi stranog kapitala briljirao je i Igor Tepeš, pravni savjetnik Hrvatske udruge banaka. “Novi ZPK kaže da ulogu u formiranju kamate igra isključivo libor – to je kao da dileru automobila propišete da u cijenu ne uključuje ni carine ni trošarine” – veli nam Tepeš, propuštajući nama i Ivankoviću objasniti kakvim to “trošarinama” i “carinama” država pritišće stranu štednju. Ivanković ponovno spominje troškove rezervacija, što zvuči zlokobno ovih dana kada zemlju trese pranje novca kroz HGK i HAC. “I ZPK i potrošači doći će u situaciju pravne nesigurnosti bez presedana”. Dakle, pravna sigurnost po njemu je kada banke mogu jednostrano raditi što im padne na pamet. Svoju propovijed imao je i Mihajlo Dika, vanjski član Odbora za pravosuđe, što god to značilo, a znamo u kakav sustav to pripada. “Čini se da su u Vladi svjesni da će biti tužbi (od strane banaka) ali nisu do kraja svjesni da će jednog dana morati platiti naknadu. Većina banaka u stranom je vlasništvu, upitne su njihove investicije, Washingtonska konvencija i bilateralni sporazumi o zaštiti investicija.” Dakle, to je krajnje izrugivanje trenutnom političkom i ekonomskom stanju u zemlji. Koje to investicije imamo ovako, prije usvajanja novog ZPK? “Ako se ti ugovori retrogradno mijenjaju, radi se o eksproprijaciji prava banaka, koje onda imaju pravo na naknadu gubitaka” – kaže nam bankarska dika Mihajlo. “Nadam se da će taj zakonski prijedlog u saborskoj raspravi biti izmijenjen i državu, odnosno porezne obveznike, poštedjeti potencijalnih milijunskih tužbi” – izjavio je vrckavi Dragan Kovačević iz HNS-a, kojemu bi netko trebao objasniti da su dužnici po deviznoj klauzuli u švicarcu istovremeno porezni obveznici, kao i mnogi drugi koji su ovisni o stanju direktno zaduženih osoba. Bitan je taj ciničan osmijeh, koji neupućenima može biti dokaz da Kovačević, Ivanković i Dalićka zaista nešto znaju.

Tvrtko Dolić

facebook komentari