Pratite nas

Kud svi Turci, Tud i mali Mujo

Objavljeno

na

Jedan hrvatski portal prenosi kratku vijest, zapravo izjavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da bi u slučaju pokušaja odcjepljenja Republike Srpske on, kao i svi drugi Bošnjaci, uzeo oružje u ruke i branio cjelovitost i jedinstvo zemlje. Izjavi se naoko nema što prigovoriti, ta nema ništa logičnije od toga da čelnik neke zemlje barem verbalno izražava spremnost da brani tu istu zemlju ukoliko je ugrožena. Ali kako Bosna i Hercegovina nije poput ostalih zemalja, Komšićeva izjava je i te kako sporna.

Prvo, u Bosni i Hercegovini su tri konstitutivna naroda pa ako se jedan plebiscitarno želi odcijepiti, a uz to već ima teritorijalno definiranu i od međunarodna zajednice priznatu samobitnost, teško ga je u tome spriječiti. Naročito, ako bi se tome, kako kaže Komšić, suprotstavili ”svi Bošnjaci”. Što je s trećim konstitutivnim narodom? Pita li se njih išta?

Drugo, ako je Index Komšićevu izjavu dobro prenio, onda je apsurdna i njegova vlastita pozicija, te je kao takav najmanje pozvan da gpovori o pravima pojedinih naroda u toj kompliciranoj državi. Naime, Komšića su svojedobno birali Bošnjaci na mjesto hrvatskog člana u tročlanom Predsjedništvu. Dakle, u politiku je ušao preko hrvatske nacionalnosti i bošnjačkih glasova. Stoga, teško da može govoriti bilo Hrvata, bilo Bošnjaka. U svakom slučaju, ovakvom izjavom deklarirao se kao Bošnjak te bilo principijelno da niokada više u budućnosti u bosanskohercegovačkoj vlasti ne zauzima mjesto koje po Ustavu BiH pripada Hrvatima.

Treće, kada Komšić već poteže ratnu retoriku, red bi ga bilo podsjetiti na to da se on i ”svi Bošnjaci” nisu baš iskazali kao ratnici. Od Srba su tijekom rata izgubili doslovce sve bitke, a Hrvate su uspjeli potisnuti samo tamo gdje su ovi bili manjina, a i to dobrim dijelom uz pomoć izdaje i međunarodne zajednice. Čujem ovih dana u Hercegovini da je Bosna prepuna tzv. šehida s pozamašnim mirovinama. Množi se ta vrsta nakon rata, no u ratu baš i nema velike koristi od njih.

A što se stvarnog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini tiče, o tome doista neće odlučivati ni Komšićeve gazde, bošnjački političari, a kamoli sam Komšić. To će u potpunosti ovisiti od međunarodne zajednice, to jest Amerike i EU. Objektivno gledano, odvajanje Republike Srpske ne odgovara Hrvatima u BiH, u tom slučaju oni bi bili izloženi još većoj majorizaciji i bijesu bošnjačkih fundamentalista nego dosada. Stoga bi hrvatski političari u Bosni i Hercegovini morali imati spremnu strategiju za slučaj da stvari doista počnu kretati u tom smjeru. Jasno definirana teritorijalna samouprava minimum je na što bi Hrvati u takvoj situaciji smjeli pristati. Pa i po cijenu oružanog otpora Komšiću i ”svim Bošnjacima”. Naravno, najpovoljnija opcija za Hrvate bio bi treći entitet u okviru decentralizirane Bosne i Hercegovine, ali u državi u kojoj predsjednik Predsjedništva otvoreno prijeti oružjem narodu koji drži gotovo pola teritorija te zemlje i čini više od trećine njezinog stanovništva najmalobrojniji narod teško može očekivati da će se međunacionalni problemi pravedno rješavati.

Da se Republika Hrvatske pridržava svoje ustavne obaveze i vodi adekvatnu brigu o interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini, situacija bosanskohercegovačkih Hrvata bila bi kudikamo povoljnija. Ovako ostaje nam samo nadati se da će u dogledno vrijeme i u Hrvatskoj doći na vlast garnitura s barem minimumom državničke pameti i stava. Što se pak hrvatskog Bošnjaka Željka Komšića tiče, što reći nego: Kud svi Turci, tud i mali Mujo.

Damir Pešorda

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Komadina poručio Opačić: Budi pristojna i slušaj svog predsjednika

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina uzvratio je u srijedu na kritike SDP-ovaca upućene vodstvu stranke, poručivši im da obiđu teren i rade u interesu stranke, umjesto da “rovare po medijima”.

Nakon jučerašnje burne sjednice Kluba zastupnika, na kojoj je predsjednik stranke Davor Bernardić optužen i da laže, Komadina je u izjavi novinarima situaciju u stranci okarakterizirao konstatacijom da je “za sukob potrebno dvoje” te istaknuo da su izjave predsjednika stranke Bernardića s te sjednice u medijima “istrgnute iz konteksta”.

Komadina je pozvao SDP-ovce da rade u interesu stranke umjesto da rovare u stranci i pune medijske stupce sa stvarima koje štete stranci. To jednostavno nije pristojno, istaknuo je potpredsjednik stranke.

“Oni koji su u Saboru trebaju se boriti za interese građana, davati zakonske inicijative, obilaziti teren izbornih jedinica u kojima su izabrani. Svi imaju dovoljno posla, umjesto da se bave jedni drugima”, izjavio je Hini Komadina.

Uzvratio je i na kritike saborske zastupnice Milanke Opačić, poručivši joj kako bi joj bilo bolje da bude pristojna i sluša svog predsjednika (Davora Bernardića) dok govori u Saboru.

“Ne znam i ne razumijem zbog čega se kolegica Opačić bavi sa mnom. Ja nemam problema ni sa kim u stranci, radim svoj posao, a na svoju sam dužnost izabran voljom birača kako za župana tako i za potpredsjednika stranke za razliku od nje koja je postavljena.

Preporučam joj da obiđe svoju izbornu jedinicu, poplavljene u Ogulinu, da bude pristojna na aktualnom prijepodnevu i sluša svog predsjednika dok govori, umjesto da bude prazna sabornica”, rekao je Komadina.

Milanka Opačić danas je u Saboru izjavila kako Davor Bernardić od SDP-a nastoji napraviti sektu svojih prijatelja, među kojima je posebno apostrofirala Zlatka Komadinu za kojega je rekla da je “pobjegao iz Vlade (Zorana Milanovića) jer se nije mogao nositi s problemima u svojem resoru”.

BURAN SASTANAK KLUBA SDP-a ZAVRŠIO ŽESTOKOM SVAĐOM

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati