Pratite nas

Reagiranja

Korupcija u Hrvatskom audiovizualnom centru i pokušaj njenog prikrivanja

Objavljeno

na

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata obratila se pismom Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović, Predsjedniku Hrvatskog sabora gospodinu Boži Petrovu i Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gospodinu Andreju Plenkoviću, koje objavljujemo u cijelosti:

Poštovani,

Obveza nam je upozoriti Vas na do sada neviđen pokušaj prikrivanja utvrđene nezakonitosti teških više milijuna kuna hrvatskog proračunskog novca u Hrvatskom audiovizualnom centru, izveden od strane nama za sada nepoznatih osoba, koje su spriječile objavljivanje nalaza Državnog ureda za  reviziju o izvršenoj reviziji poslovanja u HAVC-u. I sam čelni čovjek Državnog ureda za reviziju pozvan je na visoko mjesto sa kojeg je pozvan da ne objavi nalaz revizije! Nalazi revizije su sukladno zakonu javno objavljeni za sva ministarstva i ustanove, osim za jednu ustanovu – HAVC! I ne samo to, skupno izvješće o izvršenim revizijama prikriva činjenicu da je revizija u HAVC-u uopće bila! Prema nama dostupnim informacijama od savjesnih službenika i u HAVC-u i u Državnom uredu za reviziju,  državna revizija je ustanovila višestruko najteže  kršenje zakona od strane Ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, članova UO HAVC-a i drugih članova tijela HAVC-a, njihovo neovlašteno i nezakonito trošenje državnog novca, lažiranu nabavu i slično, što ne samo da potvrđuje navode naših prijava kojima smo više mjeseci javno i transparentno podnosili, već i daje potvrdu da je hitno potrebno promijeniti antihrvatski i koruptivni smjer kojim ide HAVC pod Hribarevim vodstvom, a odgovorne ljude trenutno smijeniti i procesuirati!  Naložite svojim resornim ministrima da se sukladno zakonu javno objavi nalaz Državnog ureda za reviziju o HAVC-u, te utvrdite političku i kaznenu odgovornost onih koji ponovo žele zaštititi Hribara i njegov korupcijski lanac! Naložite da se sukladno zakonu odmah objavi nalaz Državnog ureda za reviziju o HAVC-u!

Pozivamo Predsjednicu da sukladno svojim ovlastima, osobno provjeri kako se štite interesi Republike Hrvatske u HAVC-u, gdje je za Hribarove vladavine utrošeno 450.000.000,00 kuna hrvatskog državnog novca na koruptivan način uz financiranje antihrvatskih pamfleta i kako je moguće da se može zaustaviti objavljivanje u javnosti, dostava u hrvatski Sabor i postupanje po nalazu Državnog ureda za reviziju!

Pozivamo predsjednika Sabora RH, da hitno osnuje istražno povjerenstvo koje treba utvrditi razmjere počinjenog kriminala, antihrvatske djelatnosti i sada više no očito prikrivanje cijele afere HAVC, jer ne slanjem izvješća u Sabor RH  o izvršenoj reviziji u HAVC-u na najgrublji mogući način vrijeđa se najviša zakonodavna institucija u zemlji.

Kada ste Predsjedniče Vlade odabrali gospođu Ninu Obuljen Koržinek za ministricu kulture, rekli ste kako od nje očekujete „Vrlo temeljitu analizu poslovanja HAVC-a i ako se u tome pokažu bilo kakve nepravilnosti da, kao nadležna ministrica kulture, reagira”. Moramo Vas izvijestiti da unatoč Vašoj dobroj volji i namjeri ministrica nije do sada učinila ništa u tom smjeru, nego se novim natječajem za izbor članova Upravnog odbora HAVC-a pokušava dozvoliti nesankcionirani uzmak sadašnjim članovima UO HAVC-a, te se (kao što je već jedanput 2014. g. napravljeno) izborom novih članova UO izgleda namjerava sačuvati g. Hrvoja Hribra na mjestu ravnatelja HAVC-a, a g. Hribar je glavni i odgovorni za sve dosadašnje protuzakonitosti i skandalozna nanošenja štete ugledu Republike Hrvatske. Potrebno je  hitno zaustaviti imenovanje novih članova UO HAVC-a, jer bi ih očito birala Hribarova klika i ministrica koja je i sama bila upletena u rad centra antihrvatske ideje i korupcije – HAVC.

Ako se namjerava postupati sukladno zakonu i dobim praksama EU, taj providni manevar izbjegavanja smjenjivanja odgovornih za nezakonitosti teške više desetaka milijuna kuna ne smije se dozvoliti. Važan dio tog manevra je i sprječavanje javnosti da spozna razmjere učinjenog kriminala, pa je stoga i katastrofalan nalaz državne revizije sakriven i nije javno objavljen. Kao i nalaz Ministarstva financija iz 2013.g o proračunskom nadzoru u HAVC-u i nalaz upravnog nadzora Ministarstva kulture iz 2016.godine u HAVC-u.  Prihvatili smo gospodine Plenkoviću Vaše javno obrazloženje o visokoj kompetentnosti gospođe ministrice za obavljanje svog posla, jer našim dosadašnjim istraživanjem nismo došli do podataka da se osobno izravno okoristila članstvom u UO HAVC-a. Iako s nelagodom, prihvatili smo i mogućnost oksimoronske uloge istražitelja/počinitelja gospođe Obuljen Koržinek, koja je sada u nezgodnoj ulozi ministrice koja mora utvrđivati pitanje odgovornosti UO HAVC-a kojem je donedavno bila članica.

Stoga Vas podsjećamo na ono što smo do sada naišli u HAVC-u. Kratko rečeno, u HAVC-u se hrvatskim proračunskim novcem financiraju neutemeljeni i najteži protuhrvatski propagandni filmski projekti, koji stvaraju pogodno široko međunarodno i unutarthrvatsko petokolonaško ozračje za političke i pravosudne specijalnoratovske napade koji su se i nedavno dogodili  sa slučajem Orašje.

Već mjesecima izvješćujemo hrvatsku javnost i nadležna državna tijela o skandaloznomm dokumentarnom filmu „15 minuta – masakar u Dvoru“ kojim je nanesena teška šteta ugledu Republike Hrvatske, te kojim smo posebno duboko povrijeđeni mi, hrvatski branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata. U tom filmu, koji je financiran hrvatskim proračunskim novcem, Hrvatska vojska i hrvatska država su prikazani počiniteljima monstruoznog ratnog zločina nad skupinom namoćnih civila mentalnih bolesnika, iako je prema međunarodnim i hrvatskim svjedočanstvima i dokumentima poznato kako u vrijeme tog strašnog zločina postrojbe Hrvatske vojske nisu bile na tome lokalitetu. Glavni protuhrvatski svjedoci u tom filmu su osuđeni ratni zločinac srbijanski general Mile Novaković i velikosrbijanski propagandist Savo Štrbac.

Također hrvatskim proračunskim novcem je financiran i drugi skandalozni film „Chriss the Swiss“. Radi se o animiranom filmu, u kojem su hrvatski dragovoljci prikazani kao plaćenici „psi rata“, a početna rečenica filma glasi „Za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj…“. Zahvaljujemo gospodinu ministru Ivi Stieru što je prepoznao problem i aktivno se uključio u njegovo rješavanje, konačno čineći našu diplomaciju proaktivnom, spremnom da odgovori na buduće izazove koje će nam prirediti ne samo ovi lažni filmovi financirani zahvaljujući Hribaru našim novcem.

Potaknuti međunarodnim predstavljanjima ovih teških krivotvorina započeli smo istraživati kako je to moguće te smo u javno dostupnim dokumentima o djelovanju HAVC-a naišli ne samo na ove teške štete nanesene ugledu Republike Hrvatske nego smo se suočili s dokumentima o zaprepašćujućoj korupcijskoj tvrđavi – HAVC, u kojoj se proteklih godina raspolagalo sa čak 450 milijuna javnog novca koji je velikim dijelom protuzakonito raspoređivan, bez ikakvih zapreka od strane nadležnih državnih tijela koja su s korupcijom bila upoznata od strane pojedinih članova upravnih tijela HAVC-a i šefice pravne službe HAVC-a.

Dokumenti nedvojbeno svjedoče da je ravnatelj HAVC-a g. Hrvoje Hribar sa skupinom povezanih osoba protuzakonito dodjeljivao goleme iznose javnog novca. Na lažiranim javnim natječajima diskriminirani su oni koji nisu uvezani u kružne prijevare, a novac je odobravan projektima rodbinski, poslovno i udrugaški povezanim osobama, što je zakonom izrijekom zabranjeno. Kad smo prije osam  mjeseci ovu korupciju prijavili ministarstvu kulture, koje je nadležno po Zakonu o audiovizualnim djelatnostima za zakonitost poslovanja HAVC-a, naišli smo na nepostupanje i prebacivanje odgovornosti te su se u HAVC-u nastavile događati nezakonitosti. Zaštitini mehanizmi nisu aktivirani ni u represivnim državnim tijelima koji su također bili dužni promptno zaštititi proračunski novac i javni interes.

Napominjemo kako je, osim naših istraživanja, Ministarstvo financija u vremenskom razdoblju od 25.02. do 05.03.2013. g. provelo proračunski nadzor nad HAVC-om te utvrdilo da suprotno članku 36. Zakona o audiovizualnim djelatnostima Hrvoje Hribar nije naplatio potraživanja od obveznika za financiranje audiovizualnih djelatnosti u iznosu od 42.216.405,88 kuna, ostvario je manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, nenamjenski utrošio daljnjih 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna!

Dana 08.04.2016 godine Uprava za pravne i financijske poslove, Sektor za normativne i upravno pravne poslove Ministarstva kulture, sukladno čl. 19. i 20. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti sačinila je Izvještaj o provedenom nadzoru nad zakonitošću rada HAVC-a, pod brojem KLASA: 612-01/16-01/0035, Ur broj 532-06-01-01/6-16-3. Tom prilikom su utvrđene slijedeće nezakonitosti i nepravilnosti:

 1. Nezakonito isplaćivanje dodatka na plaći voditeljima Odjela HAVC-a u vremenskom razdoblju od 01.06.2014.g. do 08.04.2016.g.
 2. Nezakonito isplaćivanje plaće od 01.01. 2012.g. do 08.04.2016.g. voditeljici Odjela Media desk.
 3. Nezakonit ugovor ravnatelja Hrvoja Hribara od 05.12.2014.g. gdje si je sam u ugovor ugradio članak po kojem ima pravo na naknadu od 6 mjesečnih bruto  plaća(!) prije prestanka radnog odnosa.
 4. Neusklađenost Statuta, Pravilnika, sistematizacije, koeficijenata složenosti poslova sa pravnim propisima.
 5. Nezakonita isplata stimulacija za vremensko razdoblje od 2011. do 2015.g koje su dobivane temeljem odluke ravnatelja Hribara, što je protivno odredbama Zakona o plaćama u javnim službama.
 6. Nedonošenje Pravilnika o računovodstvenom i financijskom poslovanju jer je to zakonska obveza HAVC-a od osnivanja 2008.g.
 7. Čitav niz nezakonitosti u dodijeli više desetaka milijuna kuna na javnim pozivima suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima, u kojem su sudjelovali članovi Hrvatskog audiovizualnog vijeća Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Mima Simić i Teodor Celakoski, te članovi Upravnog odbora HAVC-a Hrvoje Turković, Darija Kulenović Gudan te predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica, kao i ravnatelj Hrvoje Hribar. Radi se o javnim pozivima gdje je utvrđeno da su članovi UO HAVC-a, Ravnatelj i članovi i predsjednica AV Vijeća sami sebi, svojim poduzećima, svojim supružnicima, svojoj djeci i svojim udrugama na javnim pozivima dijelili novac suprotno navedenom čl.21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Veći dio nepravilnosti i nezakonitosti utvrđen je i u vrijeme kad je i gospođa Nina Obuljen bila članica UO HAVC-a.

Kada tome dodamo i čitav niz nezakonitosti koje je prijavio bivši predsjednik UO HAVC-a Enes Midžić, šefica pravne službe Amalija Šeparović i Odjel gospodarskog kriminaliteta PU zagrebačke, jasno je kako Hrvoje Hribar već dugi niz godina uživa zaštitu moćnog kruga ljudi koji ne žele demokratsku, europsku i zakonitu RH, već balkansku „regionsku“ krčmu u kojoj će oni naplaćivati račune i uzimati novac.

No, usprkos svemu, u HAVC-u se već šest  godine ništa ne mijenja. Jasno je da g. Hribara i korupcijsku mrežu kojoj je na čelu prvenstveno štite oni koji imaju materijalnu korist od njega, kao i oni koji su na liniji antidomoljublja koje se producira preko HAVC-a.

No, mi hrvatski branitelji nismo se predali ni komunističkoj velikosrpskoj armiji, pa nećemo ni ovim tamnim uhljebima na državnim jaslama! Očekujemo od Vas kao Predsjednika Vlade RH da u okviru svojih ovlasti odlučno i promptno djelujete kako bi državna tijela napokon zapriječila višegodišnje teške koruptivne i skandalozne afere u HAVC-u te nanošenje štete ugledu Republike Hrvatske. Tim više, jer je Ministarstvo kulture dio Vlade RH, pa je i na Vladi RH kao cjelini izravna odgovornost za svako daljnje otezanje u zaustavljanju protivzakonitosti i skandala u HAVC-u.

Iako bi u svakoj civiliziranoj demokratskoj zemlji, a naročito u dobroj praksi država Europske unije, za odstupanje ili smjene s javnih položaja bio dovoljan i jedan ovakav skandal ili korupcijska radnja kojih je veliki broj u HAVC-u, u Hrvatskoj nažalost nesmetano caruje korupcija i nakon njenog službenog pristupanja Europskoj uniji.

Osim toga, pomažući zaustavljanju protivzakonitosti u HAVC-u, poštovani Predsjedniče Vlade RH, dati će te i priliku mnoštvu diskriminiranih filmskih djelatnika da se nakon 25 godina počnu snimati relevantni filmovi o veličanstvenoj pobjedi i žrtvi u Domovinskom ratu.

Stoga od svih Vas tražimo slijedeće:

 1. Hitnu smjenu Ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara.
 2. Hitnu smjenu cijelog UO HAVC-a.
 3. Javno objavljivanje nalaza Državnog ureda za reviziju u HAVC-u.
 4. Utvrđivanje okolnosti pod kojima je došlo do neviđenog pokušaja zaustavljanja i preuređivanja nalaza te kaznenu odgovornost svih upletenih u prikrivanje obavljenog nadzora.

 

Zorica Gregurić

Dragovoljka Domovinskog rata

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Prije će Ivica Todorić „uhititi“ svoje progonitelje, nego što će ga oni strpati iza rešetaka!

Objavljeno

na

Najveći hrvatski tajkun među tajkunima, Ivica Todorić, ponovno je „zauzeo“ prve minute svih najvažnijih informativnih emisija.

Naime, kako se  približava Remetincu počeo je pisati i optuživati, sve i svakoga. Što je on kriv što je želio biti kralj gospodarstva ove regije?

To su mu u početku i omogućili razno-razni „sponzori“, od političara do djece bivših Udbaša, policajaca, sudaca, novinara i mnogih drugih koje je s veseljem zapošljavao, (i uveseljavao), a koji danas, gle čuda, ne žele javno stati u njegovu obranu.

Međutim, Todorić, zasad, na žalost, samo optužuje, a ne odgovara na pitanja. A ljudi žele znati, primjerice, na koji je način stekao prvi milijun eura, kako je kupio dvorac za sebe, obitelj i „sluge“, zbog čega nije plaćao ljetovanja na „vlastitom“ otoku, zbog čega se svakodnevno „vozio“ helikopterom, poglavito u vrijeme velikih gužvi na naplatnim kućicama, tko mu je i zašto kupio luksuznu jahtu, kolika je bila plaća njegovim radnicima, a koliko menagerima, na koji je način potkupljivao medije, koji su baš svaki dan objavljivali njegove skupe propagandne poruke, u zamjenu da o „gazdi“ pišu samo „veličanstveno“ i najbolje, kako to da  ti isti „nezavisni“ novinari kad je pao prvi su ga počeli „cipelariti“, iako su  i u vrijeme kad su uzimali njegov novac i šutjeli, dobro znali s kakvim navodnim kriminalcem imaju posla. Zatim bi trebao odgovoriti, tko mu je dao tolika lovišta, koliko po zidovima ima „jelenovih rogova“, ali i ono najvažnije – na koji je način pljačkao hrvatsku državu i tko mu je omogućio da ne završi u istražnom zatvoru, kad tamo „pod hitno“ završavaju i mali ljudi za navodno pronevjerene sitne novce?

Kakve on i njegov gospodarski tim ima zasluga za pljačku Hrvatske?

Zna li taj i takav financijski mešetar da su danas „puni“ zatvori hrvatskih branitelja, od kojih većina nije imala ni sezonsko  zaposlenje, odnosno koji nisu imali nikakve šanse da se zaposle ni u „njegovu“ Agrokoru?

Naime, dok su se oni borili, stradavali i ginuli, razni todorići su naočigled svih Uskoka, DORH-a, javnih i tajnih službi zgrtali bogatstva kakav običan čovjek ne bi mogao imati ni za nekoliko stotina života!

Za Todorića je milijarda eura prava „sitnica“. A da bi došao do nje koliko je morao napraviti kriminalnih radnji, ili nam netko želi reći da se do takve sume novaca i kod nas može doći na pošten način?

Na Hrvatskoj radio televiziji (HRT) još ni danas ne žele emitirati briljantan dokumentarni  film o  njegovim makinacijama – „Gazda“! Nije li razlog tome i bivši dugogodišnji ravnatelj televizije Mirko Galić, koji je navodno također bio zaposlen (ili je još uvijek) u Todorićevu timu?

Kako istraga o Agrokoru  i Todoriću šeprtljavo ide, ne bi se začudili da uskoro ovaj navodno najveći hrvatski gangster, da „nalog“, (mjenice bez pokrića), da se počnu istraživati i zatvarati  njegovi – progonitelji!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: U Pazinu su hrvatsku Predsjednicu dočekali i ispratili partizanskim pjesmama

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije se nadala da će na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu (25. rujna 2017.) doživjeti zvižduk za zviždukom.

I to od koga? Od onih koji Hrvatskoj drže lekcije o antifašizmu! Sram ih može biti!

Zviždali su Predsjednici samo na spomen katoličkog svećenstva i Katoličke crkve u Hrvata. Oni priznaju za „Boga“ samo Tita, partiju i komunizam. I dalje se ponašaju „crno bijelo“. Partizani, Tito i komunisti uvijek su bili dobri i pošteni, a svi drugi, a najviše Hrvati, – „ovce za klanje“! E, stanite malo vi koji nikada niste trpjeli Hrvate i Hrvatsku (svaka čast iznimkama), kojima je „svetinja“ Josipović, Mesić i Rade Šerbedžija, osvježite se  hladnom vodom i pogledajte gdje živite? Još ste uvijek u Hrvatskoj, iako neprestano težite nekakvoj imaginarnoj Republici, na čelu s nekakvim Jakovčićem.

U svom govoru, Predsjednica je bila vrlo korektna, ali što to vrijedi kad je došla među ljude koji jedva čekaju da iskale svoj bijes na Hrvate i Hrvatsku, na sve ono što nema veze s bivšom, propalom Jugoslavijom. Pljeskali su samo kad se u dvorani spomenulo Titovo ime. Čak su i skandirali jednom od najvećih komunističkih zločinaca. Istina, Tito je bio na čelu pobjedničke vojske do 1945., ali je isto tako, od završetka II. svjetskog rata, bio na čelu komunističkih krvnika koji su pobili na stotine tisuća nevinih Hrvata, među kojima je bio i veliki broj svećenika.

Na tom skupu ekstremnih ljevičara, komunista i Jugoslavena (svaka čast iznimkama) govorili su i Stjepan Mesić, Franjo Habulin, Valter Flego i drugi. Flego je, među ostalim „podučio“ i Predsjednicu da je „povijest učiteljica života“, ali da „neki još uvijek nisu ništa naučili iz nje i da je zato potrebno prisjećati se, ponavljati istinu, njegovati i baštiniti antifašizam“.

Tamošnji borci „iz 1941.“ nikako ne mogu gospođi Kolindi Grabar Kitarović oprostiti što im je tita iz svoje radne sobe poslala u ropotarnicu, ali to nije razlog da se i na ovakvim mjestima ponašaju bezobrazno i nekorektno, jer ipak je ona došla na njihov poziv i bila njihov gost. Stoga ne stoji, kako smo čuli, da su danas u Hrvatskoj u opasnosti i antifašisti i demokracija, a još manje da će, kako su rekli, „val revizionizma ustaštva potopiti sve ono što je Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom“.

S obzirom da u Hrvatskoj nema niti je bilo ustaša nakon II. svjetskog rata, oni su ti koji preokreću povijest samo da ih nitko ne pita: o Golim Otocima, suđenjima bez suđenja, masovnim grobnicama od Vardara pa do Triglava, ali i gdje su bili u vrijeme srbijanske i ine agresije? (Svaka čast iznimkama.)

Dobro je da je predsjednica RH vidjela kako se ponašaju ti ljudi, da je „antifašista“ svakim danom sve više i da su sve glasniji u dozivanju onoga za što smo mislili da smo u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu pobijedili!

Spomenimo još da hrvatsku Predsjednicu nisu ispratili domoljubnim pjesmama, već onima koje dobro znaju, a koje su se pjevale maršalu, kao što je: „Druže Tito mi ti se kunemo!“

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati