Pratite nas

Religija i Vjera

Koristim li sve milosti koje mi je Bog dao, ili ih čuvam ‘pod ključem’?

Objavljeno

na

Isus ne traži da čuvamo njegovu milost „u sefu“, pod ključem, već želi da je koristimo za dobro drugih – rekao je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru, osvrćući se na Isusovu prispodobu o talentima

Evanđeoski odlomak o talentima – podsjetio je Papa – govori o slugama kojima je gospodar povjerio talente; novac velike vrijednosti. Prvome je povjerio pet, drugome dva, a trećemu jedan. Dok je gospodar odsutan, sluge trebaju umnožiti talente – što prva dva i čine. No treći, jer se pobojao da će sve izgubiti, zakopao je svoj talent i gospodaru vratio samo ono što mu je bio dao; zbog čega biva ukoren i kažnjen.

Gospodar je Isus, sluge smo mi, a talenti – naslijeđe koje nam Gospodin povjerava: njegova riječ, euharistija, vjera u Oca nebeskog, u njegovo praštanje, objasnio je Sveti Otac. Rupa koju je iskopao „sluga zli i lijeni“ označava strah od rizika koji sprječava kreativnost i plodnost u ljubavi, a Isus ne traži da čuvamo njegovu milost u sefu, već da ju koristimo na dobro drugih. Kao da nam kaže: „Evo ti moje milosrđe, moja nježnost, moj oprost: uzmi ih i obilno ih koristi“. A što mi činimo s njima? Koga smo „zarazili“ s našom vjerom? Koliko smo osoba ohrabrili s našom nadom? Koliko smo ljubavi podijelili s našim bližnjima? – upitao je Papa.

Bilo koje okruženje može postati mjesto za umnažanje talenata – istaknuo je nadalje. Nema situacije ili mjesta koje isključuje kršćansku prisutnost i svjedočanstvo. Prispodoba o talentima nas uči da ne skrivamo našu vjeru i pripadnost Kristu; da ne zakopamo evanđeosku riječ, već da bude poput sile koja stvara krizu, pročišćava, obnavlja. Isto i s oprostom kojeg nam Gospodin daje u sakramentu pomirenja: nemojmo ga držati zatvorenog u sebi samima, već mu dopustimo da očituje svoju snagu, da sruši zidove koje je podigao naš egoizam, koji omogućuje prvi korak pri zatvorenim odnosima; ponovno započeti dijalog tamo gdje više nema komunikacije.

Sveti je Otac preporučio svima da uzmu današnji odlomak Evanđelja te ga kod kuće pročitaju, nad njim razmišljaju: kako ja koristim sve ono što mi je Bog dao, što radim da u drugima rastu? Ili ih samo čuvam u sefu? Papa je nadalje ustvrdio kako nam Gospodin ne daje svima isto i na isti način, već nas osobno poznaje i povjerava nam ono što je ispravno za nas, ali nam svima daje svoje isto ogromno povjerenje. Nemojmo ga razočarati! – potaknuo je. Na povjerenje odgovorimo povjerenjem. U tom pogledu najbolji uzor nam je Blažena Djevica Marija.

Poslije molitve Angelusa, Papa je istaknuo kako su ovih dana u Rimu i u brojnim drugim europskim gradovima –– velike napetosti –– između građana i useljenika. Pozvao je sve na dijalog i mirno rješavanje napetosti susretom i razgovorom. Važno je ne pasti u iskušenje sukoba, već osuditi svako nasilje te razgovarati, slušati, zajedno planirati te tako nadići predrasude i izgraditi siguran, miran i uključiv zajednički suživot.

Papa je također podsjetio na današnje obilježavanje Svjetskoga dana žrtava prometnih nesreća. Na kraju je pozdravio okupljene hodočasnike, podsjetio da pročitaju današnji odlomak Evanđelja i mole nad njim te ih sve otpustio na svoj uobičajeni način.

RV 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Objavljeno

na

Objavio

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Objavljeno

na

Objavio

Papa Franjo kanonizirao 35 novih mučenika

Papa Franjo je kanonizirao 35 rimokatoličkih svetaca, uključujući i troje djece koja su ubijena u 16. stoljeću u Meksiku, a smatraju se prvim mučenicima koji su ubijeni zbog svoje vjere u Novom svijetu, javlja Reuters.

Papa Franjo je sazvao i sinod, sastanak biskupa iz šire amazonske regije, a kako bi razgovarali o stanju crkve i široj regiji koja uključuje Brazil, Venecuelu, Ekvador, Kolumbiju, Boliviju, Peru i Surinam.

Također, kanonizirao je još 30 mučenika koji su u 17. stoljeću ubijeni u Brazilu, uljučujući i dvojicu portugalskih misionara koje su ubili Holanđani u vrijeme progona Katolika.

facebook komentari

Nastavi čitati