Pratite nas

BiH

Krišto: Prioritet Mostar i druge odluke Ustavnog suda

Objavljeno

na

HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu imat će, prema dosad prebrojanim glasačkim listićima, četiri ili pet zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, što je povećanje u odnosu na prošli mandat kada je ova stranka imala tri zastupnika.

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto trebala bi biti zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH. Krišto je za Fenu naglasila da ipak treba sačekati službene rezultate izbora, ali prema dosadašnjim rezultatima čini se da će Krišto imati direktni mandat no za nju je važno da su joj povjerenje ukazali ljudi u izbornoj jedinici u kojoj je bila nositeljica liste i to u HNŽ i USŽ.

Govoreći o prioritetima rada ove stranke kazala je da su te prioritete predstavili u izbornoj kampanji pod nazivom “Hrvatski odgovor”, ali je ponovila da su prioriteti prije svega ustavna reforma i reforma ustavnog zakonodavstva te implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

– Prioritet će biti i provedba presude Ustavnog suda BiH vezana za Grad Mostar te provedba drugih odluka. Svjesni smo da svi problemi koje BiH sada ima zapravo problemi Daytonskog sporazuma koji je nametnuto rješenje jer nemamo demokratski legitimitet kroz ovakav Ustav BiH, pojašnjava Krišto. Dodala je da se zbog takvog rješenja, koje je na poseban način, nepravedno, nefunkcionalno i neodrživo, nastaju svi drugi problemi koji se manifestiraju kroz probleme socijalne prirode, nezaposlenosti i tako dalje.

– Za mnoge probleme odgovor možemo tražiti u ovakvom uređenom ili bolje reći neuređenom sustavu BiH. Međutim, svi koji žele BiH stabilnost i sigurnost trebali bi naći kompromis o tome, stava je Krišto. Najavila je da će HDZ BiH u skladu s izbornim programom uraditi sve da se napravi iskorak u tom smislu te da se o takvim stvarima pokuša naći dogovor, a ne da prioritet bude samo raspodjela vlasti.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati