Lagumdžija: Uz SDP je Tito i Bog; Kukić: Nije baš normalan

47

O njegovom govoru zasigurno će se još dugo pričati ali će biti i predmetom brojnih analiza samog Lagumdžije. Upravo o ovom njegovom istupu govorio je i mostarski sveučilišni profesor, Slavo Kukić, gostujući na Face TV-u urednika i voditelja Senada Hadžifejzovića.

“Bila je jednom jedna partija, jedne velike zemlje. Imala je najvećeg sina koji je hodao ovim prostorima u zadnjih, Bog te pita koliko stotina godina. Taj se čovjek zvao Josip Broz Tito. Imao je sinove, imao je veliku partiju, nikada mu nije palo na pamet da sinu ostavi partiju, a mogao mu je prepisati jedan kroz jedan. Nikada mu nije palo na pamet da kaže da se njegova partija zove po njegovom imenu, a ovdje nam se nude partije koje vode sinovi koji misle da su od babe to naslijedili i partije koje ne znaš ni kako se zovu, nego se zovu po imenu njihovog ‘prešjednika’. Mi nismo takva partija”, poručio je, tačnije odgalamio s pozornice predsjednik SDP-a, koji je na toj funkciji već gotovo dvije decenije”, počeo je Lagumdžija očigledno aludirajući na SDA i Bakira Izetbegovića.

“Mi smo Titova partija. Naka nam je Bog na pomoći, a i Bog će nam pomoći kad uradimo sve što možemo. Bog pomaže onima koji vjeruju i onima koji urade sve, Je li tako nano, je li tako, reci”, euforično je uzvikivao Lagumdžija obraćajući se sudionicima predizbornog skupa.

Zasigurno, obraćanje lidera SDP-a BiH jedan je od najurnebesnijih prizora u predizbornoj kampanji 2014. uopće

Kukić: Nije mi previše normalno djelovao

Lagumdžijin govor odjeknuo je u čitavoj regiji. Odogovarajući na pitanje urednika Face Tv-a Senada Hadžifejzovića, je li posrijedi vješt predizborni ‘spin’ ili nešto drugo, Kukić je ocijenio:

“Pogledao sam to jer su mi rekli za taj njegov govor i moram priznati, ja sam sociolog ali se bavim i pitanjima iz domene psihologije, bio zgranut činjenicom da mi nije previše normalno djelovao. Čovjek je asocirao kao da je pod utjecajem alkohola ili opijata … ta euforija, ta zapjenjenost… u pitanju je sveučilišni profesor koji bi se morao koncentrirati ako je sve u redu. Ali, dobro to je muka SDP-a i njega osobno”.

Kukić, i sam nekadašnji SDP-ovac, nadalje, kaže: “Što se mene osobno tiče ja sam poštovao Josipa Broza i sramio sam se gledajući tu snimku kako se na njega poziva čovjek koji je učinio sve suprotno od onoga što je verificirao Broz. Možda se i sam Borz okretao u grobu dok je to slušao. Ne može biti Titova partija, partija u kojoj njezin vrh pravi političke dogovore po kojem pripadnik jednog etniciteta, samo zato što živi u jednom dijelu države, ima glas koji vrijedi pet puta više od istog pripadnika etniciteta koji a koji nisu imali sreću živjeti u tom dijelu države. Radi se o dogovoru Lagumdžija-Čović o vrijednosti hrvatskih glasova. To Titova partija nikad ne bi učinila i ne može biti Titova partija koja funkcionira po matrici, a to su i prenijeli mediji, da je on obećao Čoviću da mu se neće miješati u hrvatskog člana predsjedništva, jer Titova partija nije pravila podjele takve vrste. Time je Lagumdžija poslao poruku da Lagumdžija od SDP-a pravi bošnjačku partiju i da je zainteresiran samo na bošnjački korpus. Euforično pozivanje na Tita i igranja emocija prema svijetu kojima to ime još nešto znači, ali vjerujem da nije računao da ipak svi ljudi nisu ovce i da ta priča teško prolazi”.

Kukić kaže da ne vjeruje u ‘spinovanje’ te je još jednom ocijenio da njegovo “mentalno stanje nije normalno”.

“Ne radi se o normalnom mentalnom stanju dok je te rečenice izgovarao, iako ja mislim da je dobro što se on poziva na Boga jer temeljem njegove prakse ja sam siguran da mu samo on može pomoći”, zaključio je Kukić.

On je također i kazao da će iskreno žaliti do kraja života jer nije mogao prihvatiti kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva zbog svojih privatnih obiteljskih obveza koje ne dopuštaju odsutnost od kuće.

“To je bila prilika da u izravnom obračunu pokažem, kako ga neki zovu gospodinu Čoviću, pokažem da može biti velik samo u plemenskom brlogu ali kada ga se dovede u širi okvir, umrijet će beznačajan”, kazao je Kukić.

Lagumdžija odgovorio Kukiću: BiH se mora vratiti Titu. Bio pijan ili drogiran sa mnom se mora složiti

Zlatko Lagumdžija Kukiću nije ostao dužan te mu je odgovorio u okviru svog obraćanja na predizbornom skupu, ovaj put u Stocu. Kazao je da je SDP, zahvaljujući podršci 280 000 glasova, koje je dobio na izborima prije četiri godine, uspio zaustaviti novu podjelu države.

“Pred nama su bile karte i sve je bilo dogovoreno za stvaranje trećeg entiteta. SDP je kao politička snaga to uspio zaustaviti, a tako će raditi i u budućnosti. Nema novih podjela, ali morate zapamtiti da na ovim izborima biramo da li će karte iz Bruxellesa ponovo doći na stol. Ova zemlja nema šansi za napredak dok se ne vrati korijenima ljevice i Titu, koji je najbolje iskoristio sve prednosti ljevice. Bio pijan ili drogiran, kao što neki tvrde da sam bio prilikom nedavnog obraćanja dok sam govorio o Titu, s ovim se, jednostavno, moraju složiti”, kazao je Lagumdžija.

Inače, Lagumdžija u svojim predizbornim istupima često spominje Izetbegovića, Komšića, Radončića, Čovića i Dodika. “Neka kažu što su se dogovorili ako se uspiju dogovoriti i odgovoriti isto na kojem su se mjestu sastajali. Neka kaže Čović, Dodik i Izetbegović šta su se dogovorili. Neka kaže Čović Radončić i Komšić što su se dogovorili”, često govori Lagumdžija na predizbornim skupovima SDP-a.   (republikainfo.com)

facebook komentari

 • sui

  Kukic vise nije u SDP-u?! Kad se ovo dogodilo?
  NJih dvojica su odlican primjer kako profesura udari u glavu i kako je to kad je netko bahat, bezobrazan i umislja si da samo on jedino i iskljucivo ima pravo u svemu!!

  • Očigledno je da su posvađani.. mislim da se razlaz davno dogodio, nešto su se oko FTV-a posvađali! ološ

   • sui

    Jedan narod..(a hrvati su po njemu bit ce samo katolici)..Kao sociologa bi ga trebalo podsjetiti na neka temeljna nacela….ali i pitati cuva li jos zadnje registarske tablice s petokrakom hehehe.

    Jedan sveuculisni profesor za drugog da kaze kako ce umrijeti beznacajan.(u kontekstu brloga)…. Necu glumiti psihijatra i njemu davati dijagnozu :))))). No, sramoti cijelo Sveucilsite! Covic je za njega Gospodin!

    • Očito kukuć ima kompleks! Ja nisam sociolog i psiholog ali sam primjetio da od kad je Dragan stekao titulu Akademika, ovaj je ‘naprosto poludeo’.. Sad kada naiđem na Kukićeve kolumne ili tekstove, uvijek je potpisana sa Akademik 🙂
     Kompleksi

     • sui

      Drug akademik hahahaha, ali muslimanski omg!!!

     • Ovako to izgleda 🙂

     • sui

      Ajme, pa zar pored toga akademik treba jos i prof. dr. , nedostaje jos sc. hahahah.

     • ja ovako laički bih rekao da su to kompleksi! A Zlaju ne ću komentirat, vidi se da je lud 🙂

     • sui

      Laicki cu se sloziti s Vama :)))).

     • Drago mi je Sui!

      Uostalo mislim da ovaj dvojac treba maknuti s političke scene! (

      Ceterum censeo …. esse …:)

     • sui

      Konstatiram kako je zahtjev jednoglasno usvojen :-)!

     • Točka zaključena! Idemo na slijedeću, a to je smjena Dejana Jovića! Što ti misliš je li ovo spin?

     • sui

      Definitivno! Malo prasine kako bi bijeli ispao pozitivac, sad ce se prezentirati nije on znao da to Jovic sve misli,.i cim je saznao, naravno otkaz mu dao…Ne znam samo kakvu mu je otpremninu dao :)))))..

      Osim toga, misljenja sam kako nisu sigurni da ce im Kujundzic uzeti dovoljan broj glasova od CROlinde. Piramida je evidentno namjestena, u iducoj ce biti s Kosoricom i Linicem i sve ce se prikazati kao HDZ I SDP su isti, Kujundzic je novi, treci put….

      A Martin Raguz sinoc kod Duske?!

     • peppermintt

      a to nas zapravo dovodi do razloga onakvog istupa Dejana, jer ipak nije on tako naiva

     • sigurno, Dejan nije naivan niti neobrazovan! Sve je to ‘Kuhinja’. Mislim da je mogao izdržati par mjeseci pa pisati pamflete poslije izbora! A jok, eto kao sad onakve izjave dao! Šuplje

     • sui

      Jos 2007. je izjavio: “….kada pogledate slike hrvatskih generala ne možete znati jesu li to pripadnici mafije ili države.”

     • sui

      Fakat nije naiva. Srbi imaju razloga biti ponosni na njega!

      Buduci se i ovo sada dogadja…..a plan za osvajanje vlasti se ne radi neposredno pred izbore, sve upucuje kako je onaj referendum bio njihovo djelo….

     • to je nama jasno od početka..

     • sui
     • Da, Taj mesićev novi list je čudo! jeboih predrag lucić sa ekipom 🙂

     • peppermintt

      hm lako moguće , nažalost čitava ta gužva oko tajminga referenduma zamagli nam jučerašnje puštanje u javnu raspravu izmjena Zakona o referendumu.Puno je važnije što će posve ograničiti referendum .

     • sui

      I Acin putopis sinoc….uhvatih nekoliko recenica:….mi Hrvati moramo imati razumjevanje za Srbe u Vukovaru, nisu svi zlocinci….ovakvim ponasanjem cemo sami sebi stvoriti nove probleme….

     • peppermintt

      ja sam isto samo kratko ulovila kad je s Marijanom pričao, pa kasniej bio u šatoru s onim ( ne zapamtih tko je ) i smišno bilo i pokazalo pravu narav Ace kad je zvao mobačom neka ih pokupe jer ipak neudobno spit u šatoru :))ma znate što Stanković bez problema zlorabi sve hrvatske svetinje, odakle njega u motoputopisu s braniteljima ??

     • peppermintt

      usput samo jedna opaska, fakat vam je čisti turcizam 🙂

 • wolf

  Ccccccc,jesi vidija Gospodine Isukrste,i mali Shalkin te poceja zazivati.
  Mali Shalkin poceja pravit Boraniju,mijesa svetinje i prokletinje u isti lonac.Djavlu s vila uteka Zljatko,nece me zacudit ako dan prija izbora budes vidjen di klecec kruzis oko kipa Sv,Ante.Pa mu trznes ljiljane i zapjenis: Antuka iz Padove je za nedjeljivu,vidis ima ljihljane.

