Pratite nas

Kružni tok na Tromeđi počinje se graditi idući tjedan

Objavljeno

na

ČITLUK – San mnogih stanovnika čitlučke općine, posebice onih koji žive u Međugorju, napokon bi se mogao ostvariti. Naime, prema najavama resornog ministra prometa i veza u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Ilije Cvitanovića, uskoro bi se trebalo krenuti s izgradnjom dugoočekivanog kružnog toka na Tromeđi. Priča koja traje više od dvadeset godina napokon bi trebala doživjeti svoj kraj, čime bi se uvelike rasteretio promet na ovom dijelu, koji zna biti itekako gust, posebice u špici sezone, kada Međugorje posjećuju brojni turisti.

Sredstva

“Danas (jučer) smo zajedno s izvođačem radova na Tromeđi trebali staviti gradilišne ploče, ali eto, nismo uspjeli zbog kiše. Imam informaciju da načelnika Ive Jerkića nema u Čitluku, a također, koliko znam, vezano za ovu lokaciju postoje još neki neriješeni imovinsko-pravni odnosi, pa se nadam da ćemo tijekom idućeg tjedna početi raditi”, kazao je ministar Cvitanović, ističući kako je razlog ovolikog čekanja za početak izgradnje ovog kružnog toka isključivo bio imovinsko-pravne prirode, koji je trebala riješiti jedinica lokalne samouprave. Nadalje, prema njegovim riječima, što se tiče samog županijskog Ministarstva prometa i veza, sredstva su planirana i prošle godine kada je proveden natječaj i kad su izabrani izvođač radova i nadzor.
“Mi ćemo taj kružni tok završiti do Uskrsa, a radove smo tempirali tako da pravimo najmanje smetnje i u prometu i u turizmu u Međugorju. Vrijednost radova je 472.000 maraka, a rok za njihovo izvođenje je oko 70 dana”, istaknuo je Cvitanović, ovim putem pozvavši vozače na razumijevanje i strpljenje, jer će se zbog situacije na terenu promet morati odvijati naizmjenično jednim voznim trakom. Za izvođača izabrana je tvrtka KTM Brina iz Posušja koja je ponudila najnižu cijenu izvođenja radova, što je ujedno bio jedini kriterij za odabir izvođača.

Ozbiljnija ulaganja
 
Ministar Cvitanović je za kraj napomenuo kako će njegovo ministarstvo uskoro u pregovore za kreditna sredstva u iznosu od oko 20 milijuna eura i to s EDRB-om, EIB-om i Izvoznom bankom iz Azerbajdžana, što će omogućiti ozbiljnije ulaganje u prometnu infrastrukturu u koju se uvijek pomalo ulaže i krpa, no sada će se ozbiljnije prionuti poslu. “Malo smo usporili iz razloga jer je u tijeku kategorizacija cesta i neke od regionalnih cesta, koje su nama bile prioritet, po tom planu prelaze u višu razinu cesta, pa bi bilo neodgovorno investirati u ceste koje će do petog mjeseca otići u viši rang cesta. Riječ je o cestama Mostar – Čitluk, Čapljina – Neum i Rama – Tomislavgrad i te će ceste biti predmet tih kreditnih zaduženja. Mi u svoj rang uzimamo cestu preko Varde. Također, kada je riječ o Hercegovini, uzimamo cestu Varvara – Orašac – Blidinje i cestu Domanovići – Čapljina”, zaključio je Cvitanović.

Dnevni-list.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati