Pratite nas

Hrvatska

Kotromanović se vraća iz Amerike sa 16 helikoptera

Objavljeno

na

Kada je u pitanju Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, 2015. godina mogla bi biti godina povratka helikopterske jurišne konjice. Na proljeće iduće godine, vjerojatno već početkom ožujka, ministar obrane Ante Kotromanović odlazi u Washington. Tamo će se susresti s američkim kolegom, ministrom obrane Ashtonom Carterom

s kojim će više puta razgovorati o vojnoj bilaterali. Jedna od važnijih točaka razgovora dvojice ministara bit će finalizacija dogovora o obnovi eskadrile borbenih helikoptera za HRZ, komponente koja je u našem zrakoplovstvu nerazumno i u tišini ugašena prije deset godina.

U Ministarstvu obrane RH definitivno su odlučili nabaviti 16 rabljenih američkih borbenih helikoptera OH-59D “kiowa warrior”. Prije negoli se Kotromanović uputi prema Pentagonu, već krajem siječnja stručna ekipa iz HRZ-a otputovat će u SAD, gdje će pregledati helikoptere koje bismo od američke vojske dobili u sklopu američkog programa „Excess defense articles“ (EDA).

Helikopteri se nalaze u katalogu ponuda vlade SAD-a u sklopu programa viškova vojne opreme. Za sada nije poznato po kojoj bi se cijeni nabavljali laki izvidničko-borbeni helikopteri “kiowa warriorsi”. No, prema našem izvoru, SAD bi ponudio „dugoročno povoljan financijski aranžman“.

“Kiowa warriorse” u HRZ je voljan osobno pogurati i američki ministar obrane Carter kojemu Hrvatska nije nepoznat teren. Današnjoj generaciji hrvatskih političara vjerojatno je nepoznato da je Carter 1995. godine bio član pregovaračke delegacije SAD-a u Daytonu, gdje je okončan rat u BiH, ali i na području cijele bivše Jugoslavije.

Njegov angažman doveo je i do dogovora SAD-a i Rusije o rasporedu ruskih mirovnih snaga u postratnoj BiH. Ashtonovim tvrdim, neki kažu „jastrebovskim“, pristupom u krojenju karte s rasporedom mirovnih snaga u BiH neutralizirana je diplomatska akcija tadašnjeg šefa ruske diplomacije Andreja Kozirjeva koji je namjeravao u BiH dovući veći broj ruskih mirovnih snaga kako bi Moskva ostvarila snažniji utjecaj na Balkanu. Nedavno imenovanje ovog mirovnog pregovarača i doktora teorijske fizike za prvog čovjeka Pentagona mnogi vide kao dodatni plus u vojno-političkim odnosima Zagreba i Washingtona.

Sukladno američkim pravilima, prodaja helikoptera bit će vojna transakcija bez gospodarske kompenzacije u poslovima za hrvatske tvrtke, što je nesumnjivi minus u ovom aranžmanu.

Što će “kiowa warrior” donijeti HRZ-u? Dugoročno gledano, u sklopu članstva Hrvatske u NATO-u, OH-58 “kiowa warrior” može se okarakterizirati kao normalan korak zamjene ruske zrakoplovne tehnike zapadnom. Ovaj izvidničko-borbeni helikopter bit će pravi radni konj kojeg u HRZ-u neće štedjeti.

Međutim, kratkoročno, bit će to tehnička agonija, s obzirom na nedostatak pilota, kao i tehničara za održavanje zapadnih helikoptera. HRZ ni sada nema dovoljno pilota za sve svoje helikoptere. Ne postoji čak ni strateška rezerva pilota, po čemu smo vjerojatno jedinstvena država u NATO-u.

Paralelno s uvođenjem američkih helikoptera valja prionuti obuci pilota, tehničara, ali i prilagoditi cijelokupnu logistiku. S američkim helikopterom uvodi se i način održavanja “po stanju” (po potrebi, op.a.) koji je potpuno suprotan sadašnjoj filozofiji održavanja helikoptera naslijeđenoj iz JNA, gdje se robuje remontima, a u međuremontnom razdoblju tehničari se gotovo pa dosađuju.

Ashton Carter bio je član delegacije SAD-a u Daytonu i ministar Kotromanović odlazi u Washington u ožujku

Ruski teretni helikopteri MI-8 nakon provedenog remonta definitivno odlaze u prodaju i prošlost. Suprotno prvobitnim planovima, ipak se odustalo od prodaje MI-171 koji ostaju u sastavu našeg ratnog zrakoplovstva. Ipak se radi o novim i dokazanim ruskim helikopterima koji će sigurno još dugo biti kralježnica transportne i spasilačke komponente oružanih snaga, kao i civilnih interventnih službi.

U 2015. vojni planeri u MORH-u, kako je još prije par mjeseci najavio ministar obrane, „razletjet će se po Europi“ kako bi vidjeli mogu li se možda pronaći kakvi jeftiniji rabljeni borbeni lovci. Može i polovica eskadrile, jer tanak vojni budžet je parametar koji se ne može zaobići. S druge strane, posve je jasno da u Ukrajini remontirani “migovi-21” neće u očekivanom postotku moći pouzdano obavljati svoje zadaće. Posebno ne do 2020. kako je to zamišljeno.

Prva adresa u „tour de Europe“ mogla bi biti Norveška koja povlači lovce F-16 A/B koji su u relativno dobrom stanju. Ne treba zanemariti ni rabljene švedske JAS39 gripene čiji su predstavnici u Hrvatskoj stalno prisutni. Ako bi se Hrvatska odlučila za gripene, zajedno s Mađarskom i Češkom, a možda i Slovačkom koja mjerka švedske lovce, stvorila bi se gripen zona u srcu Europe, što bi olakšalo održavanje zrakoplova i uvježbavanje pilota.

Osim toga, ključna je i strateška analiza MORH-a (klasificirana kao vojna tajna) s kraja 2011. koja je JAS-39, pored miga 29, ocijenila najboljim zrakoplovom za potrebe HRZ-a kako po pitanju tehnike, održavanja, jednostavnije preobuke pilota, prilagodbe zemaljske infrastrukture i opreme, tako i, ono najvažnije, po pitanju gospodarske kompenzacije koja bi posrnulom hrvatskom gospodarstvu donijela unosne poslove.

Denis Krnić/Slobodnadalmacija.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministar Krstičević sa švedskim ministrom obrane Hultqvistom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska će prilikom odabira borbene eskadrile koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21 voditi računa ne samo o karakteristikama i sposobnostima zrakoplova već i o strateškom partnerstvu, cijeni te poslovno-gospodarskoj suradnji, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević nakon razgovora sa švedskim kolegom Peterom Hultqvistom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom susreli su se danas, u ponedjeljak, 25. rujna 2017., u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Kraljevine Švedske Peterom Hultqvistom s izaslanstvom.

Ministar Krstičević i ministar Hultqvist su izrazili zadovoljstvo napretkom bilateralne suradnje dviju zemalja, koja se odražava ponajprije kroz suradnju u okviru Europske unije.

Ministar Krstičević zahvalio je švedskom ministru Hultqvistu na dolasku u Hrvatsku i upoznao švedsko izaslanstvo s razvojem hrvatskog sustava nacionalne sigurnosti u kontekstu donošenja nove Strategije nacionalne sigurnosti.

“Republika Hrvatska je prepoznala važnost izmijenjene sigurnosne paradigme i usvojila Strategiju nacionalne sigurnosti, a očekujemo i donošenje novog Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i ovom prilikom želim zahvaliti kolegama iz Švedske na sugestijama i pomoći u izradi ovih važnih dokumenata”, istaknuo je ministar Krstičević.

Također, ministar Krstičević rekao je kako je Švedska značajan gospodarski partner Hrvatske s područja Skandinavije, te da je Hrvatska zainteresirana za daljnji razvoj bilateralnih gospodarskih odnosa.

Švedski ministar Peter Hultqvist izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj i istaknuo kako i Švedska ulaže značajna sredstva u obranu i u razvoj novih sposobnosti.

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji. Ministar Krstičević naglasio je kako “stalno promjenjiva sigurnosna paradigma traži od nas da budemo još bolji i spremniji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima današnjice”, a ministri su se složili da je važno pronaći nove načine kako bi se bolje suočili s novim sigurnosnim izazovima.

Ministri su također razgovarali i o aktualnoj temi nabave višenamjenskog borbenog aviona, u kojoj je Švedska jedna od zemalja kojoj je upućen Zahtjev za ponudom.

Ministar Krstičević je naglasio kako je to jedan od najvažnijih projekata koji očekuje Hrvatsku i da će ključni parametri osim karakteristika i sposobnosti aviona, biti tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. „Vodit će se transparentan postupak, sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.

Potrebna je i poslovno gospodarska suradnja s novim partnerima od koje očekujemo snažan zamah našem gospodarstvu, širenju poslovanja naših tvrtki i otvaranju novih radnih mjesta za naše građane. “

Također, tijekom sastanka se razgovaralo i o mogućnostima buduće suradnje u kontekstu razmjene iskustava pri implementaciji ciljeva sposobnosti.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, švedski ministar obrane s izaslanstvom će se susresti i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Damir Krstičević: Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati