Kraljevi se klanjaju Kralju

0

Veliki i mudri kraljevi pali su na koljena jer vidjeli su Kralja nad kraljevima. Rodio se Bog i svim ljudima na zemlji donio novo svjetlo. Svjetlo koje je vječno. Svjetlo koje je put baš kao što je zvijezda repatica te blažene noći bila putokaz kraljevima.

Na blagdan Sv. Tri Kralja ili blagadan Bogojavljenja obično raskićujemo bor i uklanjamo sve božićne ukrase. Mičemo sav raskoš i blještave ukrase, jer kao da od tolikog svjetla nismo uspjeli vidjeti pravo svjetlo – malog Isusa, malog Boga, malog čovjeka, malog sebe. Na današnji blagdan padaju sve laži i obmane, jer rođen je Onaj koji je istina. Priznaju to i veliki kraljevi koji su bili kraljevi poganskih naroda, a na svom su putu prema Betlehemu doživjeli obraćenje da bi se napokon u štalici poklonili većem od sebe. Svjedoči o tome i evanđelist Matej.

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: “Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.”

Tada Herod potajno dozva mudrace i razazna od njih vrijeme kad se pojavila zvijezda. Zatim ih posla u Betlehem: “Pođite, reče, i pomno se raspitajte za dijete. Kad ga nađete, javite mi da i ja pođem te mu se poklonim.” Oni saslušavši kralja, pođoše. I gle, zvijezda kojoj vidješe izlazak iđaše pred njima sve dok ne stiže i zaustavi se povrh mjesta gdje bijaše dijete. Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu (Mt 2, 1-2)

Smirnu (plemenitu mast) nosili su kao čovjeku, zlato kao kralju i tamjan kao Bogu. Zapadni kršćani od 8. stoljeća trojicu mudraca poznaju pod imenima Baltazar, Melkior i Gašpar, dok se na istoku koriste različita imena. Nakon smrti njihove su relikvije odnesene u Carigrad, kasnije u Milano i na kraju u katedralu u Kölnu gdje se nalaze i danas.

facebook komentari