Kvaternikova sjekirica koju mu je dao Pavelić nudi se za 50.000 eura

17

Slavko Kvaternik jedna je od kontroverznih ličnosti hrvatske povijesti. Časnik, osloboditelj, vojskovođa, vitez, ustaša, kvisling i ratni zločinac tek su neke od riječi koje su se rabile u opisu njegova lika i djela, ovisno o vremenskom razdoblju i političkom stavu govornika.

Zasluge za NDH

Marshal_Slavko_KvaternikNapad na Kraljevinu Jugoslaviju dočekuje sa zadovoljstvom te već 10. travnja 1941. u Zagrebu proglašava Nezavisnu Državu Hrvatsku. Ante Pavelić stiže u Zagreb tek pet dana poslije. Zbog velikih zasluga pri stvaranju NDH Pavelić Kvaternika imenuje vojskovođom Hrvatskog domobranstva, odnosno maršalom. Na svečanosti 13. lipnja 1941. uručuje mu znak maršalske časti – maršalski štap u obliku sjekirice.

slavko kvaternik sjekirica 2Novi broj VP-a, Večernjakova mjesečnika o vojnoj povijesti, koji izlazi 5. prosinca, donosi ekskluzivnu priču o ovoj sjekirici koja je ostala sačuvana do danas. I to iz pera dr. sc. Krunoslava Mikulana, koji navodi da oblik sjekirice nije odabran slučajno, jer još od najranijih vremena ukrašene su sjekire označavale poseban status njihovih nositelja kao vladara, vojnih zapovjednika, pa čak i vjerskih vođa.

Grb i lipovi listići

Kvaternikova sjekirica izrađena je od ebanovine i dugačka je 78 centimetara. Na svom gornjem dijelu okovana je srebrom i ima pozlaćene reljefne medaljone, koji, na umjetnički način izrađeni, prikazuju likove hrvatskih povijesnih vojskovođa. Srebrni držak maršalskog štapa ima oblik povijesne hrvatske bojne sjekire ukrašene lipovim listićima. Ispod drška nalazi se ugravirani natpis: “Hrvatskom Vojskovodji S. Kvaterniku – 13. lipnja 1941. – Poglavnik A. Pavelić”. Između likova i drška nalazi se s jedne strane hrvatski grb, a s druge dvije ukriž postavljene hrvatske trobojke, dok je iznad njih troplet. U tropletu se nalaze plavi safiri, oko grba i zastava po dva crvena rubina, bijela dijamanta i plava safira (boje hrvatske zastave), te na dnu, ispod lika Frankopana, po jedan rubin, dijamant i safir sa svake strane. Likovi trojice hrvatskih velikaša koji se nalaze na sjekirici naročito su se istaknuli u borbi protiv Turaka s jedne te Habsburgovaca s druge strane. Time se željela istaknuti povijesna borba Hrvata za neovisnost i pravo na samoodređenje u sukobu s velikim silama.

Maršalska sjekirica sačuvana je i uz nemalu cijenu od oko 50 tisuća eura u ponudi je aukcijske kuće Hermann Historica iz Münchena. I dalje se nalazi u originalnom kovčegu s crvenom satenskom podstavom.

Zvonimir Despot/VL

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  lipa sikirica,,samo skupa,,,

  • Agromentum

   Tebi treba samo ona za cipanje drva. :))) Ova bi bila malo šteta, lipa je nema šta. 🙂

   • Herceg-Bosna

    imam ja 4 sikire, a samo jednu koristim…..;)

    • Agromentum

     Da, od druge tri si drške polomila. 🙂

     • Herceg-Bosna

      ma kakvi, čekaju mušteriju da ih isproba,:))
      jesi li ti voljan, malo kondicije nabijat;)

     • Agromentum

      Eee, nisan dugo cipo drva. Al’ tko zna koliko san ih iscipo još ko dite. Sad bi bilo malo drugačije, morao bi iza toga tražit’ negdi da me se izmasira. A tko zna, možda san još u dobroj formi… :))

     • Herceg-Bosna

      ajd bolan ništa lakše, a ujedno i dobra terapija mišića :))

     • Agromentum

      Hihi, ti bi meni podvalila neku rastovinu di sikira samo odskače. Najlakše je cipat` topolu pa onda bukvu, al` toga kod vas nema. :))

     • Herceg-Bosna

      u nas ti je dubovina i cerovina
      i nesekiraj se dok je sirova cipa se ko jelovina
      al u mene je malo posušila, pa tako da je to još bolje za mišiće, udariš 10 puta i pricipi se ko jabuka :))

     • Neka se još malo posuše pa mu donesi i klinove 🙂

    • 1diablo

     Ogledalce,skini ti s jedne držalicu pa ovoga malo ispeglaj po leđima.. 😉

     • Herceg-Bosna

      ma kakvi da ga ispeglam
      bolje da se on ispegla cipanjem drva meni :))
      ako jedna pukne imaju još 3
      dok ih ne sasadi sve 4 nema odmora,, 🙂

  • Ovo je početna cijena! Nije uopće skupa! Skupa je za šljakere što loču ko pesi 🙂 ..

   • Herceg-Bosna

    lijo ajd mi je kupi, onako za poklon prijateljski,
    božićni su dani, pa ,isto si mogao nešto za ogledalce :))

    • Zašta će ti, za diljanje Ili za ukras?

     • Herceg-Bosna

      bolan za ukras, , lipo ju je gledat ,još Ustaška :))

 • Gabro Vuskic

  Dozvolite mi reći slijedeće: Da se Slavko Kvaternik nije priključio onima o kojima povijest, i to naša hrvatska povijest, najviše piše, tj. Ustašama, on, Slavko Kvaternik nikada nebi nikada dobio Titulu VOJSKOVOĐA HOS-a niti bu mu Poglavnik ikada bio dao tu zlatnu Maršalsku sjekiricu. Bio bi zaboravljen kao i mnogi drugi njegovog vojničkog zvanja i za njega se nebi ni znalo. Dozvolite mi ovdje iznijeti jednu vrlo važnu a malo poznatu među Hrvatima izreku koja uveliko osvijetljava gore opisano:

  “Kako nisam mogao pisati povijest, pridružio sam se onima, tj. Ustašama o kojima će povijest pisati. General DRINJANIN u prvom pismu dru. Miljenki Dabi Peraniću 26 kolovoza 1962.”

  Zato priključimo će Ustašama, ili danas još bolje rečeno: PRIKLJUČIMO SE USTAŠKIM IDEJAMA pa će povijest o nama govriti, kao što govori i o Vojskovođi Maršalu Slavki Kvaterniku. Ja sam se već priključio, i to davno, još u davnim godinama prošlog stoljeća!