Pratite nas

Hrvatska

Krenuo je nepomirljivi sukob Vesne Pusić i predsjednice Kolinde

Objavljeno

na

Kod nas nesmetano djeluje desetak organiziranih linija vanjske politike, najčešće jedna protiv druge. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zapravo je Ministarstvo stranih poslova u Hrvatskoj. Smije nam se cijeli svijet.

Izbori su namješteni. Ivo Josipović jako je sretan što nije osvojio još jedan mandat. Morao se kandidirati, jer bi u protivnom bio hitno mumificiran. Pronašao je način da izađe iz pakla vlastite Partije. Poraz je sloboda. Spakiraš se na vrijeme, spališ kompromitirajuće materijale, namjerno izgubiš na izborima i odlaziš na još veću plaću i još kvalitetniji hrkanac. Sretna supruga Mirjana veseli se normalnom obiteljskom životu.

Josipovića je sredila Pusićka

Vesna Pusiæ dala potpis potore kandidaturi Ive Josipoviæa

U izbornoj noći, Partija je plakala, komitetlije su čupali svoje kose, a Josipović je veselo izašao na binu i kulturno čestitao Kolindi na “pobjedi”. Bilo je jako zanimljivo promatrati neobično veselog Ivu Josipovića, koji je cvjetao i zračio kao da je izborni pobjednik. “Gotovo je! Meni je te žene dosta!”, ponavljao je Josipović. Svi prisutni mislili su na Kolindu, a Josipoviću je prisjela jedna druga prispodoba. I dotična nije njegova supruga. Neiskrenu podršku Vesne Pusić i svih tih ostarjelih i potrošenih drugarica, Josipović je prihvatio za potrebe miniranja vlastite kampanje. Pa ipak, usprkos svemu tome, još je morao spriječiti namještanje izbornog rezultata.

Što je slomilo Pravednika? Po svemu sudeći, krivac za njegov sveukupni neuspjeh je bolesna ambicija Vesne Pusić. Za HDZ-ove vlade titoist Josipović je bez velikih problema preuzeo vanjskopolitičku inicijativu. Praktično je postao novi predsjednik Jugoslavije, simbolički nasljeđujući Mesića, posljednjeg predsjednika Jugoslavije, zamalo i posljednjeg predsjednika Hrvatske. A kada je u Banske dvore stigla koalicija Kukuriku, Josipović je bio blokiran. Pusićka je objasnila Josipoviću da je zrak na Pantovčaku bolji i da tamo može nesmetano stvarati svoju instrumentalnu glazbu za logore. Zbog 2 posto glasova HNS-a, Milanović je prepustio HNS-u važne resore, a prepuštanjem vanjskih poslova Vesni Pusić, generirao je sukobe i blokade u domeni i kodomeni vanjskih poslova. Isto tako, Milanović je znao da bi Josipović nakon drugog mandata na Pantovčaku preuzeo SDP.

Dakle, u tri godine vlade Zorana Milanovića i Vesne Pusić, Josipović nije učinio ništa, ne zato što je posve nesposoban, nego zato što su ga njegovi blokirali. Zrakoplovstvo se raspalo, naša vanjska politika postala je politika vanjskih interesa, a svi ekonomski timovi koje je Josipović okupio posve su ignorirani. Milanović je privatno jako dobar s Emilom Tedschijem, ali ne ferma niti pol posto Tedeschija kada se vraća s Pantovčaka. Možda će Vesna Pusić dobiti milo za drago, jer je Josipović slobodan za novu dužnost, pa može Pusićki pomrsiti račune, napose u njenoj ambiciji da dođe na čelo UN-a.

Ivi Josipoviću možemo predbaciti Lex Perković, odurno kopanje po hrvatskom srcu i slične partijske i/ili udbaške perverzije. O njegovom ocu pričaju se grozote, koje još uvijek nisu opovrgnute.

Bijeg Franje Tuđmana

Podudarnost izjave Vesne Pusić o nacionalističkoj retorici Kolinde GK s komentarom New York Timesa o pobjedi Kolinde na izborima, dao nam je svima za misliti. Znači li to da je Pusićka iskoristila funkcije, koje joj nisu pripadale niti po izbornim rezultatima, niti po Božjim zakonima, da izgradi svoju privatnu mrežu? Nitko živ ne zna što plete ta žena. Glede toga ne trebamo podcjenjivati činjenicu da je Pusićka, supruga američkog Židova litavskog podrijetla, koji je lobist u domeni energetike, što znači da je “na rubu” današnjih političkih i drugih sukoba oko energetskih resursa. Ivan Vrdoljak pogađa što se događa u Ini, a Vesna Pusić najvjerojatnije zna sve tajne. I šuti o njima. Izjava Vesne Pusić otvorena je objava rata predsjednici Kolindi.

Gdje preseliti Ured predsjednika? Kolinda ga može posve ignorirati i formirati posve novi Ured predsjednice. Prođe mjesec dana, Josipović poljubi ženu Saru i osedla magarca, dohvati mač da likvidira obitelj i počini suicid, kako je to red u svim monarhijama, a Kolinde nema. Prolaze godine, a Josipović uporno ustaje svako jutro, pomoli se, ispovijedi, oprosti od obitelji i čeka Kolindu. Stipe Mesić naprosto bi poludio od zavisti da Ivo Josipović tako zadrži Titovu rezidenciju na Pantovčaku.

Skromna Kolinda računa na državnu rezidenciju u Visokoj ulici, u blizinu Vlade i Sabora, koju koristi Ministarstvo vanjskih poslova, a u njemu je još godinu dana glavna Vesna Pusić. Neću se iznenaditi ako sljedeći tjedan Vesna Pusić preseli svoj ured u Visoku, samo zato da spriječi dolazak predsjednice Kolinde bliže Saboru i Vladi. To praktično znači da Kolinda može raspakirati svoju vojnu vreću za spavanje kod Kamenitih vrata i čekati da joj se Gospa smiluje. Možda se dozove pameti, pa pokrene vojnu intervenciju? Ako bude pameti, potražit će pomoć kardinala Bozanića i smjestiti se u crkvu svetog Marka, gdje bi prvo bijelo polje izrazilo njenu “nacionalističku terminologiju”. Zamislite užas Vesne Pusić kada će za godinu slušati kako odjekuje zvono svetog Marka. Kome zvono zvoni? Tebi, Vesna! Pakiraj se iz hrvatske države!

Mate Laušić veli da je lokacija u Visokoj ulici potpuno nepogodna za Ured predsjednice. Ulice su uske, a kuća ima samo jedan ulaz. Zar se zgrada ne može napustiti kroz prozore? Otežan je pristup protupožarnom vozilu, a teško je prići i padinom prema Tuškancu. Laušić se grozi mogućeg napada raketnim bacačem na štićenu kolonu. Sve to Laušić krasno analizira, a onda je ipak na neki način sebi skočio u usta. Ako bi Kolinda privatno preselila u Visoku sa svojom obitelji, onda je moguća pozitivna sigurnosna procjena objekta. Kao, predsjednicu dozvoljeno ju je smaknuti u njeno privatno vrijeme. Nismo niti znali da smo strane državnike izlagali takvoj pogibelji.

Dobro, ako je Franjo Tuđman pobjegao na Pantovčak nakon granatiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. godine, zašto su se Vlada RH i Sabor vratili na Gornji grad? Po svemu sudeći, riječ o ljudima koje nije šteta žrtvovati, što kriza u zemlji potvrđuje. Vladu i Sabor trebamo iseliti s Gornjeg grada zbog zaštite starina. Nego, kako su Banski dvori prošli sigurnosnu provjeru? Koliko pamtim, Tuđman je “slučajno” pobjegao u tunel, a na razvaline je herojski, za kamere, ušetao neizbježni Mate Laušić. Zakasnio je sa sigurnosnom procjenom.

Znate, povjesničari uvijek pronađu zašto je neki vladar bio genijalan. Tako se priča da je Franjo Tuđman preko svojih udbaša i kosovaca pokrenuo raketiranje zbog proglašenja samostalnosti, a možda je to učinio kao bolesni titoist, da se domogne Titove vile. Iako je prihvaćeno mišljenje da je raketiranje Banskih dvora više naštetilo Srbiji nego Hrvatskoj, istina može biti suprotna: raketiranje Banskih dvora išlo je na ruku bespoštednom ratu između prezidencijalne i premijerske linije u državnoj upravi. Imali smo obrambeni Domovinski rat, privatizacijsku pljačku i građanski rat između institucija hrvatske države. Imamo hrvatsku paradržavu i na tome će ostati.

Šoping sa zrakoplovom Vlade

KolindaVecaNedavno je Vesna Pusić iz Ankare zahtijevala da državni zrakoplov dođe po nju. Valjda se vraćala iz Kalifata. Bit će velike frke. Recimo, Pusićka planira odletjeti u Pariz do Ive Goldsteina, na kavicu pod slikom druga Tita, a ono je zrakoplov u Berlinu. Što se događa? Predsjednica Kolinda posjetila je Angelu Merkel! Pusićka bi digla takvu viku da bi se tresla cijela Unija. Hrvatska mora ostati uz Britaniju! Hrvatska je poprište obavještajnog rata u EU-u, umjesto da europske obavještajne službe konačno pokrenu iskrenu suradnju.

Znamo da unutar EU-a traje prikriveni rat protiv Eurozone koji provodi Britanija sa svojim satelitima, koji odgovara i SAD-u. Hrvatska je visoko eurozirana, ali je veliko pitanje koliko će protunjemačka asocijacija dopustiti odgovarajuće hrvatsko političko repozicioniranje unutar EU-a. Najava Kolinde da će obnoviti dobre odnose s Njemačkom, “našom prijateljicom”, izazvat će reakciju Britanije. Lex Perković zapravo je širi projekt vezanja Hrvatske uz tradicionalne neprijatelje Hrvatske.

Kolinda je pozvala naciju na okupljanje, za potrebe gospodarstvenog oporavka i izlaska iz krize, a Vesna Pusić to interpretira kao nacionalističku terminologiju. Na koji se narod treba pozvati predsjednica Hrvatske? Na Španjolce, Poljake, Rumunje i Eskime?

Čeka nas pravi građanski rat unutar resora vanjske politike RH. Uz prihvatljive Kolindu, Granića, Šarinića i Šimonovića, prisutni su titoisti Milanović, Pusić, Josipović, Mesić, Lončar i cijela vojska sličnih jugoslavenskih proizvoda. Lako za relaksirajuću mogućnost da Vesna i Kolinda jedna drugoj čupaju kosu, Pusićka ima ambicije da zasjedne na čelo UN-a. To govori o snazi Pusićkinog, za većinu nacije skrivenog lobija, koji se ne oslanja samo na titoiste. Radimiru Čačiću napokon je došlo do pameti s kim se zakačio, pa se pokajnički pojavio u izbornom stožeru Ive Josipovića. Svejedno, Pusićka je pogriješila, ako ni zbog čega, onda zbog činjenice da joj Kolinda sa svoje pozicije predsjednice RH može pomrsiti račune. Možemo li zbog toga očekivati ograničeni prekid vatre između Pusićke i Kolinde?

Tu je i širi rat Zorana Milanovića i Vlade protiv Kolinde i njenog ureda. Milanović je ispao neotesan, jer je po svim normama trebao Kolindi čestitati na pobjedi. Nova predsjednica RH zahtjeva ozbiljnu zajedničku sjednicu s Vladom RH, na kojoj se treba sagledati stanje u zemlji, grubo odrediti strateške ciljeve i okvire konkretnog operativnog plana za izlazak zemlje iz duboke gospodarstvene i društvene krize. Milanović na to neće pristati, najviše zato što ne može ponuditi nikakve suvisle odgovore. To opet znači da će predsjednica Kolinda pokrenuti u Saboru opoziv ovog saziva Vlade.

Iako vladajuća garnitura to omalovažava, Mesić je na sjednici s vladom Ive Sanadera ukazao na razmjere krize. Milanović treba razmisliti o činjenici da je Ivo Sanader pao uz blagoslov tadašnjeg predsjednika RH, nakon što je Sanader omalovažio Mesićevu inicijativu. Kolinda predlaže prepuštanje građanima rezidencija na Pantovčaku i na Brijunima, odnosno njihovu komercijalizaciju. Vladajućoj koaliciji Kukuriku, mogao bi biti trn u oku i Kolindin ured za zviždače.

Naravno da vrag vreba žrtvu. Po zakonu vjerojatnosti, zrakoplov Vlade jednog će dana pasti, što zbog zamora materijala, što zbog ljudske pogreške, a uvijek je moguća sabotaža. Možemo otvoriti kladionicu tko će stradati, a Ikar će vjerojatno biti onaj tko leti češće. Ako pitate narod, reći će da Pusićka treba letjeti češće. Ruta Ivana Šimonovića uvijek je dugačka, prekooceanska.

Možete zamisliti na kakve će muke Vesna stavljati Kolindu. Predsjednica leti do Milana, u ekonomskoj klasi, da jeftino kupi kilt za svečanost inauguracije pa mora presjesti u Wieni, jer moćna Hrvatska nema direktan let za Milano. Koga zanima biznis? Kolinda malo pridrijema u čekaonici, kad ono nastaje frka – sletio je zrakoplov hrvatske vlade. Vesna Pusić izlazi na pistu, koju ona osobno doživljava kao modnu, padaju državničke počasti, sviraju se himne, Pusićka paradira dva kruga u Austrougarskoj i nakon toga jednostavno uđe natrag u avion. Martin u Rim, Martin iz Rima.

Kog vraga da radi u toj Austriji, poraženoj u oba svjetska rata, u Austriji koja je zatrovana nacionalističkom terminologijom? Šef austrijske vlade je kancelar! Austrija je saveznica Njemačke! Austrija nam je ponudila neka zajednička veleposlanstva, ali smo odbili, jer su Pusićka i Josipović bili zainteresirani da to provedu sa Srbijom, čime bi poslali jasnu terminološku i političku poruku. Poliglot na čelu RH sporo uči jugoslavenski jezik. Kolinda još uvijek nije ovladala terminologijom jugoslavenske diplomacije a želi voditi “bivšu” jugoslavensku republiku. Možda smo ipak glasovali neprimjereno povijesnom trenutku?

Autor: Tvrtko Dolić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati