Pratite nas

Kupreški načelnik podijelit će placeve za 71 bračni par

Objavljeno

na

KUPRES – Općina Kupres i načelnik ove općine Perica Romić razveselili su mnoge mlade obitelji koji su jednom nogom bili izvan ove općine. Naime, općina je prije mjesec dana raspisala natječaj prema kojem su pozvani bračni parovi čija starosna dob ne prelazi 40 godina života pojedinačno i koji su prijavljeni na području općine Kupres unatrag najmanje tri godine. Onima koji su se prijavili dodijelit će se placevi po 1 KM po metru četvornom. Rok za podnošenje prijava istekao je jučer, a od samog načelnika Romića, pokretača ovoga projekta, doznajemo da se prijavio 71 bračni par koji ispunjava sve uvjete što je, kako je nadalje kazao, daleko više nego što je on sam očekivao, ali i da ga veseli činjenica da još uvijek ima mladih ljudi koji svoju budućnost namjeravaju nastaviti u ovoj maloj planinskoj općini.

Stvorit će se novo naselje

“Cilj ovog projekta je zadržati mlade ljude. Želimo, koliko god možemo, pomoći našim mladim sugrađanima. Bitne su nam mlade obitelji, stvaranje novih bračnih zajednica. Želimo to stimulirati, želimo pomoći na svaki način, pa i na način da prodajemo placeve za kuće po minimalnoj cijeni, pa neka se ‘skuće’, jer čovjek bez kuće je skitnica i lutalica”, kazao je Romić istaknuvši kako će se sada krenuti u traženje pogodne lokacije na kojoj će se moći izgraditi tolike kuće.
“Izgraditi 71 kuću, to vam znači stvoriti jedno potpuno novo naselje. Mi imamo jedan broj placeva u samom urbanom dijelu grada, međutim, s obzirom na veliki broj zainteresiranih, moramo potražiti nove lokacije”, rekao je Romić.

Iseljavanje

On je nadalje objasnio kako situacija nije nimalo dobra kada je u pitanju iseljavanje iz ove općine, pogotovo od kako je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Mnoge obitelji, pogotovo one mlade, otišle su trbuhom za kruhom u zemlje zapadne Europe.
“Mi smo mala sredina, ratom razrušena, nedostaje polovica prijeratnog stanovništva, sve se jedno na drugo nadovezalo, pa moramo to nekako spriječiti”, istaknuo je načelnik Kupresa Perica Romić čiji je primjer pozitivno odjeknuo u cijeloj državi.

dnevni list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati