Korupcija u vrhovima vlasti RH

0

Riba smrdi od glave, a čisti se od repa – kaže narodna poslovica. Kako svako pravilo ima izuzetak, tako u sadašnjoj hrvatskoj delikatnoj političkoj situaciji, vladajuća ekipa kako se čini odlučila je deratizirati i Banske dvore, ali i zgradu Sabora, očistit je od činovničkih moljaca koji nagrizaju državni proračun. Konačno!? Želimo im mnogo uspjeha. U našoj “državi” koja  više sliči na zalagaonicu, gdje god tko može samo drpa i stavlja u svoj džep. A ti, rajo, tražiš kruha po kontejnerima ili ode nepovratno po svijetu trbuhom za kruhom. Sramota! Možda ti to i treba, kad se ti, rajo, ne znaš buniti, ne znaš prosvjedovati, ne znaš vlastodršcima pokazati svoje zube – nisi naučena da budeš buntovna kategorija.

Vlast, već dugo, kao da se ponaša po onom Puškinovom stihu “Stado treba strići i klati i baštinu mu vječnu dati – bič i s praporcima jaram.”

Nadam se da će ova otpočeta deratizacija punim intezitetom biti nastavljena i da će obuhvatiti i sva ministarstva, posebno brojne agencije, ali i lokalnu i županijsku  upravu, kao i diplomatska predstavništva u svijetu. Nadamo se da će za sobom povući brojne ostavke, nesposobnih i nepoštenih državnih djelatnika.

Već godinama pišem da je u Hrvatskoj kriminal iz podzemlja ušao u “nadzemlje” u sama tjela državne vlasti, u njene institucije, banke, posebno u javna poduzeća, ukratko da je zavladao u samom državnom vrhu, u državnoj upravi, u gospodarstvu i svuda, gdje god ima novca u državnom ili gradskim i općinskim proračunima. Pa čak se počeo pojavljivati i u vojsci i policiji.

Mi smo bolestan narod, nakon 888 godina uglavnom neslobode i vlasti stranaca nad hrvatskim narodom što smo stoljećima plaćali krvlju i životima,  umjesto da državu čuvamo kao zjenicu oka, mi je čerečimo kao što hijene čereče zeca kad ga uhvate.

Pravosuđe! Pravosuđe nam je rak rana našeg društva, jer ne funkcionira kako treba – nije efikasno, nije funkcionalno i ne postizava svrhu koja mu je data, a po mnogima je i korumptivno. Ono je postalo čak i selektivno, po ideološkom i drugim razdjelnicama, što je vrlo opasno.

DORH bi trebao biti spiritus movens cjelog pravosuđa, a posebno kaznenog procesuiranja, a čini se da je u tom lancu najslabija karika. Treba donijeti nove zakone u kaznenoj oblasti, korupciju vrlo oštro kažnjavati, a tamo gdje je netko pravomoćno presuđen za korupciju, zakonski mu oduzeti  svu imovinu koju je na bilo koji način stekao. (Primjer Hong Konga koji se na taj način riješio korupcije u cijelosti).

Kad se sruši veliki hrast, na njegovom mjestu niču mnogi mali hrastići. Kad je pao Sanader koji je postao najveći simbol koruptivnog ponašanja u samom vrhu vlasti, za sva vremena osramotio čestite Banske dvore, otišao je a iza njega nikli su brojni sanaderići i šegrti od koga su učili zanat kako krasti.

Kakvi smo to ljudi, da pljačkamo svoju vlastitu kuću i svoju tisućljetnu domovinu. Svoju svetinju nad svetinjama. Narodu je došlo do grla gađenje prema određenoj kategoriji političara i moralnom i ljudskom ološu koji se probio među  sami vrh političke vlasti, gotovo u svim strukturama vladanja.

Dobro je da je od Hrvatske uopće  išta ostalo.  Ostaje nam samo da zavapimo  – Eli, Eli, lama …!

Mile Prpa

facebook komentari