Kukavici četiri godine zatvora za zločin nad Hrvatima Bugojna

2

Sud BiH potvrdio je presudu kojom je zapovjednika osiguranja logora Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu osudio na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima, priopćeno je iz Suda BiH.

bugojno stadion2Kukavica, koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi, a u drugostupanjskom postupku osuđen na četverogodišnju kaznu zatvora, žalio se trećestupanjskome vijeću koje mu je potvrdilo osuđujuću presudu.

Osuđen je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje i mučenje koje je počinio kao časnik Armije BiH od 1993. do 1994. u logoru na stadionu Iskra u Bugojnu.

Trećestupanjsko sudsko vijeće Suda BiH je odbacilo žalbu koju je obrana uložila na raniju presudu i ova je odluka konačna, priopćio je Sud.

bugojno stadionProtiv Kukavice se ranije vodio postupak zajedno sa Senadom Dautovićem koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu, a koji je pravomoćno osuđen na sedam godina.

Naime, sa stadiona Iskra u Bugojnu u ljeto 1993. nestao je 21 najviše pozicionirani hrvatski vojni i civilni dužnosnik u Bugojnu. Oni su ubijeni, a tek su dijelovi tijela nestalih godinama kasnije pronalaženi na više lokacija.

Sudbina 19 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika nije ni do danas rasvijetljena. Punih osam mjeseci 294 hrvatska zatočenika provela su u logoru Armije BiH “Stadion”, prije razmjene koja je obavljena 19. ožujka 1994 godine.

Logor su posjetili i predstavnici Međunarodnog crvenog križa koji su evidentirali 11 zatočenika iz skupine od 21 nestalog. Presudom Kukavici još je jednom potvrđena činjenica da su tijekom rata u Bugojnu postojali logori Armije BiH. Njihovo postojanje negiraju još uvijek mnogi bošnjački dužnosnici, a među njima, kako piše Večerenji list, i Zukan Helez, federalni ministar za pitanja branitelja FBiH.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Herceg-Bosna

    4 g za zločine,mašala
    onda neka odguli te 4g pa kad izađe metak u čelo,,,