Pratite nas

Nebuloze

Leko: Grabar-Kitarović nitko nije uvjetovao da se mora preseliti u Visoku

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je u petak navečer kako na srbijanski zakon o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske gledao kao na pravni nastavak agresije na Hrvatsku, neprihvaljivim ocijenivši “svojatanje” Srbije da odlučuje što je bilo dobro ili loše na teritoriju Hrvatske.

“To je pravni nastavak agresije na područje Hrvatske. Dakle, Srbija sebi svojata da je ona stvorena da odlučuje što je bilo dobro, a što loše u Hrvatskoj, bez obzira što se ne radi ni o njezinom teritoriju niti o građanima. To naprosto nije prihvatljivo za međunarodnu pravdu, međunarodne osnose, za EU, a naravno ne može biti nikako prihvatljivo za susjede koji međusobno još imaju puno toga za riješiti kako bi mogli bolje i kvalitetnije graditi našu budućnost”, izjavio je Leko u HTV-ovoj emisiji “Javna stvar”.

“Mi želimo bolju, europsku Srbiju, prosperitetniju, bogatiju Srbiju, Srbiju s kojom možemo surađivati na svim područjima, da zatvorimo što je bilo loše”, dodao je Leko, komentirajući poruku Beogradu hrvatskog premijera Zorana Milanovća kako Hrvatska neće dopustiti da Srbija s takvim zakonom uđe u Europsku uniju.

Leko je naglasio kako, što se ulaska Srbije u EU tiče, ne treba izdvajati ni jedan poseban element koji Srbija mora ispuniti jer, kao i sve druge zemlje, mora ispuniti sve uvjete koji vrijede za ulazak Uniju, sve demokratske standarde, te poštivati sve vrijednosti na kojima počiva EU. “To je, nadam se, i cilj srbijanske države i srbijanskog društva. Samo, taj proces nažalost tamo ide sporije jer se jedan značajan dio političkog vodstva ne želi suočiti s realnošću, pa čak ni s presudom Međunarodnog suda pravde u punini”, rekao je.

To što tom presudom – kojom je odbijena hrvatska tužba protiv Srbije za genocid, kao i srbijanska protutužba – Srbija nije okvalificirana da je vodila genocidni rat, ne isključuje, ustvrdio je, srbijanske ratne aktivnosti koje imaju elemente genocidnosti. Upitan što bi, kao političar, volio da hrvatsko društvo i povijest zapamte iz te presude, odgovorio je kako je presudom potvrđeno i za Hrvatsku i za Srbiju i za međunarodnu zajednicu da je Hrvatska bila žrtva, da se legitimno branila i obranila, u skladu s međunarodnim pravom. “Kad se sve to pročita, kad se slegne prašina, kad se slegnu emocije, utvrdit ćemo da je Sud zaista dobro okvalficiirao sve što je bilo u Domovinskom ratu”, poručio je.

Ponašanje Branimira Glavaša, koji se nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude na osam godina, temeljem koje je služio kaznu u BiH zbog ratnog zločina u Osijeku 1991., nedavno vratio u Hrvatsku, a u petak je posjetio i Sabor, Leko je ocijenio bahatim, posebno stoga što sudski proces protiv njega nije završen. “I da završi proces, ne treba iskazivati bahato ponašanje, jer mi želimo da se u Hrvatskoj svi osjećaju potpuno jednako, da nema jednakijih. Glavaš nije dobro postupio kada je slavodobitno dolazio u Sabor pokazujući da je politički jak”, istaknuo je.

Složio se s ocjenom novinara da je, vezano uz ‘trakavicu’ oko preseljenja Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu između Vlade te HDZ-a i izabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, riječ o igrokazu, koji je, kaže, pokrenula izabrana predsjednica u izbornoj kampanji, dok Vlada udovoljava njezinu zahtjevu da rezidenciju želi preseliti u Visoku. “I kad bi samo provjeravali vjerodostojnost izabrane predsjednice RH ja bi se isto složio da se odmah donese odluka – izvolite, evo vam Visoka ulica i tu bi stao”, rekao je Leko. Niječno je odgovorio na pitanje nije li to politika “tuk na utuk”. “Ne, naprosto moramo provjeravati što tko govori ili se može ponašati, i ništa više.

Na konstataciju da Kolinda Grabar Kitarović ipak još nije stupila na dužnost ni položila prisegu, Leko je kazao kako joj nitko nije uvjetovao da mora preseliti u novu rezidenciju. “Ne branim ja Vladu, zaista, pa ako griješim, griješim, ali ako smo slušali to u kampanji, a prilika je da se razgovara o korištenju objekata i priprema se inauguracija, onda zašto ne. Nije nitko pozvao Živi zid, ni izabrana predsjednica ni Vlada, postoje akti i ništa više. Ne treba nitko zvati Živi zid, nema deložacije”, poručio je Leko.

[ad id=”40553″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Objavljeno

na

Objavio

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

Srbija podigla spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je raznio skladište oružja u Bjelovaru

Objavljeno

na

Objavio

MO Republike Srbije

Spomenik majoru bivše Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću koji je 1991. dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, otkriven je danas u Beogradu, prenosi Tanjug.

Spomenik Tepiću otkriven je povodom 26. godišnjice od 29. rujna 1991. kad je dignuo u zrak vojno skladište sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a vijence su mu u petak položili srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđevič, predstavnici srpske vojske i ostali građani, piše Tanjug, prenosi Hina.

Tepić, zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik, planirao je dići u zrak svih četiri skladišta, no u tome su ga spriječila četiri branitelja koji su time spasili Bjelovar i okolicu od opasnosti. U njegovom samoubojičkom potezu poginulo je 11 hrvatskih branitelja.

“Ovaj spomenik kojeg smo danas otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću i njegovoj obitelji, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je jučer bila”, poručio je Đorđević prilikom otkrivanja spomenika koji se nalazi na Dedinju.

Predsjedništvo SFRJ je Tepića 1991. odlikovalo ordenom narodnog heroja Jugoslavije “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru”, čime je postao zadnji pojedinac koji je dobio to priznanje.  Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, komentirao je postavljanje spomenika Milanu Tepiću u Beogradu. – Otkrivanje spomenika u Beogradu, u nazočnosti dvojice ministara srbijanske vlade, majoru Jugoslavenske narodne armije Milanu Tepiću, koji je prije 26 godina u Bjelovaru uništio vojno skladište i pritom ubio jedanaest hrvatskih branitelja i sebe, nedvosmislena je poruka da se Srbija poistovjećuje s vojnom agresijom na Hrvatsku početkom 1990-ih godina.

Možda će nakon današnjeg neizravnog, ali vrlo simboličkog priznanja agresije Jugoslavenske narodne armije i Srbije na Hrvatsku biti lakše graditi normalne susjedske odnose. Od istine se ne može pobjeći. A istina o agresiji zapisana je i u prijedlogu zakona o hrvatskim braniteljima. Suočavanje s istinom važno je u međudržavnim odnosima – rekao je Miro Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati