Pratite nas

Pregled

Krešimir Planinić: Ne postoji ljudsko pravo na prekid trudnoće

Objavljeno

na

U emisiji ‘Otvoreno’ Domagoja Novokmeta na HRT-u govori se o odluci Ustavnog suda o ocjeni suglasnosti s Ustavom zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Odluka Ustavnog suda je donesena nakon 26 godina, a Sabor mora u roku od dvije godine donijeti novi zakon. Ovu odluku komentiraju gosti emisije: odvjetnik Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji, Milan Kujundžić, ministar zdravstva (HDZ), Arsen Bauk (SDP) i Sanja Sarnavka iz Platforme 112.

Ustavni sud pobačaj nije zabranio, ali Sabor treba donijeti odluku u sljedeće dvije godine. Europske zemlje pobačaj zabranjuju od 10. tjedna, dok Malta i Andora pobačaj u potpunosti isključuju.

> Marko Jurič: Ustavni sud je donio sramotnu odluku o pobačaju

Ministar Kujundžić pozdravio je odluku Ustavnog suda. Zakon je star 39 godina i potrebne su izmjene. ‘Mislim kao i većina Hrvata, a to je da život počinje začečem, kao liječnik, ali i s duhovnog aspekta- duša ulazi u to biće začećem. Mislim da smo mi svi protiv abortusa. Treba učiniti sve kako bismo sačuvali život.’

Tih 10 tjedana je medicinska kategorija gdje je medicinski umjetno određena. U tih 10- 12 tjedana je zapravo vrijeme gdje ona odlučuje hoće li roditi ili ne. Mislim da se svi trebamo boriti sačuvati život.’- rekao je Kujundžić.

Sanja Sarnavka je rekla kako nema zagovornika pobačaja, ‘mene čini tužnom što mi svakodnevno svjedočimo odlasku mladih iz Hrvatske. Mi svakodnevno svjedočimo odlascima mladih ljudi, pa dok mi donosimo zakone možda mladih parova više ni neće biti, pa neće nitko možda ni tražiti pobačaj.’

Meni ono što je bitno je pravo na izbor. Za razliku od ultra konzervativnih snaga koje nas popriličan broj godina maltretiraju, vi nikada niste čuli od nas da smo mi nekome rekli da nije u redu da rodi.

Svatko tko misli da je pobačaj strašan čin i da će roditi pod svaku cijenu, bilo da je žena silovana ili siromašna, to je njezino pravo i mi joj ga nećemo osporavati. Međutim, netko meni koja se moram sama sa svojom savješću boriti osporava pravo da donesem odluku koja je moja i ja ću snositi njezine posljedice.’, rekla je Sarnavka.

‘Ja ovu odluku Ustavnog suda gledam kao pozitivnu. Do 10. tjedna nitko nema pravo ograničavati ženi, nakon 10. tjedna kreću odluke što će se dalje događati.’ komentirala je odluku Sarnavka.

Planinić je rekao kako je ovdje pozitivno ‘da barem imamo iskazano da takozvano pravo na pobačaj nije ustavno pravo. Niti je pobačaj ljudsko pravo. To je istina. Druga stvar, nakon 26 godina je konačno donesena odluka i treće-  život počinje začećem, o tome sada nema spora i o tome se izjasnila medicinska struka. Zanimljiva je kotradiktornost ove odluke- U prvom dijelu kaže da je zakon iz ’78. u skladu s Ustavom iz ’90. godine, a potom kaže da ipak taj zakon zbog formalno ustavnih stvari ipak zbog toga što je ostario treba osuvremeniti, pa dajte napravite novi.’

‘Dodatno je malo razočaravajuće da na sto stranica imate 7- 8 stranica obrazloženja, a nisu obrazložili na najvažnije pitanje, što znači ustavna kategorija, rečenica: Svako ljudsko biće ima pravo na život, što to ima svako ljudsko biće? I drugo, zašto se ova odluka temelji na plagijatu? To govorim zato što smo usporedili ustavnu odluku Ustavnog suda Slovačke sa ovom odlukom i naišli smo na identične rečenice. Problem je u tome što Ustav republike Slovačke ne prepisuje isto kao Ustav RH. Mi ćemo se i dalje zagovarati da svako ljudsko biće ima pravo na život.’- objasnio je Krešimir Planinić.

Planinić je rekao kako  je u kontradiktornosti kada se u uvodu te odluke kaže da je pravo na život iznad svih drugih prava, onda ne može pravo žene biti iznad prava života nerođenog djeteta.

‘Vidim da se spominju mnoge stvari koje se ne spominju u Odluci ustavnog suda- ne spominje se tih famoznih 10 tjedana. Ovaj zakon koji je na snazi je zastario u svim segmentima, ta informiranost, edukacija nije uopće spomenuta, postoje modeli i sa posvajanjem.’- kazao je Planinić te nastavio:

‘Što se nas tiče, udruge U ime obitelji jedino se može razmišljati o životu djeteta u odnosu na život majke. Sve ostalo su individualne želje koje se pokušavaju staviti u Ustav i zakon, a na taj način ne funkcionira društvo.’

Bauk je rekao da mu je odluka Ustavnog suda potpuno očekivana, jasno mu je bilo ‘da ovakva definicija u članku 21 Ustava ne isključuje pravo na pobačaj, odnosno pravo na prekid trudnoće’ nije bilo elemenata da se sa tom formulacijom iz Ustava ovaj zakon proglasi neustavnim nakon 26 godina’ rekao je Bauk te nastavio kako misli da je ovo početak javne rasprave o novome zakonu, ‘taj zakon će se donositi u Saboru, pripremat će se u Vladi RH i de facto borba počinje danas.’

Ja mogu samo reći da u ime SDP-a mi nećemo prihvatiti nijedno riješenje koje bi otežavalo ženi pravo na izbor i da ćemo uvijek biti predvodnik liberalnih prava u društvu.’, rekao je Bauk.

Kujundžić je napomenuo da se u Hrvatskoj zadnjih 15-ak godina broj legalnih abortusa se smanjuje. Prije je broj takvih pobačaja u jednoj godini iznosio 15 000, a danas je to oko 2600, pobačaja.

U daljnjoj raspravi se Sanja Sarnavka poziva na Deklaraciju o ljudskim pravima koju citira na sljedeći način:’ Sva ljudska bića rođena su s jednakim pravima i s jednakim dostojanstvom i vrijednostima’ pri čemu aludira na dio ‘rođena su’ koji tu ne spominje nerođene.

Kujundžić se nadovezao objašnjavajući kako ‘ne možemo pravne kategorije subjektiviteta izjednačavati sa životom.’ Dijete koje je još u majci pravno ne može imati osobnu kartu niti imovinu.’

Kujundžić je rekao kako je obveza države osigurati da se majke ne trebaju bojati ‘da će njihova država stati iza njih i njihova djeteta. I na tome tragu teba ustrajati i ova Vlada i druga koja dolazi iza nje.’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za ratne veterane jednoglasno je u utorak podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji cjelovito objedinjuje njihova prava. “Izradi zakona pristupili smo kako bismo najzaslužnijim za obranu domovine pružili sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama”, rekao je ministar branitelja Tomo Medved, dodavši da će se tim zakonom objediniti prava koja su bila disperzirana u niz različitih zakona.

Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suverena Hrvatska, te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir željeli smo odati priznanje njihovoj žrtvi i osigurati zaštitu digniteta Domovinskog rata, istaknuo je Medved.

Predsjednik Odbora Josip Đakić (HDZ) pohvalio je zakonski prijedlog naglasivši da on predstavlja “velik napredak”, te pozvao sve zastupnike da se donese konsenzusom i time prestane politizacija hrvatskih branitelja.

Zdravko Ronko (SDP) pridužio se pohvalama, posebice izdvojivši pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja. “82.000 hrvatskih branitelja je nezaposleno, prosjek godina im je preko 50 i uglavnom je riječ o stručnoj spremi koja ne može naći posao”, kazao je.

Upozorio je da bi trebalo razjasniti odredbu koja propisuje otpis nedospjelih i dospjelih potraživanja prema korisnicima kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja. “Kome je otpisano 208 milijuna do sada i kome ćemo još otpisati 110 milijuna. Volio bih znati koje su to tvrtke, poduzeća, pravne osobe kojima ćemo to otpisati”, rekao je Ronko.

Od 3066 dodjeljenih kredita za zapošljavanje hrvatskih branitelja u vrijednosti 320 milijuna kuna, otplaćeno je 67, a dosad je otpisano 1829 kredita, dodao je. Medved je obećao da će zastupnici prije rasprave u sabornici dobiti detaljan prikaz svih korisnika tih kredita, čime će se otkloniti bilo kakve sumnje u pogodovanje.

Nezavisni zastupnik Željko Lacković upozorio je na odredbu kojom se širi krug ovlaštenika na obiteljsku mirovinu, naglasivši da bi se ta mjera trebala strogo restriktivno koristiti i vezati uz imovinski cenzus. Odbor za ratne veterane na sjednici je također prihvatio  izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2016. godinu, pri čemu je Mostov Miro Bulj apelirao na ravnatelja Centra Antu Nazora da pripremi dokumentaciju koja bi se poslala Vladi kako bi se uklonili “spomenici koji nose četnička obilježja”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Zahvala zračnim i kopnenim snagama u ime cijele Hrvatske

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske koje su predvodili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov danas je, u utorak, 19. rujna 2017. uz predstavnike DUSZ-a, vatrogastva i lokalne uprave i samouprave boravilo u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

Osnovni cilj bio je dublji uvid u situaciju na terenu, kao i sve nedavne aktivnosti protupožarnih i protupoplavnih namjenski organiziranih snaga (NOS) OSRH koje su zajedno s drugim državnim institucijama i hrvatskim građanima radile na sprječavanju i sanaciji posljedica požara, poplava i suša koje su u zadnjih nekoliko mjeseci zadesile više područja Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta vojarni, izaslanstvu su održane prezentacije o protupožarnoj i protupoplavnoj sezoni 2017., kao i o opskrbi pitkom vodom naselja koja su bila pogođena tim nepogodama i sušom.

Daljnje informacije predočene su tijekom pregleda postroja Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze i drugih pripadnika OSRH koji su bili angažirani u poplavljenim te sušnim područjima.

Obraćajući se pripadnicima OSRH koji su sudjelovali u NOS-evima, ministar Krstičević je iskazao neizmjernu zahvalnost zbog svega što su učinili.

“Svojim nesebičnim zalaganjem i angažmanom, koji je ponekad bio iznad uobičajenih ljudskih mogućnosti, vi piloti i tehničari, pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, stavili ste se na raspolaganje našoj Domovini.

Kao što je hrvatski vojnik bio uz svoj narod ’91. godine, tako ste i vi danas – kroz zadaće pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, od gašenja požara pa do sanacije poplavljenih područja”, poručio je ministar.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je dobru suradnju i koordinaciju s DUZS-om, naročito vatrogastvom. “Prikupili smo naučene lekcije, preostaje nam da ih dobro izanaliziramo i implementiramo u svim područjima, od opreme do organizacije, sve s ciljem da budemo još učinkovitiji”, rekao je general.

Župan Zadarske županije Božidar Longin zahvalio je pripadnicima OSRH na svemu što su učinili za građane. “Bilo je to ljeto s mnogo nepogoda, suša, požara i poplava. Štete su velike, no najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava. Štete bi bile puno veće, da nije bilo vas, ne znam kako bi sve skupa završilo”, poručio je Longin vojnicima.

U sklopu programa posjeta, izaslanstvo je obišlo i novouređeni prostor za zrakoplovne tehničare koji rade na PP avionima Airtractor AT-802 A, kao i postroj akro grupe HRZ i PZO-a “Krila Oluje”. Ministar Krstičević tom je prilikom čestitao pilotima na osvojenoj nagradi za najprecizniji nastup na aeromitingu u Slovačkoj Republici.

Foto: MORH/ T. Brandt

facebook komentari

Nastavi čitati