Lažni branitelji: Spominjalo se da ih je i do 150.000, a godinu i pol nakon objave registra MUP podnio 40 kaznenih prijava

14

Ministarstvo branitelja sve prijave na registar prosljeđuje policiji Od objave Registra hrvatskih branitelja policija je do sredine kolovoza nadležnim državnim odvjetništvima podigla četrdesetak kaznenih prijava zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su stjecani lažni statusi branitelja.

registar_branitelja__b57To je zapravo i jedina konkretna brojka koju smo nakon višetjednih napora i niza dopisa i upita uspjeli dobiti iz tri ministarstva – hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova (Ravnateljstvo policije) – pod čijom se ingerencijom bar djelomice nalazi ovaj registar.

Podsjetimo, u Registru branitelja koji je objavljen 19. prosinca 2012. nalazi se 501 tisuća branitelja, a izazvao je veliku pozornost javnosti zbog nekih procjena da je u njemu čak 150 tisuća “lažnih branitelja”. Nadležne osobe ni jednoga od tri ministarstva nisu nam odgovorile na taj, kao ni na još nekoliko upita u vezi s registrom, konkretno koliko je imena eventualno do sada izbrisano iz registra, odnosno tko i kako provodi istražne radnje te u kojem slučaju ministarstvo može pristupiti brisanju lažnih branitelja iz registra.

“Vezano uz upit o načinu postupanja po zaprimljenim prijavama o nekom obliku nepravilnosti u vezi sa stjecanjem statusa branitelja i HRVI-ja, policija postupa u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima”, odgovoreno nam je samo okvirno iz Ravnateljstva policije.

Podsjetimo, u ožujku prošle godine Ministarstvo branitelja, MORH, Ravnateljstvo policije i Državno odvjetništvo dogovorili su zajedničko povjerenstvo u kojem će se objedinjavati svi podatci, stvarati jedinstvena baza podataka dostupna svim institucijama za utvrđivanje i progon lažnih branitelja, kako bi se utvrdio stvaran i konačan popis branitelja. Pod nepravilnostima se podrazumijevaju prijave protiv pojedinaca za koje građani smatraju da su na nezakonit način priskrbili status hrvatskog branitelja, ali i tehničke pogreške u osobnom ratnom putu hrvatskih branitelja.

“Sve zaprimljene prijave na Registar branitelja, bilo potpisane, bilo anonimne, a njih je nekoliko tisuća, prosljeđujemo Ravnateljstvu policije”, navode u Ministarstvu branitelja. “Iako svrha Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nije da bude ‘lista za odstrjel’, registar može biti pomoćni alat u istražnim i sudskim procesima nadležnih institucija.

Osim što je to najčasniji popis koji je Republika Hrvatska mogla objaviti u svojoj povijesti, radi se o multifunkcionalnoj platformi koja je Ministarstvu branitelja pomogla u rješavanju statusnih pitanja, transparentnosti prilikom dodjele stanova, stipendija, ali i provedbi znanstveno-istraživačkog projekta u kojem smo nastojali otkriti obolijevaju li i umiru li hrvatski branitelji ranije u odnosu na opću populaciju”, zaključuje ministar branitelja Predrag Matić.
Tomislav LEVAK
izvor.glas slavonije

facebook komentari

 • peppermintt

  je li barem mrvicu sram onih što lajaše na branitelje ? i zbog čega ova vlast ako je već insinuirala na brojku od koje boli glava tzv lažnih branitelj, zbog čega nije “otkrila ” svih 150000. a kad već nije zbog čega se nije ispričala hrvatskoj javnosti za izrečene laži ???
  Podatci vele da je nova vlast pojačala registar za još oko 1000 novih članova

  • Ljuta Trava

   Prvo i osnovno ne postoji 500 000 Branitelja . Idioti su zbrojili i osobe koje su promijenili 10-tak postrojbi i zbroj je na kraju ispao kao da imamo 50 000 000 stanovnika a ne 4500 000.
   Uostalom neka javno kažu koja je to brigada i kasa imala popunjenost 100%? A znam da nije niti jedna .
   Te ,,matematičare,, treba vratiti u prvi razred a nažalost takvi nam vode državu .

 • Ljuta Trava

  Sam pojam Lažni Branitelj je duboka uvreda za sve Branitelje .Ne postoje nikakvi lažni Branitelji ali postoje nesposobni političari kojima je uvijek zgodno tu jako ranjivu populaciju iznova koristiti za nekakvo potkusurivanje u svrhu dnevne politike .Nadam se da će moja braća po oružju konačno konačno progledati i te koji iznova bacaju ljagu na Branitelje poslati u 3pm zajedno sa perjanicama pojata novinarstva i NVO mafije . Nema lažnih Branitelja , ili si Branitelj ili dezerter ,sve drugo služi u svrhu blaćenja Branitelja .A policija i sudstvo bi trebali konačno djelovati .

  • Ida Galić

   Branitelja ima nad 400 tisuća, ali su silno razjedinjeni, gore nego li pravaši. Komu li je uspjelo branitelje tako rascjepkati i međusobno suprostaviti!!? Da su oni pod jednim krovom, to bi realno, u političkom smislu i pogledu bila najjača politička grupacija u RH, ovako ne znače ništa.

  • srka

   I ima laznih branitelja i ratnih invalida u RHrvatskoj….uvijek ih je bilo te zasto da ih ne bude i sada?
   osobno sam jednog upoznao…koji se jos hvali da moze besplatno koristiti hrvatske auto-ceste…
   by Srka®

   • Ljuta Trava

    Ima lažnih Turaka a jedan se uporno javlja po portalima sa nickom Srka.

    • srka

     Hahahaha…nisi normalan.
     Ja ti govorim istinu…tako mi Uzvisenog…to je istina…a ako je on mene slagao…onda ja i vas ovdje lazem.
     by Srka®

     • Ljuta Trava

      Što je SAD ovo postao si neki novi prorok.Ma super ,odmah u Irak nek te stave za kalifa novog kalifata Srkastana.

     • srka

      Opusti se malo Ljutotravi…kakav bre Srkistan crni…o cemu ti bre?
      by Srka®

    • peppermintt

     srku budemo zvali zamal-turak :))))

     • Ljuta Trava

      Hahahahahahahaha

   • kak smo :))

    hdz če to riješiti čim dođe na vlast……..opet pljačkat državu
    a da se ne zavaravamo najviše lažnih branitelja ima u hdz-u

    • peppermintt

     šta je tebe to uopće briga

     • kak smo :)

      što me neće brigat, pljačkat će moju državu !!!