Connect with us

Lagumdžija preživio glasanje u parlamentu

Published

on

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u četvrtak je odbacio prijedlog za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije kojega je podnio oporbeni Savez za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić, Lagumdžijin ogorčeni politički protivnik.

 

parlament bihZa smjenu je glasovalo 13 od 42 zastupnika koliko ih ima u ovom tijelu, dok ih je 18 bilo protiv, pet je bilo suzdržanih, a ostali nisu ni došli na sjednicu.

Uz Lagumdžijinu, SBB je predložio i smjenu ministra obrane Zekerijaha Osmića, no od toga su odustali uoči same sjednice Zastupničkog doma.

“Razlog pokretanja inicijative su zahtjevi građana od 7. veljače zbog lošeg ekonomsko-socijalnog stanja u Federaciji BiH ali i u državi”, kazao je na sjednici predsjednik kluba zastupnika SBB-a Mirsad Đugum obrazlažući prijedlog. Kazao je kako je odgovornost SBB-a bila da zahtjeve građana koji su u veljači prosvjedovali na ulicama većih gradova u FBiH pretoči u konkretnu inicijativu i dostavi je parlamentu.

“Ovo je zakašnjela inicijativa”

Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP BiH), čiji je Lagumdžija čelnik, ocijenili su ovu inicijativu dijelom predizborne kampanje SBB-a koja uz to šteti interesima države.

“Ovo je zakašnjela inicijativa”, kazao je SDP-ov zastupnik Denis Bećirović dodajući kao je u tri mjeseca uoči izbora nemoguće provesti smjene i izabrati nove ministre s obzirom na komplicirane procedure. Ustvrdio je i kako bi Lagumdžijina smjena utjecala na organiziranje skore donatorske konferencije čiji je cilj osigurati pomoć za ljude ugrožene poplavama kao i na “obezglavljivanje” izvršne vlasti u zemlji koja je nakon poplava suočena s dodatnim izazovima.

Uz to bi, smatraju u SDP-u, dodatni problem bio to što izlaskom SDP-a iz vlasti u Vijeću ministara više ne bi bilo bošnjačkih ministara pa to tijelo ne bi moglo ni donositi zakonite odluke.

Đugum je uzvratio tvrdnjom kako se SDP ponaša kalkulantski i ucjenjivački izbjegavajući priznati odgovornost za loše stanje u zemlji. Optužio je SDP da ucjenjuje parlament prijeteći izlaskom svim ministara iz vlasti ukoliko bi neki od njih bio smijenjen.

Franjičević: Najvažniji su interesi građana

Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Mato Franjičević kazao je kako bi “umjesto politikantskih razloga važniji trebali biti interesi građana BiH dodajući kako se o tome nije vodilo računa ni u ranijim slučajevima smjena ministara. U HDZ-u BiH su ocijenili kako bi smjena Lagumdžije samo bespotrebno destabilizirala sadašnje Vijeće ministara pa su glasovali protiv prijedloga za smjenu Lagumdžije.

Stranka demokratske akcije (SDA) inicijativu SBB-a je podržala, a njen zastupnik Asim Sarajlić je kazao kako se “ovime zatvara krug smjena i rekonstrukcija” podsjećajući kako su ranije smjenjivani i ministri iz te stranke.

Šef kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić sve je nazvao “predizbornim bratskim obračunom” istaknuvši kako je nelogično to što je SBB podržao izvješće o radu Ministarstva vanjskih poslova a potom zatražio smjenu Lagumdžije kao nadležnog ministra.

Predsjedatelj Zastupničkog doma i Kalabićev stranački kolega Milorad Živković zaključio je kako bi bilo najbolje da ostavku da predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i da to tijelo nastavi raditi u tehičkom mandatu dok se ne provedu izbori u listopadu. “Mi ionako nemamo nikakvu vladajuću većinu”, zaključio je Živković.

Lagumdžija: 7. veljače narod je svima nama opalio politički šamar

Sam Lagumdžija kazao je da tijekom rasprave nije čuo niti jednu primjedbu koja bi ukazala da je nešto pogrešno radio kao ministar. “A 7. veljače narod je svima nama a ne samo meni opalio politički šamar”, kazao je Lagumdžija poručivši kako bi umjesto besplodnih stranačkih obračuna bilo najvažnije do izbora raditi na pomoći ljudima pogođenim poplavama.

Vijeće ministara BiH u sadašnjem mandatu uspostavljeno je na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2010. godine, no tek nakon šesnaest mjeseci i mukotrpnih međustranačkih pregovora koji su potrajali gotovo dvije godine.

Samo šest mjeseci nakon toga zbog nastavljenih međustranačkih obračuna smijenjeni su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA) koje su zamijenili kandidati SBB-a.

Potom su 2013. smijenjeni predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS) na zahtjev SNSD-a, da bi u travnju 2014. godine SDP iz vlasti izbacio SBB, a ta se stranka u četvrtak na sličan način bezuspješno pokušala obračunati s SDP-om.

Izbacivanje SBB-a iz vlasti zapravo je provedeno smjenom Fahrudina Radončića s pozicije ministra sigurnosti BiH s obrazloženjem da snosi odgovornost za nasilje koje je izbilo tijekom prosvjeda u veljači. index.HR

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading