Kovač: Hrvati su najeuropskiji narod u BiH, moramo skrbiti za njih

0

Šef hrvatske diplomacije Miro Kovač u emisiji N1 televizije ‘Točka na tjedan’ prokomentirao je situaciju u Bosni i Hercegovini te položaju hrvatskog naroda u toj zemlji.

Je li referendum koji bi se 25. rujna trebao održati u BiH uvod u odcjepljenje RS-a i raspad BiH?

“Dobro je da je srpski državni vrh poslao poruku Dodiku da ne podržavaju održavanje referenduma. Za nas je najvažnije da BiH opstane kao država. Kao potpisnici Daytonskog sporazuma imamo odgovornost prema BiH i Hrvatima u BiH. Moramo učiniti sve kako bi postali ravnopravni s Bošnjacima i Srbima, a na njima je da nađu najbolji model za funkcioniranje države. Na taj način BiH će moći napredovati prema EU, a mi smo i podržali zahtjev za njihovo članstvo u Uniji.

Hrvati su najeuropskiji narod u BiH. Mislim na način da su u rodbinskim i prijateljskim vezama, a povezani su s Hrvatskom koja je članica EU-a, te da im je u interesu da BiH što prije završi u EU. Hrvatska će snažno podupirati europski put BIH”, piše N1.

Dodik ne odustaje od referenduma, hoće li se on održati?

“Za sada imamo najavu, sačekajmo da vidimo hoće li ga biti. Ništa se neće dogoditi revolucionarno, i onda ako se referendum održi. Naš je zadatak da skrbimo o Hrvatima koji su tamo ustavotvornan narod.

Je li potrebna revizija Daytonskog sporazuma?

“Revizija da, ali samo ako se oko toga slože tri naroda. Očito je da je jedna nadogradnja potrebna, ali za to je nužno imati konsenzus Bošnjaka, Srba i Hrvata.”

facebook komentari