Kontrolira li netko ministra unutarnjih poslova

0

Rješenje za ovu situaciju je posve razvidno, Tuđman ga i predlaže na način da se unutarnja kontrola MUP-a izdvoji iz MUP-a da tu kontrolu vrši saborski Odbor za nacionalnu sigurnost pa da Odbor ima ovlasti pregledati ali i odmah naložiti ispitivanje policajca za kojeg se utvrdi da je kršio zakon! Ali, toga nema, niti SDP na to pristaje!

120435 Trenutno najveća obavještajna afera u naravi stvari stane u tri rečenice, ali mediji ponovo od naroda rade kolektivne budale i ponovo se meritum stvari prešućuje! Članovi Odbora za nacionalnu sigurnost kad su u nadzoru, mogu tražiti informaciju o mogućem prisluškivanju bilo čijeg broja telefona i to je notorno kao što vas državna revizija kad vam uđe u firmu ima pravo pitati što god želi o vašem poslovanju.

Tu se samo dvije stvari ne smiju raditi: prisluškivati nekoga mimo zakona i dok ga se prati, u sklopu neke istrage pustiti u javnost podatak da ga se prisluškuje jer ste istragu minirali. Tko je od članova Odbora pustio u javnost informaciju o tome čije su brojeve sve tražili u provjeri da li ih se prisluškuje, ostaje zapravo novinarska tajna i to je svakako krimen nekog člana Odbora. Ali, ne znamo kojega! Drugi mogu i krimen koji je i najvažniji, prisluškuje li se nekoga bez naloga USKOK-a i DORH-a? Cijela sumnja se pojavila nakon što je Slavko Linić rekao da je Odbor za nacionalnu sigurnost samo konstatirao da nikakvog dokumenta iz kojeg izlazi da se njega prisluškuje nije bilo, što ne znači, kaže Linić, da takav dokument nije postojao i da nije uništen! I da ga se uistinu nije prisluškivalo i pratilo! Zašto bi nakon svega što smo doživjeli bilo nemoguće da policija zatraži od ovlaštenih osoba da prisluškuju neki mobitel bez ”papira”? I pogledajte sad te medijske spinove! Nitko se ne osvrće na izjavu Miroslava Tuđmana koji izrijekom kaže da ”policija bez kontrole prati na desetke tisuća brojeva” nego svi kao po komandi melju o tome da HDZ-ovi članovi u Odboru nisu imali pravo ispitivati prate li se njihovi i Bandićev telefon?!

I kako nemate neovisnih medija i kako nemate oporbenih medija i kako nemate oporbenih tv kanala zahvaljujući pravoj medijskoj vojsci hrvatske ljevice, u javnosti će ostati zabilježena dilema samo o tome da zbog čega su HDZ-ovci tražili da se vidi prati li se Bandića?

Kakva površnost, kakva manipulacija, kakvo medijsko peglanje! Zbog tih i takvih relacija u svim osjetljivim temama, zbog činjenice da nemamo tv kanal koji bi bio istinski otvoren za drugo mišljenje osim vladajućeg, da nemamo niti jednu jedinu dnevnu novinu koja na ovaj ili onaj način ne bi bila odana ljevici, mi de facto ne živimo u demokratskom okružju, već u ”mekoj” tiraniji. ”Mekoj” jer za sada nema masovnih egzekucija niti masovnih uhićenja!

Ali, kako vidimo ima masovnih prisluškivanja telefona! Naime, kad predsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost dr. Miroslav Tuđman izjavi ”da se preko OTC-a kontrolira oko 40 tisuća telefonskih brojeva od čega 80 do 90 posto po zahtjevu policije”, nije li vrijeme da se baš na tom detalju aktivira istraživačko novinarstvo? Kad predsjednik parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost kaže da: “Policija, podsjetimo, kontrolu nad telefonskim i drugim komunikacijama ne provodi po propisima koji reguliraju rad obavještajno aparata već po Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Zakonu o kaznenom postupku” to znači da parlamentarni Odbor za nacionalnu sigurnost uopće ne može decidirano odgovoriti na upit bilo kojeg građana, uključujući i Slavka Linića, da li mu policija prisluškuje telefon!!! Dakle, od nacije radite kolektivnu budalu! Jer nama Miroslav Tuđman otkriva i ovo: “Policija ima i svoj Operativno-telekomunikacijski centar preko kojeg također nadzire komunikacije građana, a taj dio njihova zadiranja u privatnosti pojedinaca nitko ne kontrolira!”. I sad pazite u kojem medijskom logoru mi živimo kad niti jedan jedini medij ne istražuje detalje ovog rudnika! Jer, ni to nije sve, Tuđman dodaje i ovo: “Prije nekoliko dana u Saboru sam se založio za drugačije pozicioniranje Unutarnje kontrole MUP-a koja je sada pri ministrovu kabinetu, a time i pod njegovom kontrolom!”.

ministarske_konferencije15-080414Dakle, ministar Rajko Ostojić je gospodar života i smrti! Rješenje za ovu situaciju je posve razvidno, Tuđman ga i predlaže na način da se unutarnja kontrola MUP-a izdvoji iz MUP-a da tu kontrolu vrši saborski Odbor za nacionalnu sigurnost pa da Odbor ima ovlasti pregledati ali i odmah naložiti ispitivanje policajca za kojeg se utvrdi da je kršio zakon! Ali, toga nema, niti SDP na to pristaje! A predsjednik Josipović svojom šutnjom o ovoj nedemokratskoj praksi daje alibi ovoj nevjerojatnoj situaciji! A sjećate se kako su napadali Tuđmana i HDZ da zloupotrebljavaju tajne službe!

A što je ovo? I sada je posve logično da Linić samo odmahuje rukom na analizi saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost jer je njega mirno mogao prisluškivati policijski operativno komunikacijski centar nad kojim saborski Odbor nema nikakvu kontrolu. Kontrolu nad tim centrom ima jedino unutarnja kontrola MUP-a koja je po Tuđmanovim riječima u rukama samog ministra! To je otprilike kao Linićeva predstečajna nagodba za koju ako se ne slažete e njom, žalbu pišete – ministru financija koji ju je i predložio! Druge žalbe nemate! To je taj komunistički, totalitarni način razmišljanja i funkcioniranja miljama udaljen od evropske demokratske i parlamentarne prakse! Imate medijskog mogula koji drži dvije dnevne novine kojem država oprosti pola milijarde kuna raznih dugova, koji onda čvrsto zagovara politiku iste te Vlade da se barem malo revanšira za tu uslugu, imate državnu televiziju koju drži lik koji je toliko uronio u komunizam da su njemu osobno nakon odlaska Tita nosili onaj komad drveta što se zvao štafeta, koji isto tako do zadnjeg zareza brani ovu vlast i imate ministra policije čiji operativno komunikacijski centar koji prisluškuje tko zna koliko tisuća telefona parlament uopće ne nadzire.

Po zakonu ga ne nadzire niti to može! Kao što primjerice državna revizija po zakonu ne smije ući u Hrvatsku narodnu banku što je isto mimo pameti! I to je država, i to je demokracija i to je vama europska Hrvatska?

Tihomir Dujmović/dnevno.hr

facebook komentari