  • peppermintt

   oli je i Ante bio “gradžanin jedne i jedine ” ?
   oće to svašta :))

   • wolf

    Kad oni s ideologijom koja je vjecito
    negirala Boga,pocmu i njega zazivat.
    E di ove lazi od premilih nam lazova
    sa sve tri strane sve nece otic mati
    moja mila.

    • peppermintt

     e sad su u gabuli muslimani, fahro -specijalac, bakir I-pozlaćeni, cerke-udbaš, zlajina platforma potonula jel viruješ da je njima opet u glavi Komšić i Martin
     e čudna naroda…

     • wolf

      Nece Zeljko ovaj put alaha mi dosta je se
      on znojio u dva mandata za nas Rvate.
      Prehkipilo je njemu i emini vise.
      Jes cula ba.Staaaaje bolan,sta hocte,hocte li
      borca ba,evovam ga.pognuce za ovu zemlju.
      Suljagica za Rvackog clana,samo da nam ne pogine
      kosto Zelja rece sebet nas,gluho bilo.Pri samoj pomisli
      evo svaka dlaka uzastranu,nedo alah dragi da mu nesto
      bude sebet nas:)))

     • peppermintt

      ajooj 😀 plaho će mu se Sabinica nasikirat neće u miru moć Bajramlučit
      nego što su ti ovi naši muslimani Bajram im je u subotu i nedjelju a oni kraljevi neće raditi-petak, ponedjeljak i utorak :)) neš ti divanija ka šta su oni ukadili su nam zamal i nejač :)))

     • wolf

      Sto bi rekli crnogorci,oklen srida radna 😀

     • peppermintt

      a onda u četvrtak odmor od srijede, pa petak priprema za vikend pa vikend pa… :)))

     • wolf

      Ma znas i gotovo :)))

     • peppermintt

      jel znaš imali su ti crnogorci popularnu radijsku emisiju, počinjala bi ovako: dobro jutro radni narode Crne Gore podne je :)))

     • wolf

      Djavliji voditelj,ispripada ih na uranku:)))

     • cleuna

      Jaše crnogorac na konju a za njim žena ide pješice.
      Sretne ga susjed i upita gdje ide.
      “Zar ne vidiš čoče da vodim ženu doktoru”.

     • peppermintt

      dobra tema za viceve, evo još
      crnogorac će prisustvovat porodu ženi i kad je krenulo a on jadan jednom u nesvijest pa opet pa opet i sve tako dok žena nije rodila, pita on što je dobio vele mu ćer a on kaže e fala Bogu neka ne prolazi vake muke ka ja :))))

     • sui

      :)))))))))))))))

  • Ne bi me čudilo , Svetom Ivi mnogi njegovi ‘klanjaju’

 • cleuna

  Pa jbte…ovo je već dijagnoza.
  Ovo nema ni su sj.Korei…što sve panika i želja za vlašću može učiniti od čovjeka.

  • peppermintt

   dobro veliš cleuna panika

   on nek makne Deju a onda mi budemo njega

   • cleuna

    A kako li samo zlaju trese panika,možda i zbog toga što bi nakon odlaska s vlasti SIPA mogla “stupiti na scenu”.
    Nije lignja maknuo Jovića zbog toga što im se mišljenja ne podudaraju…i kod njega je ista stvar kao i kod zlaje.

    • peppermintt

     je ameri mu kroz nevladine organizacije stalno medijski spremaju podatke o imovini političara
     šta ćeš ni njima više nije miljenik 🙂

  • sui

   Treba naivonom puku prikazati kako je i on domoljub :))).

   • peppermintt

    u istom kontekstu je nedavno bio nazočan susretu rukometaša u Zagrebu, smjestio se do Bandića ( dobro on ipak sudjeluje inače na takvim događajima )
    jeftin pokušaj :))

  • sui

   Btw, odlican avatar :-)!

   • cleuna

    Hvala lijepo.
    pozz.