Kroatofobija!?

  44

  Ne, nikako nisam za isticanje parola i znakova koji bilo koga mogu uvrijediti i povrijediti, čak i asocirati na nešto ružno i neugodno. Pa tako nisam ni “za dom spreman” ni za ćirilicu u Vukovaru ni za petokrake ni za Titovo ime na zagrebačkom trgu.

  Ali, zaista treba biti krajnje tendenciozan taj stari hrvatski, pa i ustaški, pozdrav automatski tumačiti kao poistovjećivanja s ustaškom ideologijom i zločinima, ili kao diskriminaciju i rasizam (prema kome?), kao što je to učinila Fifina disciplinska komisija kažnjavajući Josipa Šimunića, kao što treba biti jednako tako tendenciozan pa definiciju braka kao zajednice raznospolnih ljudi tumačiti kao homofobiju, ili pak protivljenje ćiriličnim natpisima u gradu velikog stradanja kao netoleranciju prema svim Srbima i, još gore, kao netoleranciju prema svim manjima.

  No, upravo su taj jedan incident u Maksimiru i dva referenduma, jedan već prošli i drugi koji će se raspisati, bili pravi detonator negativnih emocija usmjerenih prema svim navijačima, prema svim potpisnicima referendumskih zahtjeva, prema svim glasačima i u konačnici prema narodu u cjelini. Daleko bi nas odvelo navođenja svih zlovoljnih izjava i reakcija, ali evo samo nekih karakterističnih, koje dolaze od onih koji predstavljaju tobožnju intelektualnu elitu i koji imaju nadprosječan upliv u javnosti.

  Dr. Ognjen Kraus je odmah usporedio referendum o braku s nacizmom i holokaustom, Velimir Visković je istim povodom Hrvatsku nazvao “natražnjačkom rupom od države”, Srećku Horvatu je “za dom spreman isto što i ‘Heil Hitler’’, a eventualna suspenziju ćirilice u Vukovaru sa zabranom židovskog jezika u Njemačkoj, Vedrana Rudan cijelu je zemlju nazvala fašističkom i založila se za odvajanje Istre od Hrvatske i izbacivanje iz nje svih koji ne misle kao ona, uz ono “ponosna sam što nisam Hrvatica” dok je Matija Babić na svom portalu izvjesio nacionalnu zastavu s kukastim križem obojenim bojama hrvatskog grba, Miljenko Jergović je još prije opisao jednog monstruoznog ubojicu kao tipičnog Splićanina i Hrvata.

  U ime stranih gospodara

  I bez ovih recentnih povoda i izazova tu, slobodno možemo kazati protuhrvatsku, histeriju možemo gledati i pratiti od samog, ne stvaranja kako se to krivo kaže, nego od osamostaljenja ove države. U početku se Hercegovci služili kao neka vrsta metafore i zgodne mete, a kasnije se po novinama, ekranima, sudnicama i političkim forumima krenulo u frontalni obračun s nacionalnom idejom.

  Pa tako cijelo vrijeme slušamo o državi stvorenoj na zločinu i udruženim zločinačkim pothvatom, o velikoj pljački koju su skrivili “veliki Hrvati”, o neuspjeloj državi, o prvom predsjedniku kao krivoustom diktatoru i satrapu, o nemoralnoj Crkvi, o lažnoj povijesti ispisanoj sve samim mitovima i obmanama, o jeziku koji zapravo i ne postoji i o naciji koja je umjetna, o ustaškoj zmiji koja se neprestano plete oko nogu, o Bleiburgu na kojemu je tih dvjesto tisuća Hrvata dobilo ono što su zaslužili…

  Tijekom dugačke povijesti pod vlašću stranih gospodara, ali i s neprekinutom linijom samobitnosti, među samim Hrvatima formirala se je posebna politička klasa s posebnim mentalitetom, koja je u ime tih gospodara, dolazili oni iz Beča, Venecije, Pešte, Istambula, Beograda ili Bruxellesa, nadzirala, denuncirala i progonila vlastiti narod i za to, dakako, bivala nagrađivana položajima i novcem. Osjećajući se prirodno s takvom ulogom nelagodno, neželjeno i nesigurno, pripadnici te klase i tog zanata, koji su se regrutirali uglavnom s koljena na koljeno, počeli su se bojati tog naroda, a iz straha s vremenom se razvila mržnja.

  I u ovom narodu kao i drugima ima povijesno uvjetovanog i prolaznog obrambenog nacionalizam, pa i šovinizma usmjerenog na razne strane, ali nekako nam se čini da je najokorjeliji i najjači onaj šovinizam kojI bismo blago mogli nazvati kroatofobijom. Hrvatska je trebala postati nezavisnom da bi ta fobija, nakon početne zbunjenosti, jednostavno eruptirala, jer je ta nova činjenica za onih dvadesetak posto postala nepodnošljivom.

  Inkriminirane pjesme

  Pogledajmo kako je Šimunić kažnjen daleko strože nego neki nogometaši u drugim zemljama koji su izričito propagirali fašizam. Odmah je promptno reagirao ministar Željko Jovanović podnijevši prijavu Hrvatskom olimpijskom odboru i tražeći kažnjavanje, iako se, primjerice, nije oglasio na paljenje hrvatske zastave na beogradskoj utakmici kojoj je bio nazočan, kao što ni državni vrh nije reagirao na negaciju hrvatskog naroda u Srbiji.

  I Vesna Pusić je zatražila procesuiranje nečega što ju je podsjetilo na državu u kojoj je njezin otac bio važan službenik. Stjepan Mesić je, zaokupljen putovanjima u egzotične zemlje, propustio sjajnu priliku da se još jednom iskaže. A tehnički dio posla, ispisujući karakteristični lik hrvatskog denuncijanta, obavio je stanoviti Zoran Stevanović, partner Uefina projekta borbe protiv rasizma, kojemu je Jovanović dodijelio počasnu plaketu i čija je udruga “Korak ispred” financirana državnim novcem.

  On je napisao prijavu kojoj se vjeruje, kao što je ranije prijavio igrače Rijeke zbog križa, tražio skidanje transparenta “zapamtite Vukovar”, te prijavljivao publiku zbog pjevanja pjesama “Lijepa li si” i “Oj hrvatska mati”. Sljedeća inkriminacija zvat će se “Lijepa naša”.

   Josip Jović / Slobodna Dalmacija

  facebook komentari

  • Vacca, the mljac

   Itako brabonja jovo jović…. – Onomad u konkatedrali sv. Petra u Splitu brabinja bre jovo e bre ovo, e bre ono…
   Kad je isti prveo svoju verbalnu defekaciju, ne potegnuvši pri tome wassera, ustade jedna starija gospođa i predstavi se puku kao rođaka od ove prije navedene protuvenzi.
   Upita ona:
   – A, sećaš li se bre jovo joviću šta si onomad (navede ona točan datum i mesto) u socijalizmu govorio sasvim suprotno i veličao jednonogog…?
   Odgovori protuva jovo jović: – To je bilo tada.
   Pritom je naprid navedena protuva (skraćeno nnp) promenila 10 – 15 boja. Ka i kameleon.

   cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc ….
   (cccc samo stid srbe spašava. – I nas isto).

   • peppermintt

    biži vaca ono ti reče za Latinku da je” nadošla”, more bit tak isto i Jovica
    :)))

    • Vacca, the mljac

     Prije će se vuk “odat” djetelini…

     • peppermintt

      ti si uvik isključiv i subjektivan :))

  • Vacca, the mljac

   I tako je brabonjao jovo jović….
   – Onomad u konkatedrali sv. Petra u Splitu brabinja bre jovo, e bre ovo, e bre ono…
   Kad je isti prveo kraju svoju verbalnu defekaciju, ne potegnuvši pri tome wassera, ustade jedna starija gospođa i predstavi se puku kao rođaka od ove prije navedene protuvenzi.
   Upita ona:
   – A, sećaš li se bre jovo joviću šta si onomad (navede ona točan datum i mesto) u socijalizmu govorio sasvim suprotno i veličao jednonogog…?
   Odgovori protuva jovo jović: – To je bilo bre tada.
   Pritom je naprid navedena protuva (skraćeno nnp) promenila 10 – 15 boja. Ka i kameleon.

   cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc cccc ….
   (cccc samo stid srbe spašava. – I nas isto).

   • peppermintt

    biži vaca ono ti reče za Latinku da je” nadošla”, more bit tak isto i Jovica
    :)))

    • Vacca, the mljac

     Prije će se vuk “odat” djetelini…

     • peppermintt

      ti si uvik isključiv i subjektivan :))

  • Vacca, the mljac

   hihihihihihihi vasceosvet i bre okolica se urotili protiv nas…. Kuku, kuku braćo desničari….
   – Između vas i komunista je bre udaljenost, ka između pizde i guzice.
   Bre.

   • tko su desničari, a tko ljevičari?

    • Vacca, the mljac

     Bogami, dobro pitanje.

     • jesi li ti ‘ljevičar’?

      • Vacca, the mljac

       I to me pitaš nakon tri godine “poznanstva”?
       – Neman komentara.

      • nejasna mi je uopće definicija ljevičara tj desničara.. ako se to može strogo definirat! a ne može! … nemoj se ljutiti prijatelju, ali nejasno mi je! jesam li ja desničar? 😉

      • Vacca, the mljac

       Ako držiš do krivoustog šuškalice i rojsurine, ako jamiš sve šta ti padne pod ruku, u crkvi kolutaš očima u vjerskom zanosu, a vanka si gori od đavla, ako viruješ u razne vidilice i vidioce, ako ti o retrovizoru visi krunica, a pod sicom ti je hrvatski samokres, ako si ljubavnici naredio da stavi silikonske sise, ako misliš da nije meruni poglavnik pušijo itleru i patuljku musoliniju kurac, nego oni njima – onda si ti pravi desničar.
       -ustaša. Mlad ustaša.

      • nu! nisam pravi desničar! … Nemam hrvatski samokres, no njemački, ljubavnicu nemam, al da imam, imala bi fine prirodne male sike! ko komu ostalo puši i tko šta radi u svojih ili unajmljenih ili hipotekom opterećenih nekoliko zidova ne zanima me! Imam i krunicu, al ne za ukras, nego se pomolim moj vacca, jer sam grešan čovik! Nisam Lopov ni Zločinac, A Hrvatsku i svoju rodnu Hercegovinu a i hrvatsku Bosnu volim vacca jer je to moj Dom! Pa sam za Dom spreman u mrijeti ako treba.. No prije svega treba raditi! Rat ništa!.. Jebiga, Mi smo takav narod, evo da nas sad netko napadne mi bi se branili, moš mislit kakvi smo!

      • Vacca, the mljac

       Onda ti nisi “zakleti” desničar. – A, samokres – samokres ti Vrano ne triba. NIje to čačkalica za zube….
       Enivej, sretna ti nova godina.

      • peppermintt

       što ne dade opis mlad ljevičara jel vaca, ipak je to tvoj fah :))

       e vako ti je to, mlad ljevi ti je obvezno podupiratelj starijih bolesnih likova koji napastvuju mladu dječicu, u ime svojih nazovi sloboda i “osjećaja “, mlad ljevi se klanja božanstvu-kapitalu, moći nad rugima slabijima od sebe sve pod krinkom “prava ” a sve ostaviše bez ikakvih prava…, njihovo JA i samo je iznad svih normi….
       ti nastavi dalje ta znaš i bolje..

       :)))

      • peppermintt

       što nemaš? ne znaš više di bi jel ?
       :))))

      • Vacca, the mljac

       Ma skroz si me razotkrila.

   • peppermintt

    eto vaš koalicijski “pozva u pomoć ” snage iz Begiša za obračun s desnicom
    aferim vam bilo

    • Vacca, the mljac

     cccc

     • peppermintt

      a je zločast ovaj desničarski narod jelde vaca, ne daju vam na miru provodit “reforme ” ostavljat narod bez posla, imovine…
      cccc

      • Vacca, the mljac

       Jemaš pravo, stoput je bilo bolje za jove. – jove senadera.

      • peppermintt

       jovo je tamo di triba bit, i nek se malo pozbije jer kad dođu na red i ovi tvoji bit će im lipo tamo utisno

      • Vacca, the mljac

       cccc

  • Vacca, the mljac

   hihihihihihihi vasceosvet i bre okolica se urotili protiv nas…. Kuku, kuku braćo desničari….
   – Između vas i komunista je bre udaljenost, ka između pizde i guzice.
   Bre.

   • tko su desničari, a tko ljevičari?

    • Vacca, the mljac

     Bogami, dobro pitanje.

     • jesi li ti ‘ljevičar’?

      • Vacca, the mljac

       I to me pitaš nakon tri godine “poznanstva”?
       – Neman komentara.

      • nejasna mi je uopće definicija ljevičara tj desničara.. ako se to može strogo definirat! a ne može! … nemoj se ljutiti prijatelju, ali nejasno mi je! jesam li ja desničar? 😉

      • Vacca, the mljac

       Ako držiš do krivoustog šuškalice i rojsurine, ako jamiš sve šta ti padne pod ruku, u crkvi kolutaš očima u vjerskom zanosu, a vanka si gori od đavla, ako viruješ u razne vidilice i vidioce, ako ti o retrovizoru visi krunica, a pod sicom ti je hrvatski samokres, ako si ljubavnici naredio da stavi silikonske sise, ako misliš da nije meruni poglavnik pušijo itleru i patuljku musoliniju kurac, nego oni njima – onda si ti pravi desničar.
       -ustaša. Mlad ustaša.

      • nu! nisam pravi desničar! … Nemam hrvatski samokres, no njemački! ljubavnicu nemam, al da imam, imala bi fine prirodne male sike! ko komu ostalo puši i tko šta radi u svojih ili unajmljenih ili hipotekom opterećenih nekoliko zidova ne zanima me! Imam i krunicu, al ne za ukras, nego se pomolim moj vacca, jer sam grešan čovik! Nisam Lopov ni Zločinac, A Hrvatsku i svoju rodnu Hercegovinu a i hrvatsku Bosnu volim vacca jer je to moj Dom! Pa sam za Dom spreman i mrijeti ako treba.. No prije svega treba raditi! Rat ništa!..al ako treba, Jebiga, Mi smo takav narod, evo da nas sad netko napadne mi bi se branili, moš mislit kakvi smo!

      • Vacca, the mljac

       Onda ti nisi “zakleti” desničar. – A, samokres – samokres ti Vrano ne triba. NIje to čačkalica za zube….
       Enivej, sretna ti nova godina.

      • peppermintt

       što ne dade opis mlad ljevičara jel vaca, ipak je to tvoj fah :))

       e vako ti je to, mlad ljevi ti je obvezno podupiratelj starijih bolesnih likova koji napastvuju mladu dječicu, u ime svojih nazovi sloboda i “osjećaja “, mlad ljevi se klanja božanstvu-kapitalu, moći nad rugima slabijima od sebe sve pod krinkom “prava ” a sve ostaviše bez ikakvih prava…, njihovo JA i samo je iznad svih normi….
       ti nastavi dalje ta znaš i bolje..

       :)))

      • peppermintt

       što nemaš? ne znaš više di bi jel ?
       :))))

      • Vacca, the mljac

       Ma skroz si me razotkrila.

   • peppermintt

    eto vaš koalicijski “pozva u pomoć ” snage iz Begiša za obračun s desnicom
    aferim vam bilo

    • Vacca, the mljac

     cccc

     • peppermintt

      a je zločast ovaj desničarski narod jelde vaca, ne daju vam na miru provodit “reforme ” ostavljat narod bez posla, imovine…
      cccc

      • Vacca, the mljac

       Jemaš pravo, stoput je bilo bolje za jove. – jove senadera.

      • peppermintt

       jovo je tamo di triba bit, i nek se malo pozbije jer kad dođu na red i ovi tvoji bit će im lipo tamo utisno

      • Vacca, the mljac

       cccc