Pratite nas

BiH

Konfuzna Martina Dalić ostaje uz banke – HDZ je dno dna

Objavljeno

na

U zagrebačkom hotelu Hilton jučer se okupilo nekoliko opskurnih likova, koji se pokušavaju dodvoriti stranom interesu. Besramno su se obrušili na one izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje štite nesretne dužnike banaka s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Martina Dalić potvrdila je sumnje nacije da HDZ glumata podršku udruzi Franak. Nakon što se HDZ ovako posve razgolitio, možemo reći da je ta stranka bila i ostala dno dna. Nema nam pomoći – našu sudbinu kroje tri istovjetne partije: HDZ, SDP i HNS.

Nakon što je švicarac dramatično rastao, banke su po svim ljudskim zakonima bile dužne značajno smanjiti kamatu, a one su kamatu drastično povećale, gušeći svoje dužnike cijelu državu. I što čine danas? Traže da država nekako relativizira prvostupanjsku presudu Radovana Dobronića u svezi kredita s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Ta presuda korektno zahtijeva vraćanje na početak i kamata i tečaja. Slavko Linić poslušno se primio zadaće i u novi ZPK unio odredbu o smanjivanju kamata za “kredite u švicarcima”, ne u potpunosti, ali ipak toliko da narodu zamaže oči. Dramatičan rast tečaja švicarca posve je ignoriran. Kad tamo, banke nisu zadovoljne Linićevim kompromisnim rješenjem – ne žele se odreći niti jedne planirane ekstra lipe, na grbači sirotinje. Bankari će potrošiti koliko treba, ali ne za regulaciju “kredita u švicarcima”, nego da se vidi tko je pravi gazda u RH. Slavko Linić naglašava kako bankari angažiraju preskupe eksperte umjesto da pripadna sredstva usmjere za pomaganje svojim dužnicima u teškoćama. Banke su pokrenule sveobuhvatnu kampanju i protiv novog ZPK i protiv Dobronićeve presude.

Sramotna misija Martine Dalić

Pridružila se takvoj “pobuni” protiv Vlade RH, iako to nema blage veze s podjelom pozicija-opozicija. Banke su uvijek pozicija, pa i onda kada napadaju Vladu. Sve je to toliko zastrašujuće i toliko odvratno, da se nameće potreba za hitnom boljševičkom revolucijom u RH, koja bi stala na kraj podivljaloj buržoaziji i domaćoj petoj koloni. Došlo je dotle da opstojnost Hrvatske više nije ključna – neka propadne, ali da im se NJM, kako se to kaže u okvirima morala financijaša u RH. Znate, Jadranka Kosor je izbačena iz HDZ, a njeni ograničeni kadrovi su ostali, teško nama! Najveći grijeh Jadranke Kosor nije Ivo Sanader nego Martina Dalić. Možemo reći da je Ivo Sanader pokrao neke kabine u tonućem brodu, a Jadranka Kosor i Martina Dalić jednostavno su ugasile pumpe za izbacivanje vode. Možemo li dati povjerenje HDZ-u samo zato što je Goran Marić član te interesne skupine? Koliko pamtim, Marićevi razumni prijedlozi redovno su marginalizirani, i u tome je svoje prste imala i Martina Dalić, koja je svojevremeno previdjela santu koja je već razorila naš brod. Vrludanje Martine Dalić i samozvane desnice iskoristio je Slavko Linić. Poručio je bankama da se ne boji njihovih tužbi i da ih čeka na sudu!

Navodno je Martina Dalić na opakoj seansi u Hiltonu kritizirala uplitanje u ugovorni odnos klijenta i banke, koje pripisuje duhu etatizacije. Dalićka pokušava prikriti svoj doprinos krizi u zemlji – u vladi Jadranke Kosor obnašala je dužnost ministrice Financija. Došla je iz bankarskih krugova, pa smo se ponadali da će znati kontrolirati banke, a ona je bankama podredila državu. Nadnevka 1. lipnja 2011. Dalićka se sastala sa čelnicima banaka zbog divljanja švicarca. Sastali su se, popili kavu i otišli svatko na svoju stranu. Da bi nakon nekoliko godina lupnula: “Valutna klauzula posljedica je toga što hrvatski građani štede u stranoj valuti”. Briljirala je i u Hiltonu. “Onda ćemo za dvije godine opet sjediti ovdje i raspravljati zašto nemamo kredita i zašto su neki dijelovi bankarstva u gubicima.” Svi znamo da kredita nema već godinama i da to novi ZPK ne može pogoršati. U svim poduzećima neki dijelovi donose gubitke a neki dobit. Bitno je da poslovne banke u RH sveukupno ostvaruju ogroman profit i da to bitno neće poremetiti smanjenje kamata za kredite s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Naprotiv, možemo govoriti o mogućim gubicima banaka s naslova kumuliranog nepovjerenja – građani prepoznaju da su banke dizale kamatu na “kredite u švicarcima” i kada je tečaj švicarca dramatično rastao. Vjerujem da su tu pogrešnu politiku banaka prepoznale i njihove centrale u inozemstvu i da se nekim bankarima tresu fotelje.

Malo liberali, malo fašisti, i puno liberalni fašisti

Uvodno izlaganje pripalo je Željku Ivankoviću, koji uređuje časopis “Banka”. Što očekivati od takve osobe, zapravo zadaće. Ivanković je navodno ponovio nebuloze iz svog pamfleta u Večernjaku od petka, 25. studenog, koji nema nikakve veze sa zdravom logikom i konkretnim činjenicama. Ako niste znali, Ivanković nas upozorava da banke svojim zaposlenicima isplaćuju plaće! A samo bonusi u bankama dovoljni su za rješavanje krize kredita s deviznom klauzulom u švicarcu! Banke imaju prevelik broj zaposlenika! Banke su u deset godina zaradile 40 milijardi kuna (i to po njima nije ekstra profit!). Dok je polovica građana i tvrtki u RH u bankrotu. Prema podacima HNB-a, banke su 2010. na razlikama tečaja švicarca zaradile 3,5 milijarde kuna. U tom članku tipa plaćeni oglas, Ivanković je provalio kako su stranci glavni izvor za dugoročnu štednju u poslovnim bankama u RH! A na početku krize naši su fondovi slomljeni zato što su stranci preusmjerili svoje udjele i svoju štednju na istok. Ivanković je izjavio da “Vlada ide na banke tehnologijom HDZ-a iz 90-tih”, zna se da je HDZ udbaška preslika Partije, ali se svejedno pitam kako je Martina Dalić kao nekakva HDZ-ovka od formata mogla doći u Hilton i podržati Ivankovićevo izrugivanje s HDZ-om? Iz HDZ- ovih 90-tih izašli su Franjo Luković, Božo Prka, Marko Škreb, Borislav Škegro i sva sila financijaša koje danas promoviraju časopis Banka i Željko Ivanković. U svome tekstu pod nazivom “Banke na udaru – one su prekomjerno granatirana manjina” Ivanković pokušava iskoristiti aktualne prijepore u svezi prava manjina. Vrijeme je da banke u RH na svojim pročeljima postave ćirilične natpise i uvedu dodatno ćirilično poslovanje. Novaca za gluposti ima. I, tko su hiperaktivni amateri, koje spominje Ivanković? Profesori monetarne politike i bankarskih politika na EFZG-u, Ivan Lovrinović i Drago Jakovčić? Ivanković za sebe kaže da je direktor analiza u Hrvatskoj udruzi banaka, ali da je svaki komentar njegov osobni. Zamislite da Slavko Linić stalno istupa u svoje osobno ime, a ne u ime Ministarstva financija.

Na crnoj misi stranog kapitala briljirao je i Igor Tepeš, pravni savjetnik Hrvatske udruge banaka. “Novi ZPK kaže da ulogu u formiranju kamate igra isključivo libor – to je kao da dileru automobila propišete da u cijenu ne uključuje ni carine ni trošarine” – veli nam Tepeš, propuštajući nama i Ivankoviću objasniti kakvim to “trošarinama” i “carinama” država pritišće stranu štednju. Ivanković ponovno spominje troškove rezervacija, što zvuči zlokobno ovih dana kada zemlju trese pranje novca kroz HGK i HAC. “I ZPK i potrošači doći će u situaciju pravne nesigurnosti bez presedana”. Dakle, pravna sigurnost po njemu je kada banke mogu jednostrano raditi što im padne na pamet. Svoju propovijed imao je i Mihajlo Dika, vanjski član Odbora za pravosuđe, što god to značilo, a znamo u kakav sustav to pripada. “Čini se da su u Vladi svjesni da će biti tužbi (od strane banaka) ali nisu do kraja svjesni da će jednog dana morati platiti naknadu. Većina banaka u stranom je vlasništvu, upitne su njihove investicije, Washingtonska konvencija i bilateralni sporazumi o zaštiti investicija.” Dakle, to je krajnje izrugivanje trenutnom političkom i ekonomskom stanju u zemlji. Koje to investicije imamo ovako, prije usvajanja novog ZPK? “Ako se ti ugovori retrogradno mijenjaju, radi se o eksproprijaciji prava banaka, koje onda imaju pravo na naknadu gubitaka” – kaže nam bankarska dika Mihajlo. “Nadam se da će taj zakonski prijedlog u saborskoj raspravi biti izmijenjen i državu, odnosno porezne obveznike, poštedjeti potencijalnih milijunskih tužbi” – izjavio je vrckavi Dragan Kovačević iz HNS-a, kojemu bi netko trebao objasniti da su dužnici po deviznoj klauzuli u švicarcu istovremeno porezni obveznici, kao i mnogi drugi koji su ovisni o stanju direktno zaduženih osoba. Bitan je taj ciničan osmijeh, koji neupućenima može biti dokaz da Kovačević, Ivanković i Dalićka zaista nešto znaju.

Tvrtko Dolić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati