Kosovski ministar upozorava da se na Balkanu bude “mračne sile” Rusija i Srbija

2

Srbija želi zagospodariti jugoistokom Europe, a Rusija preko te svoje tradicionalne saveznice obnoviti globalnu moć, izjavio je kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhay i pozvao SAD, EU i NATO da poduzme “sve nužne miroljubive i preventivne mjere” protiv tih “mračnih sila”.

“Važno je da svijet Srbiju vidi onakvom kakva stvarno jest, a ne onakvom kakva se predstavlja. Također je važno uvidjeti da Rusija koristi Srbiju u sklopu svog šireg plana za ponovno stjecanje moći”, rekao je Hoxhaj u članku za The New York Times od četvrtka.

Tvrdi da Beograd, u suradnji s povijesnim saveznikom Moskvom, pokušava politički, gospodarski i vojno zagospodariti jugoistokom Europe, istodobno se pretvarajući da želi postati članicom unije 27 europskih zemalja.

“SAD i EU puno su uložili u širenje demokracije, obnovu i sigurnost, dok Rusija promiče autoritarnost, destrukciju i nesigurnost. Stoga je nužno da SAD, EU i NATO poduzmu sve nužne miroljubive i preventivne mjere kako bi sačuvale sigurnost i stabilnost na Balkanu”, istaknuo je šef kosovske diplomacije.

Izgledi za članstvo u EU-u godinama su glavni motor reformi na Balkanu nakon desetljeća komunizma, slabog gospodarstva i etničkih sukoba.

Albanija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Srbija i Crna Gora na različitim su stupnjevima integracije u EU, no politički sukobi, etničke napetosti i zaostaci ratnih sukoba iz devedesetih godina kompliciraju taj put.

Hoxhay tvrdi da u tim procesima svoje prste ima Rusija, nadgledajući “preko ramena Srbije” kako ta zemlja destabilizira Balkan, regiju koju Moskva povijesno želi priključiti svojoj sferi utjecaja.

“Rusija posve očito koristi Srbiju ne samo da ponovno stekne uporište na Balkanu, nego i da se osveti NATO-u, SAD-u i Zapadu zbog gubitka utjecaja padom Sovjetskog carstva”, kaže kosovski ministar.

Srbija i Rusija ne priznaju neovisnost Kosova, proglašenu prije deset godina nakon rata kosovskih Albanaca i režima tadašnjeg srbijanskog diktatora Slobodana Miloševića. Rat je zaustavljen 1999. intervencijom NATO-a koji i danas osigurava krhki mir na Kosovu gdje živi značajna srbijanska manjina.

Hoxhaj tvrdi da Beograd širi utjecaj u regiji upravo preko etničkih Srba u BiH, na Kosovu, Crnoj Gori i do neke mjere u Makedoniji i u Hrvatskoj koja se 90-tih godina prošlog stoljeća i sama suočila s oružanom pobunom lokalnih Srba.

Kosovo, najmlađu europsku državu, posebno brine ubrzana militarizacija Srbije koju Rusija naoružava borbenim zrakoplovima, protuzračnim sustavima i drugom sofisticiranom vojnom opremom. Moskvu se, osim toga, dovodi u izravnu vezu s neuspjelim pučem u Crnoj Gori prošle godine kako bi se spriječilo priključenje te zemlje NATO-u.

“Srbija se i dalje pokušava proširiti izvan svojih granica, a Rusija ne samo da podupire njezine ambicije, nego ih i jamči. Rusija nikada nije bila dobrodošla kao posrednik na Balkanu”, kaže Hoxhay.

“Najbolje što bi preventivna diplomacija demokratskog svijeta mogla učiniti jest omogućiti Balkanu da svlada posljednju prepreku na putu mira i spriječi pobjedu najmračnijih sila u regiji”, istaknuo je kosovski ministar.

facebook komentari

  • EMINƎM

    onome kome se obraćate za pomoć su i proizveli problem na Balkanu, Yugoslavija i njezin zloduh još živi i u zapadnim zemljama eu-a za Rusiju odavno svi znaju

  • Dusko Besenic

    Mlađim ljudima se mogu “prodavati” razne priče o našem “prijateljstvu” sa nekim državama,a zbilja je da, pred raspad juge,mi nismo imali nigdje prijatelja,osim u svetom papi Ivanu Pavlu II zato što nas je on iskreno ljubio,kao preostali vrh velikog HRVATSKOG naroda,čiji je i on bio pripadnik i potpuno svjestan toga! Činjenica je kako je državni tajnik SAD-a osobno došao u Beograd dati podršku Miloševiću za vojni napad na Sloveniju,Hrvatsku i BiH,pod uvjetom da se to obavi brzo,što je bilo realno za očekivati obzirom na razoružanost Hrvatske,kao najveće “opasnosti” za opstanak nekakve juge,pa makar potpuno bila praktično i velika Srbija! To je velika pogreška vanjske politike SAD-a,što su kasnije shvatili i stubokom promijenili stav,kada su se otrijeznili od srbijanskih laži,jer srbijanci uvijek šuruju sa Rusima,koji bi preko njih,u tom slučaju,imali vojni izlaz na Jadransko more,što im je bio cilj i zbog čega su reskirali u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori! I dan danas cilj im je ostao isti i zato su sada privoljeli Srbiju da glumata želju za ulazak u EU,a glupa Merkelica (jednako glupa kao i sa migrantima!) je nasjela na srbijanske laži,što je uopće ne opravdava! Reagiranje naših političara je mlako i mlitavo,za što se potrudio Plenković,maknuvši iz ministarstva vanjskih poslova g.Miru Kovača! Uz ovakve “prijatelje” Hrvatske,neprijatelji nam uopće nisu potrebni !