Pratite nas

Krajnje je vrijeme da Parlament Srbije utvrdi stvarne uzroke odlaska Srba iz Hrvatske

Objavljeno

na

Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama u Vojvodini pozvao je predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković da zakaže posebnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o stvarnim uzrocima odlaska Srba iz Hrvatske i o odgovornosti Srbije za to stradanje, prenio je u utorak internetski portal “Autonomija”, Neovisnog društva novinara Vojvodine.

Odgovornost Srbije

Operacija-Oluja foto bktvnews prt sc_1393337293“Krajnje je vrijeme da se nakon 19 godina utvrde stvarni krivci za pogrom i izdaju srpskog naroda te javno žigoše i kazneno goni one koji su digli srpski narod na pobunu protiv hrvatske države, a onda tijekom ‘Oluje’ prvi podvili rep i pobjegli u Srbiju”, navodi se u priopćenju za javnost odbora.

Dodaje se da država Srbija mora odgovoriti na pitanje kako se moglo dogoditi da čitavo vojno, policijsko i državno vodstvo tadašnje samoproglašene “Republike Srpske Krajine” napusti Knin i “bude dobrodošlo u Srbiju, iako je ostavilo goloruki narod na milost i nemilost hrvatskim vojnim i policijskim snagama”, piše u priopćenju, čiji autori tvrde da su hrvatska vojska i policija “spalile više od 10.000 kuća i pobile više od 2.000 ljudi, uglavnom žena i staraca”.

Pranje vlastite savjesti

Regionalni odbor za pomoć izbjeglicama Vojvodine pozvao je predsjednike Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) – Aleksandra Vučića i Ivicu Dačića – da se izjasne o vlastitom sudjelovanju i o odgovornosti u kreiranju politike koja je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kako tvrdi odbor, “slomila kralježnicu” srpskog naroda na prostoru bivše SFRJ.

“Ta politika izazvala je mržnju, sukobe i rat te masovni progon sunarodnjaka, otimanje i uništavanje njihove imovine, koja im ni nakon 20 godina nije vraćena”, piše u priopćenju za javnost.

Odbor ocjenjuje se da praksa po kojoj se državno vodstvo Srbije zajedno s izbjeglicama iz Hrvatske, ali i s “poznatim profiterima” iz nekih nevladinih udruga jednom godišnje pojavljuje u Crkvi svetog Marka u Beogradu, obilježavajući obljetnicu “Oluje”, nije ništa drugo do “pokušaj pranja vlastite savjesti” za stradanje srpskog naroda.

Utvrditi odgovnornost

Ta izbjeglička udruga, prenosi „Autonomija“, pozvalo je srbijansku vladu da odnuje i posebnu radnu skupinu radi “utvrđivanja odgovornosti” međunarodnih organizacije, prije svega UNHCR-a i OESS-a.

Dodaje se da su te organizacije, uz pomoć Srpskog demokratskog foruma iz Beograda i Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada, izravno utjecale na krajnje negativan ishod pregovora o vraćanju stanarskih prava Srbima izbjeglim iz Hrvatske, i trajni gubitak više od 40.000 srpskih stanova. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati