Kosovo slavi neovisnost, ljudi masovno iseljavaju

9

Dok se političke strukture pripremaju za obljetnicu neovisnosti Kosova, rijeke ekonomskih emigranata koje se žele domoći Zapada otkrivaju očajno gospodarsko stanje u zemlji.

Nezaposlenost je na Kosovu 45%, prosječna mirovina je 65 eura, a minimalna plaća 170 eura. Prosječni račun za režije je oko 50 eura. Kritičari optužuju bivšeg premijera Hashima Thacija da u sedmogodišnjem mandatu nije proveo gospodarske reforme i suzbio raširenu korupciju, piše hrt.hr

Unatoč tome, ostao je na vlasti i nakon izbora prošlog lipnja zahvaljujući neočekivanoj velikoj koaliciji s glavnim političkim protivnikom, sadašnjim premijerom Isom Mustafom. Zastupnik i jedan od čelnika oporbene stranke Vetvendosje Ilir Deda tvrdi kako je sporazum ljutih protivnika Mustafe i Thacija uništio nadu mnogima da će u zemlji biti promjena.

Analitičari smatraju da bi stanje na Kosovu moglo “prokuhati” kad sa Zapada, vjerojatno za nekoliko mjeseci, počnu vraćati desetke tisuća ilegalnih kosovskih useljenika.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • srka

  Svatka zemlja ima svoje “doktore i manekene”….ali i svoju svijetlu stranu!
  Prije točno 5 godina, na današnji dan stvorena je Republika e Kosovës!Čast mi je bilo posjetiti je nekoč…vidjeti ovu mladu Republiku sa mojom obitelji te rodbinom i mnogobrojnim prijatejima. Svaka čast Albanci…nemamo zivite slobodni i ponosni u vašoj krvlju zalivenoj neovisnoj domovini!!!

  për fat të mirë përgëzoj !!!

  by Srka®

  • Agromentum

   Ali ti doktori šire samo ebolu, a ne liiječe…

   • srka

    Pocetak je tezak…dani su kratki…a noci duge…te ce se i lijecnici snaci u vrtlogu…treba tu malo vremena…a citam nekoc u “FrankfurterAZ”, da gospodarstvo RKosova i nije tako na nezavidnome nivou kao sto se misli u javnosti.

    by Srka®

    • Agromentum

     Sigurno da i Kosovo kao i druge zemlje jugoistočne Europe ima neke potencijale. Ali, trenutno je udaljeno svjetlosnim godinama. Potrebno je najprije kleine Kuchen backen i surađivati viš sa susjednom Albanijom, i to, ne samo na gospodarskom planu nego i na uređenju pravne države – iako i njima nije lako i imaju slične probleme.

     • srka

      Backe, backe Kuchen,
      der Bäcker hat gerufen.
      Wer will guten Kuchen backen…

      Ispeci ce ga Albanci…vrsni su to kuvari…te pekari…samo polako…a i recept imaju.

      😉

      Albanci su jedini koji znaju kako….svi su Albanci bez obzira na vjeroispovjest…to je preduslov za uspjesni im kolacic.

      by Srka®

     • srka

      Za Prikana Agru!

      by Srka®

 • srka

  Ma mir nuk bahet … Knofshi gjithemoone , pershendetje nga gjermania!!!

  E pakrahasueshme ne kete pjese te trojeve shqiptare!

  Shkurte Fejza- DY KOSOVA

  by Srka®

  • Agromentum

   Ništa se ne razumi, isto kao i ova:

   • srka

    nema veze sto se ne razumije…Roka mandolina…cucucucu…Al je melodicna glazba…merak na quadrat!

    A pogledaj ovu…fotke nam govore vise nego tisucu rijeci…nije ni u Republici sve medi i mlijeko…i ganjaju se domoljubi poput kod vas Hrvata…


    by Srka®