Kurdi osvojili Kobani, ISIL se povukao

2

Borci kurdskih jedinica vrše češljanje terena nakon što su od ISIL-a preuzeli ključni sirijski grad.

Borci kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) objavili su da su u potpunosti osvojili ključni sirijski grad Kobani, nedaleko od granice s Turskom.

Jedinice YPG-a su uz pomoć iračkih boraca Pešmergi uspjele uspostaviti kontrolu nad gradom nakon četiri mjeseca borbe protiv boraca  ISIL-a.

Novinar Farhad al-Shami, koji prati vojnu akciju YPG-a, kazao je da su kurdske snage uspostavile kontrolu nad cijelim gradom nakon sinoćnjih borbi. Dodao je da postoji bojazan od skrivenih grupa ili vojnih jedinica ISIL-a u tunelima ili tajnim prostorijama.

Al-Shami je kazao da pripadnici ISIL-a već mjesecima kopaju tunele i rovove ispod Kobanija, zbog čega borci YPG-a moraju detaljno pretražiti grad.

Novinar, koji se u trenutku razgovora za Al Jazeeru nalazio na uzvisini iznad grada, kazao je da kurdski borci češljaju grad od ranih jutarnjih sati, te da je u nekim dijelovima grada dolazilo do sporadičnih sukoba.

Al-Shami navodi da su borci ISIL-a ostavili vojnu opremu i oružje. Kurdski borci su zaplijenili značajne količine lakog i srednjeg oružja, kao i manji broj teškog naoružanja.

Borci ISIL-a su se povukli u susjedna sela, a u borbama su izgubili blizu trideset boraca, uglavnom stranaca.

Zračni udari

Opozicijska organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava i visoki kurdski zvaničnik Idris Nasan rekli su da se sada vode samo sporadične borbe na istočnim krajevima grada.

“Islamska država je na ivici poraza”, rekao je Nasan, koji je dodao da je odbrana ISIL-a srušena i da njihovi borci bježe.

U rujnu su borci ISIL-a zauzeli gotovo 300 kurdskih sela nedaleko od Kobanija i uspjeli su okupirati gotovo pola grada.

Deseci tisuća izbjeglica prešli su u susjednu Tursku.

Zračni napadi međunarodne koalicije na položaje ISIL-a počeli su 23. rujna.

Više od 80 posto zračnih udara u Siriji izvedeno je u Kobaniju i oko grada.

Zračni udari su intenzivirani posljednjih nekoliko dana, što je doprinijelo da kurdski borci zadaju završni udarac militantima na južnim i istočnim područjima Kobanija, rekao je Nasan.

Nasan je ranije izrazio očekivanje da će grad potpuno biti oslobođen do utorka.

Od sredine rujna u bitkama za Kobani poginulo je 1.600 ljudi, uključujući 1.075 boraca ISIL-a, 459 kurdskih boraca i 32 civila, priopćio je početkom siječnja Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

 

facebook komentari

  • Lilith

    Bravo Kurdi! Napokon

  • Ljuta Trava

    Kovani je prekretnica a sada slijedi brzi kraj ISIL -a