Kreće raskol u SDP-u, Josipović će povesti rat protiv Milanovića?

3

Političke analitičare nije iznenadila pobjeda HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a ove izbore okarakterizirali su kao uvertiru u parlamentarne izbore na kojima prognoziraju pobjedu iste političke opcije.

ivekPolitički analitičar Davor Gjenero smatra da je rezultat očekivano tijesan, kao što su očekivani pobjeda Grabar Kitarović te kraj jednog neuspješnog političkog mandata Ive Josipovića i slom njegove izborne strategije. Treba, kaže, zaboraviti kolika je razlika. Legitimitet buduće predsjednice, ističe, ne ograničava činjenica da je njezina pobjeda pred predsjednikom Josipovićem tijesna kao niti činjenica da su određenu ulogu imali glasovi Hrvata koji ne žive u Hrvatskoj.

“Sve je to dio izbornih pravila koje smo znali od ranije, a izbori su dobiveni sukladno tim pravilima”, naglasio je Gjenero.

Iza nje stoji organizacija koja je sve snažnija

Na njezinu pobjedu utjecalo je, kazao je, to što iza nje stoji politička organizacija koja je sve snažnija i ona se pobrinula ne za ključni kontingent njenih glasova, nego za to da joj se ne odliju glasovi desne margine.

Po njemu je bilo odlučno što je Grabar Kitarović cijelo vrijeme nastupala kao kandidatkinja političkog centra i što je nakon prvog kruga izbora stekla veliko samopouzdanje, nastupivši vrlo jasno državnički, ustrajajući na konceptu okupljanja.

“Nije uspjela Josipovićeva strategija antagonizacije zbog toga što Grabar Kitarović nije političarka koja antagonizira”, istaknuo je Gjenero.

Razlozi za Josipovićev poraz

Josipović je, po njegovom stajalištu, izgubio izbore iz nekoliko ključnih razloga – prvi je što je u izbore ušao kao kandidat stranke kojoj se stranačka infrastruktura i vlada u kojoj sudjeluje raspada. Drugi razlog je to što nije bio “džentlemen”, a treći je to što je pokušavao ponižavati protukandidate, a naročito izbornu pobjednicu. Četvrti je to što je pokušavao manipulirati izbornom procedurom i iskorištavati trenutnu poziciju i pokušavao od Vlade dobiti ustupke, kao npr. onaj s odgađanjem datuma izbora na onaj koji bi bio njemu primjereniji, a protivan je Ustavu. To je, ustvrdio je, kumulativno utjecalo na njegov poraz.

Za očekivati je da se Josipović vrati u stranku i povede rat protiv Milanovića

Gjenero je ocijenio da nakon promjene na Pantovčaku slijedi promjena u Saboru i u Banskim dvorima. “Čini mi se da noćas, unatoč tvrdoj retorici Vlade i premijera o tome kako su zadnja obrana demokracije, možemo računati na to da počinje raskol u SDP-u. Možemo računati na to da će se Josipović vratiti u članstvo u stranci i povesti rat protiv Milanovića koji je, objektivno, ključni krivac njegovog izbornog poraza. Tu će početi erozija stranke”, smatra taj politički analitičar.

Predviđa da budžet SDP-ovog ministra financija Borisa Lalovca neće proći u Bruxellesu, pa se u ožujku zbog problema prekomjernog deficita i prekomjerne makroekonomske neravnoteže može očekivati potpuni slom Vlade, odnosno parlamentarni izbori u svibnju.

Iznenadila ga je izlaznost koja je, kako je istaknuo, bila viša nego što je očekivao. “Činilo mi se da će retorika Josipovića koja je bila antagonozirajuća, polučiti rezignacijom njegovog biračkog tijela. Njegovih glasača je izašlo nešto više na izbore nego što se moglo očekivati”, rekao je.

HDZ pobjedom na predsjedničkim gotovo osigurao pobjedu na parlamentarnim izborima

Politolog Boško Picula smatra da će pobjeda HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima definitivno dinamizirati političku scenu jer je Hrvatska ušla u godinu u kojoj bi se trebali održati parlamentarni izbori.

“Ovo je poticaj HDZ-ovoj koaliciji da još uvjerljivije nastupi na tim izborima”, rekao je Picula.

Smatra da je HDZ pobjedom na predsjedničkim gotovo osigurao pobjedu na parlamentarnim izborima.

S druge strane, kaže Picula, vladajuća Kukuriku koalicija će se u posljednjoj godini mandata suočiti s pitanjem legitimiteta prema biračima. “Ovo je poruka Josipoviću koliko i cjelokupnoj vlasti jer su ih birači percipirali kao jednu cjelinu”, kaže Picula.

Drži da je bilo za očekivati tijesan rezultat između dvoje kandidata koji je bio neizvjestan do samoga kraja izbora nakon izjednačene razlike od svega 1,3 posto u prvom izbornom krugu.

“Izbori su pokazali da je hrvatsko biračko tijelo potpuno podijeljeno što se tiče podrške kandidatima, a tu nije samo riječ o podršci kandidatima nego i o političkoj podjeli zemlje na pola”, rekao je Picula.

Za njega bi svaki drugi rezultat bio iznenađenje u odnosu na ishod nedjeljnih izbora. Mogla se očekivati tijesna pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović

Profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zdravko Petak ocijenio je da rezultati izbora nisu iznenađenje i da se mogla očekivati tijesna pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović.

Komentirajući izborni rezultat koji je bio neizvjestan do samog kraja, Petak je rekao da se to moglo očekivati.

“Sve prognoze su govorile da će biti izuzetno tijesan rezultat. Nije iznenađenje tijesna pobjeda Grabar-Kitarović”, rekao je Petak u izjavi za Hinu.

“Ljudi koji mjere javno mnijenje ovih zadnjih pet-šest dana prije održavanja izbora su govorili doslovce o ‘mrtvoj utrci’, a sada hoće li biti jedan postotak više ili manje za nekoga, to se ne može predvidjeti”, rekao je Petak. Istaknuo je da se svakako moglo pretpostaviti da pobjednik dobiva najviše 52 posto glasova.

Upitan što po njegovom mišljenju slijedi nakon promjene na Pantovčaku, Petak je rekao da će nakon promjene na Pantovčaku sigurno biti nova situacija i za Vladu.

“Kolinda Grabar-Kitarović je više puta istaknula da će ona na neki način, unutar ovlasti koje joj Ustav dopušta, pokušati, ‘politički prodrmati tu Vladu'”, ustvrdio je Petak.

Rekao je kako se Vlada “definitivno mora prenuti”, čak da je i rezultat bio drugačiji te da će to sigurno biti dodatni pritisak na Vladu.

Ključno je hoće li nova predsjednica i Vlada postići konsenzus.

Kazao je da bi možda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila za to da se pokuša stvoriti nekakva politička platforma zajedništva na razini Hrvatske oko reformi. Ključno je vidjeti hoće li predsjednica Grabar-Kitarović i Vlada naći zajednički konsenzus.

“Do sada nikakvog ozbiljnijeg razgovora i suradnje o onim strateškim pitanjima razvoja Hrvatske između vladajuće koalicije i HDZ-a prije svega i njegovih koalicijskih partnera nije bilo. To je taj novi moment koji može biti posljedica ovih izbora”, ocijenio je Petak.

Upitan što je po njegovom mišljenju uzrok gubitka izbora Josipovića i pobjede Grabar-Kitarović Petak je rekao je da su to apsolutno rezultati Vlade i činjenice da su birači koji su htjeli promjenu na Pantovčaku izrazito loše ocjenjivali Vladu.

Ključni moment Josipovićevog gubitka

“Podrška Vladi je 20 posto, ocjene Vlade su izrazito loše, a Josipović je bio kandidat te političke opcije. On se nije znatnije založio za izmjene tih politika, s nekom vrstom pritiska. Izašao je naravno s konceptom ustavnih reformi, ali to je bilo u tom izbornom paketu”, rekao je.

Ustvrdio je da je ključni moment gubitka izbora Ive Josipovića što je na neki način uvijek davao vrlo uvijene komentare lošim performansima vlade – izrazito lošim socio-ekonomskih pokazateljima, lošem zapošljavanju i iseljavanju mladih, iseljavanju liječnika, zatvaranju desetina tisuća obrta, deložacijama…

“Ja mislim da je to ključni moment gubitka izbora Ive Josipovića”, istaknuo je Petak.

Upitan kako komentira odaziv, rekao je da je nešto viši odaziv rezultat prije svega gotovo “mrtve utrke” između dvoje kandidata, a i jačeg prezentiranja sučeljavanja prije svega unutar televizijskih formata, nešto što je tipično za zapadne kampanje i to je praktički postalo vrsta obrasca koji ulazi polako i u hrvatski politički život.

Hina|Danas.hr

facebook komentari

 • diablo

  The End

  • peppermintt

   napokon 😉

 • Otporaš

  Glava boli, mamuran jesam, ali nije mi žao‏,
  Poruka je jednog ZDravog i državotvornog Hrvata. Poruka je poslata u ponedjeljak 12.1.2015. Vrijedi ju prošitati. Ja sam ju pročitao i uskliknuo: DOK JE SRCA, BIT ĆE I KROACIJE!
  Svakako želim na ovu poruku nadodati to;

  HIPOTETIČNO: Da je na listi za predsjednika Hrvatske bio Poglavnik dr. Ante Pavelić i drug Tito, uvjerenja sam da bi Tito pobjedio, ne zato što bih ja to želio nego zato što još u Hrvatskoj i izvan nje ima Jugoslavena hrvatskog podrijetla ili obratno, Hrvata jugoslavenskih osjećaja. Zato ako uzmemo ovaj tijesni izborni rezultat u obzir se nesumnjivo se dolaza do zaključka da svi oni koji bi glasovali za Tita bi glasovali za YUsipovića, tj. glasovali bi za Jugoslaviju a ne za Hrvatsku. SRAMOTA I TO VELIKA SRAMOTA!!!

  PROČITAJTE PORUKU:

  11:18 AM

  Dragi
  striče Mile prvo ti moram priznati svoju sramotu. Sinoć sam se napio
  kako se nisam napio još od momačkih dana. Veća skupina nas prijatelja je
  čekala rezultate izbora, i kad je postalo vidljivo da će sve biti dobro
  svi smo se potpuno raspametili ko’ da smo balavci. Pjevalo se, pilo
  se, pirotehnike je bilo, a onda samo se u koloni automobila okićenim
  hrvatskim zastavama vozili uz trubljenje i glazbu po čitavoj donjoj
  neretvi. Zašli smo i u okolicu Ploča gdje na potezu prema Gracu još uvjek
  postoje čvrste baze komunista i Jugoslovena što su i ovaj put dokazali
  glasovanjem. Prošli smo kroz sva crvena sela no incidenata nije bilo.

  Inače
  glasovanje u dalmatinskom djelu neretvanske doline je prošlo daleko
  bolje nego u ostatku hrvatske ili brojkama gledano gradovi Metković 73%
  i Opuzen 69%, te općine ,Pojezerje 83%, moje Slivno 71%, Zažablje 75%, Kula
  72 %, a čak se je rezultat preokrenuo i u crvenim Pločama iz poraza u
  prvom krugu na 55% jučer 🙂

  Inače posebnu počast treba odati
  našoj hrvatskoj braći iz hercegovine koji su strpljivo satima čekali u
  Mostaru da bi glasovali, iako su crveni diplomati činili sve da proces
  uspore, kao i naša brača iz Bosne koji su slično prošli u Tuzli i
  Sarajevu. Time su još jedamput pokazali nepomućenu hrvatski
  svijest. Bratski poZDrav, Žarko