Leko: BiH će morati sama riješiti svoje probleme, ne treba čekati pomoć izvana

  0

  Rješenje bh. političkih problema neće doći iz Europske unije, pa tako ni iz Hrvatske, a da bi se napravio pomak bit će potrebno pokrenuti procese unutar same Bosne i Hercegovine” kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

  Leko je to rekao na predavanju “Politika proširenja Europske unije” na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

  Govoreći o novom pristupu Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, Leko je kazao kako taj pristup još nije do kraja završen i definiran.

  Naš je cilj da se osigura europsko svjetlo za BiH, da se potakne europski interes za BiH. Hoće li EU promijeniti neka pravila za BiH, to ne znam. Ja mislim da se kriteriji mogu promijeniti, ali sigurno je da iz EU neće stići gotova rješenja. Mogu doći samo neki prijedlozi koje će, na kraju, sami građani BiH morati prihvatiti ili odbaciti“, istaknuo je Leko.

  Kazao je kako Hrvatska ne nastupa prema BiH “s figom u džepu” te dodao kako je istinski interes Hrvatske funkcionalna i demokratska BiH, zemlja tri ravnopravna naroda i svih ostalih građana.

  Po Lekinim riječima, Hrvatska će kao punopravna članica Europske unije zastupati politiku otvorenih vrata za BiH, ali i za sve ostale države bivše Jugoslavije.

  Na kraju svog predavanja Leko je istaknuo kako članstvo u Europskoj uniji nije Hrvatskoj preko noći donijelo rješenje svih njezinih problema, ali će, po njegovim riječima, na duži rok zasigurno rezultirati napretkom i prosperitetom.

  Nakon predavanja Leko se trebao sastati s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić, no u posljednji trenutak došlo je do promjene plana.

  Fena

  facebook komentari