Pratite nas

Politika

Krešo Beljak ponovno izabran za predsjednika HSS-a

Objavljeno

na

Krešo Beljak danas je na izbornoj Glavnoj skupštini Hrvatske seljačke stranke (HSS) ponovno izabran za predsjednika HSS-a.  Izabran je s 524 glasa, nije bilo protiv, a nevažećih listića bilo je 83.

Beljak je delegatima, predstavljajući prije glasanja svoju kandidaturu, rekao kako vjeruje u budućnost HSS-a i u sve njih. “Vjerujem da svi zajedno možemo i moramo vrlo brzo ponovno pretvoriti HSS u elitnu hrvatsku političku stranku, kojoj će se vjerovati i koja će opet stajati na braniku hrvatske državnosti i hrvatskih nacionalnih interesa”, rekao je. Istaknuo je da će svi zajedno u idućem četverogodišnjem razdoblju udariti temelje novoj politici HSS-a, čuvajući njene temeljne tradicije.

Krešo Beljak rođen je u Brežicama, u Sloveniji, 22. kolovoza 1971., a odrastao je u Samoboru, u gradu u kojem je gradonačelnik i gdje živi sa suprugom i troje djece.

Na Prirodoslovno matematičkom  fakulteta u Zagrebu stekao je zvanje magistra edukacije geografije, a prošle godine je na poslijediplomskom  specijalističkom studiju Vanjske politike i diplomacije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti obranio završni rad na temu “Vanjska politika Hrvatske seljačke stranke”.

Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata kao pripadnik ratne postrojbe 151. samoborske brigade (1990. do 1992.). Član je Hrvatske seljačke stranke je od 2003. godine, prije toga nije se bavio politikom. Za predsjednika HSS-a izabran je prvi put 19. ožujka 2016. Na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. HSS u sastavu Narodne koalicije, predvođene SDP-om, osvaja pet saborskih mandata. Krešo Beljak postao je zastupnik u Hrvatskom saboru.

Velikom većinom prihvaćeno izvješće

Izborna Glavna skupština Hrvatske seljačke stranke (HSS) počela je nešto prije 11,30 sati u Kongresnoj dvorani “Globus” na Zagrebačkom velesajmu. Delegati izborne Glavne skupštine HSS-a prihvatili su velikom većinom, sa samo tri glasa protiv, Beljakovo izvješće. Beljak je istaknuo da je u nepunih 10 mjeseci, koliko je na čelu HSS-a, bilo mnogo burnih događaja, ali da  je Hrvatska seljačka stranka opet, istaknuo je, relevantna i što je najvažnije neovisna hrvatska politička stranka.

“Nikad u povijesti HSS-a kraći mandat trenutačnog, a nadam se i budućeg vodstva stranke ali isto tako nikad u povijesti HSS-a burniji mandat. Nikad se u novijoj povijesti HSS-a nije dogodila tolika medijska pažnja prema našoj stranci i nikad do sada nismo bili toliko uvažavani i pitani za mišljenje oko svih relevantnih stvari koje zanimaju hrvatsku javnost”, rekao je Beljak.

Kazao je kako je odmah nakon stupanja na dužnost predsjednika krenuo u dubinsku analizu stanja stranke koja je bila u “nezavidnom stanju” organizacijski, financijski na rubu bankrota i politički u kritičnom stanju.  “Od parlamentarnih izbora 2003., naša stranka u svakom izbornom ciklusu gubi otprilike 50 posto biračkog tijela.

Taj trend gubitka polovice glasova od izbora do izbora zaustavljen je tek ove godine, te iako smo dobili praktički isti broj glasova kao i na izborima 2015., može se reći da smo zaustavili daljnje političko propadanje stranke”, istaknuo je Beljak.

Novak protiv

Rekao je da su nažalost pritisci pojačani nakon što su jasno pokazali da se ne žele trajno vezati ni uz jednu stranku, posebno ne uz one koji su ih pokušavali uništiti, te da su otvoreni za razgovore sa svim mogućim partnerima.

“Pritisci nisu išli samo iz određenih, nama nesklonih medijskih krugova već su se nažalost pojavili i unutar same naše stranačke organizacije, jednim dijelom i od pojedinih vrlo visokih dužnosnika HSS-a, koji su unaprijed sugerirali da neće poštivati odluke većine ako ne budu njima osobno po volji”, rekao je i istaknuo da je posebno pitanje zašto su takav pristupu imali upravo oni “koji su bili u prilici voditi politiku HSS-a baš u godinama u kojima je HSS konstantno gubio i potporu glasača i rejting u javnosti”.

Naglasio je težinu problema s kojima se uže vodstvo HSS-a moralo suočiti u predizbornoj kampanji, iako je odluka da HSS na prošle parlamentarne izbore ide u sastavu Narodne koalicije donesena na Glavnom odboru stranke sa 87 posto glasova “za” u situaciji kada, kako je rekao, “drugih opcija gotovo da nije ni bilo”.

Rekao je i kako su im je njihov dotadašnji partner HDZ ponudio da čekaju, a čekanje je lako moglo značiti današnju sudbinu drugih partnera iz tadašnje Domoljubne koalicije, primjerice HSP-a Ante Starčević ili Hrasta. Da podsjetim, te stranke danas više praktički ne postoje”, rekao je.

“I kad je odluka donesena, odluka koja nije nikome bila niti laka niti jednostavna ali je značila spas za našu stranku, umjesto da se svi skupa pobrinemo za što bolji rezultat, problemi s istupima pojedinaca su kulminirali”, rekao je Beljak te upitao u kojoj bi to stranci takvi istupi ili takvo ponašanje prošli nekažnjeno. Rekao je da su suspenzijama kažnjeni svi oni koji su ih otvoreno opstruirali.

“Kako bismo svi zajedno napokon mogli krenuti s ozbiljnim političkim radom, bilo je potrebno završiti unutarstranačke sukobe koji su tinjali ili plamtjeli u našoj stranci gotovo desetljeće i pol i koji su nas doveli gotovo do samog ruba političkog značaja i utjecaja.

Smatram kaka je tim sukobima i borbama sada napokon kraj i kako će upravo ova izborna Glavna skupština na svaki način značiti novi početak stranačkog djelovanja HSS-a”, zaključio je Beljak te ustvrdio kako se rezultati njihovog zajedničkog rada vide kroz interes javnosti i njihovih pet saborskih zastupnika koji složno djeluju u Saboru.

Beljak je zatim predstavio delegatima svoju kandidaturu za predsjednika stranke, a nakon toga su oni pristupili glasanju za predsjednika i središnja tijela. Nazočan je 651 delegat od 810, koliko je bilo najavljeno.

Novinarima koje su zanimali razlozi glasova protiv Beljakova izvješća, delegat Zlatko Novak iz Osječko-baranjske županije rekao je da je on glasao protiv zato što smatra nedemokratskim postupkom suspendirati potencijalne kandidate za predsjednika stranke. Ti su članovi, smatra, zakinuti da i oni kažu nešto.

“Svatko se mogao kandidirati”

Prije početka skupštine, Krešo Beljak je na upit novinara kako komentira što imaju samo jednog kandidata za predsjednika, odnosno što je on jedini kandidat, rekao da je HSS imao izbornu skupštinu prije nepunih 10 mjeseci kada je bilo tri kandidata i kada su imali velike unutarstranačke lomove.

“Donijeli smo određene odluke u zadnjih 10 mjeseci koje su bile vrlo intenzivne, uspjeli smo stranku pozicionirati ponovno na hrvatskoj političkoj sceni, imamo pet saborskih zastupnika. I svi ovi napadi koje ste gledali u zadnjih mjeseci bili su napadi isključivo na mene i na vodstvo HSS-a koje je uspjelo stvoriti temelje za oporavak stranke”, ustvrdio je Beljak.  “Ljudi koji su sada jako glasni su imali prilike voditi HSS u zadnjih 15 godina”, dodao je.

Na pitanje ne bi li bilo “viteški” i demokratskije da je ipak imao protukandidata, Beljak je rekao da se “svatko mogao kandidirati”.

“Mi imamo 35.000 članova. Ali, kažem, ponavljam – velika većina članova zna da smo napravili veliki posao u zadnjih 10 mjeseci i da ovaj mandat nije bio politički mandat, da nije bilo prilike niti vremena da se sve one ideje koje sam imao ostvare. Sada će biti i prilike i vremena i vjerujte da ćemo sigurno pozicionirati HSS drukčije nego je to bilo u zadnjih 15 godina”, rekao je Beljak.

O njegovoj najavi da će HSS, nakon što će Vladi dati 100 dana mira, biti oporba kakvu dosad nismo vidjeli, te upitan u kojem smislu, Beljak je istaknuo da će to biti u smislu koje ćemo vidjeti već sutra.

“Dakle, danas izlazi tih 100 dana a vidjet ćemo kako će se stvari odvijati na hrvatskoj političkoj sceni kad se konsolidiraju sve ostale stranke. Naš primarni cilj su lokalni izbori, a da ćemo biti i da jesmo i da smo bili opozicijska stranka to nikada nije niti došlo u pitanje”, dodao je Krešo Beljak.

Izborna Glavna skupština HSS-a počela je himnom Republike Hrvatske i himnom Hrvatske seljačke stranke te odavanjem počasti minutom šutnje svim poginulim hrvatskim braniteljima te umrlim HSS-ovcima.

Neka stranačka tijela biraju se tajno, a neka javno, sukladno Statutu i Poslovniku stranke o radu Glavne skupštine. Tajnim glasanjem, kao i dosad, bira se predsjednik, potpredsjednici, glavni tajnik, birani članovi Predsjedništva i predsjednici regionalnih organizacija HSS-a.

Aktualni predsjednik HSS-a Krešo Beljak jedini je istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke tijekom kandidacijskog postupka koji je proveden od 16. do 22. prosinca. U tom razdoblju mogli su se kandidirati članovi stranke za sva središnja stranačka tijela, uključujući i za predsjednika HSS-a.

Na današnjoj izbornoj Glavnoj skupštini delegati osim predsjednika Hrvatske seljačke stranke biraju pet potpredsjednika, glavnog tajnika, pet biranih članova Predsjedništva, pet regionalnih predsjednika, 30 biranih članova Glavnog odbora, pet članova Časnog suda i pet njihovih zamjenika, pet članova Statutarnog povjerenstva i pet njihovih zamjenika, te pet članova i pet zamjenika članova Nadzornog odbora.

Za potpredsjednike HSS-a kandidirali su se dosadašnji potpredsjednici – Stjepan Kožić, Željko Lenart, Ana-Marija Petin, Davor Vlaović te Hrvoje Petrić. Kandidati za birane članove Predsjedništva, što je većinom prijedlog njihovih lokalnih organizacija, su Stipo Gabrić Jambo, Boro Bašljan, Mirko Butković, Mirko Horvat i Zdravko Kelić.

Kandidat za glavnog tajnika HSS-a je aktualni glavni tajnik Ilija Ćorić.

Zbog ‘političke odgovornosti’ stegovni postupak za 21 suspendiranog člana 

U HSS-u se zbog političke odgovornosti vodi stegovni postupak za 21 suspendiranog člana, a među njima su europarlamentarka Marijana Petir, koprivničko-križevački župan Darko Koren i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić. Sve troje željelo se kandidirati za predsjednika HSS-a.

Uoči izborne Glavne skupštine oni su s još devetero istaknutih HSS-ovaca, kojima je oduzeto pravo sudjelovanja, delegatima poslali pismo u kojem optužuju vodstvo HSS-a na čelu s Beljakom da uništava stranku i vodi je u propast, te ih pozivaju da se tome suprotstave. U pismu se podsjeća da je još 14. rujna Beljak suspendirao više od stotinu članova HSS-a, među kojima i najviše dužnosnike, a svima im je zajedničko da su trebali biti delegati na izbornoj Glavnoj skupštini, koja se trebala održati 22. listopada.

U pismu delegatima ističu da se na izbornoj skupštini bira 77 dužnosnika, a ponuđeno je samo 79 kandidata, što znači da se biraju jedino dva regionalna predsjednika, a sve ostalo je već izabrano. Kažu i kako je i promijenjen Poslovnik o radu skupštine pa će prvi put izbori biti javni, iako su se uvijek provodili tajnim glasovanjem bez obzira na broj kandidata.

“Takva odluka Beljaka i Ćorića uslijedila je nakon što su delegati poručili da će poništiti glasački listić i na taj način pokazati Beljaku da ga ne žele na čelu HSS-a”, tvrde suspendirani HSS-ovci.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zagrebački SDP: Isključite Milanku Opačić i Miranda Mrsića iz stranke

Objavljeno

na

Objavio

Odluka o isključenju Miranda Mrsića i Milanke Opačić iz stranke mogla bi biti već danas.

Naime, u 17 sati sastaje se Predsjedništvo SDP-a.

Predsjedništvo zagrebačkog SDP-a predložilo je Predsjedništvu SDP- a da se zbog narušavanja ugleda isključe Milanka Opačića i Mirando Mrsić.

Odluka bi trebala biti poznata danas. Naime, u 17 sati sastaje se Predsjedništvo stranke.

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Davor Bernardić u sukobu je s dijelom stranačkog vodstva. U SDP-u su dva tabora u političkom ratu, javlja dnevnik.hr

Jedan tabor želi smijeniti predsjednika stranke Davora Bernardića, dok druki iz stranke želi izbaciti Milanku Opačić, Peđu Grbina, Miranda Mrsića i Ranka Ostojića.

Prije nekoliko dana Milanka Opačić poručila je kako bi za stranku bilo najbolje da njezin predsjednik odstupi jer ona smatra da imaju krizu vodstva i da stranka ne funkcionira. Na pitanje tko u ovom trenutku vodi stranku, rekla je kako je očito da to u ovom trenutku ne radi nitko.

“Jer kada je čelni čovjek u poziciji da nema povjerenje Kluba i kada imamo krizu vodstva onda očito niti nemamo nikoga tko vodi stranku i to se na neki način ogleda u samom radu kluba”, rekla je.

Sličnog je razmišljanja i Mirando Mrsić. “U ovom trenutku možemo reći da ne znamo tko vodi stranku”, rekao je prošli tjedan.

Peđa Grbin jučer je govorio o mogućnosti izlaska iz stranke. Potpredsjednik SDP-a poručio da je spreman snositi posljedice i napustitit stranku ako sadašnji predsjednik i kolege u stranci misle da Davor Bernardić dobro radi svoj posao i da će se njegovim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti.

Pismom članstvu su se oglasili SDP-ovi gradonačelnici i pozvali predsjednika stranke Davora Bernardića, članove Predsjedništva SDP-a i saborske zastupnike SDP-a da se “spuste iz oblaka među obične članove” te vrijeme do izvještajne konvencije stranke iskoriste za otvoren unutarnji dijalog i okupljanje članstva te fokusiranje na teme koje su u interesu građana.

Mnoge stvari trebale bi biti jasnije nakon današnjeg Predsjedništva stranke.

Peđa Grbin: Spreman sam napustiti stranku ako će se zbog toga situacija u SDP-u popraviti

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Peđa Grbin: Spreman sam napustiti stranku ako će se zbog toga situacija u SDP-u popraviti

Objavljeno

na

Objavio

Burno u SDP-u: ‘Spreman sam snositi posljedice pa i napustiti stranku’

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u izjavi za Hinu kako je spreman snositi posljedice i napustiti stranku ako “sadašnji predsjednik i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i da će se njegovim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti”.

“Nisam još čuo da se moje ime nalazi na tzv. listi za odstrel, već sam to pročitao u medijima. U ovom trenutku mogu samo reći da sam spreman snositi posljedice, a ako predsjednik stranke i kolege iz stranke misle da Bernardić radi dobro svoj posao i misle da će se mojim isključenjem iz SDP-a situacija popraviti, da će sve biti kao prije, odnosno da će zbog toga rejting SDP-a doći na 30 posto i da ćemo prestići HDZ, onda je to odlična stvar. No, bojim se da to nije slučaj”, istaknuo je Grbin komentirajući medijske napise kako je njegovo ime, uz Ranka Ostojića, Milanku Opačić i Miranda Mrsića, navodno na listi za izbacivanje iz SDP-a.

Grbin je bio u Pazinu na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Istarske županije. Ocijenivši kako Davor Bernardić sigurno nije najveći problem stranke, nego, kako je rekao, “slika tog problema”, Peđa Grbin je izjavio da se slaže s Ivanom Račanom koji je prije nekoliko dana poručio da je SDP “u svojevrsnoj krizi identiteta, gdje se mnogi u stranci bore za očuvanje svojih fotelja”.

“U ovoj situaciji u kojoj se danas SDP nalazi imao sam dvije opcije. Jedna je zabiti glavu u pijesak i praviti se da se ništa ne događa, čuvati svoju poziciju potpredsjednika stranke i potpredsjednika Odbora za ustav ili reagirati i upozoriti na problem, protresti stranku te ako to znači sutra snositi nekakve posljedice”, rekao je Grbin i dodao kako je “u cijeloj priči” najvažnije da situacija u kojoj je SDP bude riješena, i to što prije.

Po njegovim riječima, poziv za ostavkom predsjedniku stranke bio je čak i prijateljski poziv nekoga tko vidi da je stranka u problemima i predlaže drugi način njihova rješavanja. “Predsjednik taj poziv nije prihvatio, a sada nam ne preostaje drugo nego da u okviru institucionalnih pravila stranke pronađemo izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo.

Da budemo jasni, situacija je neefikasnost i neučinkovitost SDP-a kao oporbe i kao jednog od jamaca opstanka demokracije u Hrvatskoj”, istaknuo je Grbin i ponovio kako u SDP-u postoji kriza vodstva.

“Ako krenemo licitirati s time tko će biti predsjednik, nećemo napraviti baš ništa” “To nije sporno, i ona se svakog dana očituje u načinu na koji donosimo odluke  i u načinu na koji interveniramo kada se u društvu pojavljuju pojave na koje moramo reagirati, osuditi ih, pokušati spriječiti svim demokratskim načinima”, dodao je.

Na pitanje ima li ambicije postati predsjednik stranke, Peđa Grbin je odgovorio kako je to sekundarno pitanje. “Nemam namjeru dopustiti da se situacija u SDP-u pretvori u okupljanje ljudi koji su za Peđu, Sinišu ili Arsena. Ako krenemo licitirati s time tko će biti predsjednik, nećemo napraviti baš ništa”, rekao je.

Nastavi li Todorić optuživati Vladu i pritom ne davati dokaze svojim optužbama, jedino kome pomaže je Vlada  Komentirajući Todorićev poziv za osnivanje istražnog povjerenstva o Agrokoru, Grbin je rekao kako Todorić – nastavi li optuživati Vladu i pritom ne davati dokaze svojim optužbama – jedino pomaže Vladi.

“Vikanje bez da se podastre papir iz kojeg će proizaći sve što je rekao dovodi do toga da će svi početi odmahivati rukom ne samo na njegove optužbe, nego i na argumentirane kritike rada Vlade kada je Agrokor u pitanju.

Dakle, ili će što prije podastrijeti dokaze svojim tvrdnjama, ili će napraviti daleko veću štetu od one koje je već nastala. Nije problem Agrokora nastao sam od sebe bez sudjelovanja Todorića. On u toj priči može biti jedino i isključivo sukrivac”, zaključio je Peđa Grbin.

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

facebook komentari

Nastavi čitati